Sport

2016.12.30. 15:20

A riói olimpikon rutint akar szerezni a felnőttek mezőnyében

Veszprém - A képlet rendkívül egyszerű: tehetség, plusz munkafegyelem, plusz szorgalom egyenlő jó eredmények. Hamar felismerte ezt Rasovszky Kristóf úszó is, akinek rengeteget segít edzője, Szokolai László is, hogy ezen az úton maradjon.

Piltman-Horváth Barbara

Kandallóból áradó meleg, pattogó fa, gyümölcslé és keksz. Szokolai László, a Balaton Úszó Klub szakvezetője legalább olyan kedves, mint amilyen hangulatos környezetet teremtett a beszélgetéshez, és amilyen boldogan mesélt tanítványáról, Kristófról.

Az nem csoda, hogy Kristóf hamar megfejtette az egyenletet, hiszen, mint tudjuk, a legjobb matekosok a Lovassy László Gimnáziumba járnak, így mondhatni, kézenfekvő volt, hogy az úszótehetség is rájött a titok nyitjára.

A későbbiekben majd mérnöknek készülő gimnazista azonban egyelőre nagyon is az úszással van elfoglalva, idén versenyt versenyre halmozott.

Az bizonyos, hogy Kristóf nem az átlagos gimnazisták életét éli. Mindennap körülbelül hat órát edz, reggel két óra úszás, ezután már édesanyja várja az autóban, hogy iskolába vigye.

Szokolai László és Rasovszky Kristóf jól tudnak együtt dolgozni, ezt az elmúlt év is bizonyítja Fotó: Balaton Úszó Klub

- Kettő körül végez, akkor már várom az iskola parkolójában, hogy vigyem vissza Balatonfűzfőre tréningezni, úszunk még nagyjából két és fél órát, és még egy óra konditermi edzése is van. Aztán hazamegy, tanul, és nagyjából a vacsoránál tud pihenni - mesélte Kristóf egy napját edzője.

A szigorúan betáblázott életmódhoz párosul egy kevésbé szigorú étrend is.

- Grammra nincs megszabva, hogy mikor mit ehet, de az alapszabályokat be kell tartani. Több fehérjét és zöldséget kell ennie, mint szénhidrátot. A családban így is főznek, ezért nem nagy áldozat, csak nem fér bele sokszor a pizza és a gyorséttermi étel - magyarázta László.

Kristóf eredményei önmagukért beszélnek. Bár hát-úszónak indult, hamar kiderült, hogy a gyorsúszás, ha úgy tetszik, jobban fekszik" neki. Jobb volt a technikája, és eredményesebb is tudott lenni, az pedig már szinte hagyomány, hogy nyílt vízen is indul.

- Az edzésen mindent szoktunk úszni, de miután kiderült, hogy Kristóf gyorson tehetséges, inkább arra hajtottunk - magyarázta a Balaton Úszó Klub szakvezetője.

A hátúszás azóta is nagy szerelem maradt Kristóf életében, a Windsorban, Kanadában rendezett rövid pályás világbajnokságon is indulhatott 50 és 100 méter háton is.

- Minden válogatott két versenyzőt indíthat egy számban, és más nem volt, aki vállalta volna. Neki egyébként is nagy kedvence ez az úszásnem, és az ő száma, a gyors napokkal később kezdődött, így legalább addig is edzésben maradt - sorolta az előnyöket Szokolai.

Aztán itt, Windsorban annyira felszabadultan tudott úszni Kristóf, hogy három tizeddel jobbat is tempózott az egyéni rekordjánál. Az úszót edzője családi okok miatt nem tudta elkísérni, de telefonon folyamatosan tartják a kapcsolatot.

- Egy telefonos alkalmazás segítségével irányítom, még itthon megkapta az edzéstervet, ő pedig mindig lejelentkezik, hogy éppen mit úszott, mit evett, hogy érzi magát, mennyire hideg a víz. Olyan, mintha ott lennék, nagyon jó kis találmányok ezek az alkalmazások - mondta mosolyogva az edző, aki hálás Kristófnak azért, hogy megértette, most nem tud kint lenni vele.

Ellenben Rióba elkísérte, hiszen a mindössze 19 éves fiú ott volt augusztusban a brazil fővárosban rendezett olimpián.

- Nagy élmény volt, szinte elmondhatatlan az ötkarikás játékok hangulata. A brazilok tényleg megadták a módját az ünneplésnek, minden egyes hazai versenyzőnek úgy örültek, mintha az aranyat nyerte volna - mesélt élményeiről a szakvezető. Kiderült, a biztonság miatt sem kellett aggódniuk, olyan erődemonstrációt tartottak a szervezők az olimpiai falunál, hogy nem kellett félniük.

- Mindenhol fegyveres katonákat láttunk, a sportolók útvonalain is sorfalat álltak, a városban pedig többször is felbukkantak véletlenszerűen.

A szakember hőssé is vált egy alkalommal a buszon.

- A zikavírustól és a szúnyogoktól többen is tartottak. Egyszer utaztunk a válogatottal a csapatszállító buszon, és megjelent egy szúnyog. Olyan sikítozás tört ki, mintha szellemet láttak volna. Nálam pont kéznél volt egy olimpiai program, azzal csaptam le, és ott a buszon olyan nemzeti hősként ünnepeltek, mintha most nyertem volna meg a csapat első aranyát - nevetett László.

Az olimpia előtt megbeszélték, hogy már az is rendkívüli eredmény, hogy Kristóf kijutott. Győrben, a felnőtt országos bajnokság során úszta meg 1500 méter gyorson azt a 15:12.86-os eredményt, amivel a kvalifikációt jelentő A szintet elérte.

Junior világbajnoki címet szerzett 10 km-es nyílt vízi úszásban, majd az Európa-bajnokságon is hódított, tíz másodpercet verve az ezüst-érmesre.

- Nem akartunk kihagyni egy lépcsőfokot, inkább szereztünk egy junior világbajnoki címet, így egy sikerélménnyel tudott a felnőttek között versenyezni. Inkább kihasználtuk az alkalmat, hogy most ismerkedjen az olimpia élményével. Azért ez nem mindennapi stressz, sok sportolóra óriási nyomás hárul ilyenkor.

Persze a világbajnoki részvétel is nagy szó, de olimpiát csak négyévente rendeznek, és csak a legjobbak vannak ott - válaszolta Szokolai arra a kérdésre, miért csak 1500 méter gyorson indult Kristóf Rióban.

A jövőben a világkupa-sorozat állomásait tűzték ki célul, szeretnének Kínában és Abu-Dzabiban indulni, Tokióról azonban még nincs szó.

- Egyelőre a felnőtt korosztállyal ismerkedünk, most már itt kell eredményeket elérni. Mindig a következő lépésen gondolkozunk, 1-2 évvel tervezünk csak előre. Persze valahol távol már feldereng a tokiói olimpia, de még korai lenne erről beszélni - vázolta a jövőbeni terveket az edző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!