le a kalappal!

2018.12.13. 11:47

A maximumot kihozták magukból a kézis lányok

Kovacsics Anikó csapatkapitány maradéktalanul elégedett a magyar női kézilabda-válogatott hetedik helyezésével a franciaországi Európa-bajnokságon.

Hungary's center back Aniko Kovacsics jubilates during the Euro 2018 European Women's Handball Championship Group 2 main round match between Hungary and Romania on December 12, 2018 at Jean Weille sport hall in Nancy. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)

„Látszott, hogy az Európa-bajnokság előtt alakult át a csapat összetétele, és először játszottunk ilyen felállásban. Kellett hozzá a tapasztalat, és kellettek hozzá a mérkőzések, hogy egyre jobban összeérjünk.

Meccsről meccsre jobban játszottunk, maradéktalanul elégedettek vagyunk azzal, amit elértünk”

- nyilatkozta az irányító.

A válogatott előbb 28-25-re kikapott Hollandiától, majd Horvátországot 24-18-ra, Spanyolországot pedig 32-26-ra legyőzte, így a montbéliard-i C csoport második helyén végzett. A középdöntőben 38-25-re kikapott a címvédő Norvégiától, Németország ellen 26-25-re, Románia ellen pedig 31-29-re nyert, ám négy győzelme és két veresége ellenére nem jutott tovább csoportjából, és a hetedik helyen végzett.

„A körbeverésekről nem tehetünk. A norvégoktól és a hollandoktól kaptunk ki, szerintem ők még előttünk járnak és jobb csapatot alkotnak nálunk, de egyre közelebb kerülünk hozzájuk, és utol tudjuk érni őket. Nem tudok negatívumot mondani, jó úton haladunk” – tette hozzá Kovacsics, aki 21 gólt szerzett a hat meccsen.

A csapatkapitány úgy vélekedett, nem sokan gondolták volna, hogy a középdöntőben hat ponttal végeznek. A nyári, debreceni junior-világbajnokságon aranyérmes magyar válogatott három tagja, Háfra Noémi, Lakatos Rita és Tóvizi Petra is rendkívül fontos szerepet kapott a kontinenstornán. Kovacsics leszögezte, mindhárom fiatal játékosnak fantasztikus volt a hozzáállása.

„Noémiről tudtuk, hogy képes a hátára venni a csapatot. Rita éles szituációban elég sokat játszott, nagyon okosan, nagyon pontosan. Ő is azt nyújtotta, amit megbeszéltünk.

A csapaton végig az látszott, hogy megy előre, nagyon akar, nem volt olyan momentum, amikor bárki is feladta volna”

- hangsúlyozta.

Lukács Viktória kiemelte, rendkívül fájó számukra, hogy van egy csapat, a norvég, amelyik pont nélkül került a középdöntőbe, mégis továbbjutott, ők viszont – ugyancsak négy győzelemmel és két vereséggel – nem.

„Nem vagyunk boldogok, ez nagyon fájó, de hatból négy meccset meg tudtunk nyerni, ebből lehet építkezni.

Önbizalmat meríthetünk belőle, hogy ilyen szinten is méltó partnerei tudunk lenni mindenkinek”

- nyilatkozta a Ferencváros jobbszélsője, aki a legtöbb időt, meccsenként átlagban több mint 52 percet töltött a pályán és 22 gólt dobott.

Klubtársa, Schatzl Nadine kifejtette, nagyon örül, hogy szerdán győzelemmel zárták az Európa-bajnokságot.

„Sajnálom, hogy haza kell mennünk, de nagyon büszke vagyok a csapatra. Ha esetleg valakinek hullámvölgye van, akkor segítjük egymást, semmiképpen sem temetjük magunkat.

Mindig előrenézünk és csak pozitívan gondolkozunk. Egymást biztatva, egymásért küzdve tudtunk hozzáállni a mérkőzésekhez”

- fogalmazott a balszélső, aki átlagban több mint 47 percet kapott alkalmanként, és 23 gólja volt.

Hangsúlyozta, Kim Rasmussen szövetségi kapitány ért a csapat nyelvén, odafigyel a játékosokra, és arra, hogy minél többet pihenhessenek. Mentálisan nagyon erőssé tette őket, és ez látszik az eredményen.

A dán edző emlékeztetett, hogy sok játékost veszítettek el, amióta a válogatottnál dolgozik, így több új embert és több fiatalt kellett beépítenie.

A magyar keretből Hornyák Dóra, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára családalapítás, Kisfaludy Anett, Tomori Zsuzsanna és Klivinyi Kinga sérülés miatt hiányzott, Bódi Bernadett pedig ideiglenesen lemondta a szereplést.

„Úgy gondolom, jó úton járunk, de még nem vagyunk a legjobbak. A torna során többször is bizonyítottuk, hogy jól tudunk védekezni. Tudjuk, hogy

támadásban vannak még hibáink, ettől függetlenül azt látom, hogy okos gólokra vagyunk képesek.

Mindent összevetve elégedett lehetek a mutatott játékunkkal, hiszen mind támadásban, mind védekezésben jó teljesítményt tudunk nyújtani” – értékelt a szövetségi kapitány.

Az Európa-bajnokság pénteki elődöntőjében a házigazda és világbajnok franciák a hollandokkal, az olimpiai címvédő oroszok pedig a románokkal találkoznak. Vasárnap este Párizsban biztosan új Európa-bajnokot avatnak, mert a négy közül egyik csapat sem nyert korábban.

A kontinenstorna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, és a további két dobogóshoz hasonlóan kvalifikál a jövő decemberi, kumamotói világbajnokságra.

A magyar csapat hetedik helye jó pozíciót jelent az olimpiai selejtező szempontjából. A vb-ről a 2-7. helyezettek – a világbajnok automatikusan ötkarikás résztvevő – játszhatnak a tokiói indulásért, ha nem sikerül a hétbe kerülni a vb-n a válogatottnak, az Eb-ről még bekerülhet a selejtező tornára.

Borítókép: Kovacsics a románok ellen

AFP / Sebastien Bozon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!