JEGYZET

2019.06.08. 06:30

A milliók vonzásában

Ch. Gáll András

Aki a hetvenes évek végén az akkor még Marx Károly nevét viselő Közgázra járt, annak nem kell magyarázni a tőkekoncentráció fogalmát. A magyar vízilabdasportot időről időre jellemezte ez a fajta erőösszpontosítás,

ritkák voltak azok az időszakok, amikor egyenlően oszlott meg a (tőke)erő az élklubok között.

A rendszerváltás előtt nyilván egyéb szempontok domináltak, 1990 után viszont elkezdtek érvényesülni a kapitalizmus törvényszerűségei. Így tudott dominálni – nomen est omen – 15 éve a távközlési mamut által pénzelt Domino-Honvéd, 2004-ben Euroliga-diadalig menetelve hat olimpiai bajnokával (Gergely István, Biros Péter, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Fodor Rajmund, Vári Attila).

Aztán jöttek a Közgép-százmilliókkal felpumpált Szolnoki Dózsa évei, a 2017-es Bajnokok Ligája-győzelemmel a vadonatúj Duna Arénában.

Az volt a Tisza-partiak hattyúdala. Két év leforgása alatt szinte az egész csapat átáramlott a Népligetbe, az utolsó piacképes mohikán, a szerb olimpiai bajnok Andrija Prlainovics pedig – szerződése lejártával – megy az A-Híd OSC-Újbuda csapatába. Ez utóbbi hír még nem publikus, de jól mutatja a honi férfipóló tendenciáit.

Tőkekoncentráció ez a javából. Mert hol van most sok pénz? A Fradinál és a Nyéki Imre uszodában. Így aztán All-Star csapat verődik össze a két klubnál. Varga Zsolt edző legénysége ezekben a napokban szerepel a BL nyolcas döntőjében a világ talán legjobb játékosával, Varga Dénessel, a tavalyelőtti pesti vb MVP-jével, Vámos Mártonnal, az ausztrál zsenivel, Aaron Youngerrel, a három szerb olimpiai bajnokkal, Szlobodan Nikiccsel, Nikola Jaksiccsal és Sztefan Mitroviccsal és a fél magyar válogatottal (Vogel Soma, Pohl Zoltán, Szedlmayer Tamás, Gór-Nagy Miklós, Mezei Tamás, Kállay Márk). S most még jön egy újabb balkezes válogatott Szolnokról Vámos és Kállay mellé Zalánki Gergő személyében.

A Kondorosi úton, Vad Lajos keze alatt pólózik az ugyancsak válogatott Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, az olimpiai bajnokokkal megtűzdelt délszláv légió (Braniszlav Mitrovics, Drasko Brguljan, Aleksa Ukropina, Nemanja Ubovics, Szasa Randjelovics), amelyhez most hozzácsapódik a sokak szerint legdrágább magyarországi pólós, a korábban kétszer a Pro Reccót is megjáró Prlainovics.

Felesleges azon rágódni, hogy ez most jó vagy rossz a magyar vízilabdának. A korábbi fellegváraknak, az Egernek és a Szolnoknak – a BVSC-ről, Vasasról nem is beszélve – itt már nem teremhet babér.

Cinikusan erre szokták mondani: ez van…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!