Sport

2009.07.25. 02:28

A szél lehet az ellenfél - Zsinórban hetedszer halasztják el a Balaton-átúszást

Révfülöp - Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg a Balaton-át-úszást Révfülöp és Balatonboglár között. Ugyanakkor ez a hetedik alkalom egymás után, hogy nem az eredeti napon tempózhatnak a résztvevők.

Novothny Ottó

Az idén július 25-e volt a kitűzött dátum, ám éppen ezen a napon vihar várható. Márpedig Szántó László szerint a szél a legnagyobb ellensége a szervezőknek.

- Az emberek biztonsága, az egészségük megóvása: ez az elsődleges célunk - fogalmazott a Balaton-átúszás főszervezője. 

- Ennek megvalósításában megakadályozhat bennünket a légmozgás és ennek következményeként a hullámzás. Aztán a vízhőfok sem mellékes, de az most megfelelő lesz.

- Okulva a tapasztalatokból, nem lehet másik időpontra tenni a rendezvényt?

- Ebben nem gondolkodunk, hiszen a szakemberek szerint nincs általános szabály arra, hogy mikor milyen idő lesz. Sőt, a július vége azért tűnik a legjobbnak, mert akkor áll legmagasabban a nap, így biztosan felmelegíti a vizet.

- Borzasztó érzés lehet izgulni, hogy lesz verseny vagy elmarad.

- Megszoktuk már. Ha rajtam látná a több száz segítő, hogy ideges vagyok, az rossz hatással lenne rájuk. Ez egy ilyen játék, noha nem tagadom, hogy eleinte alaposan összetört a hír, ha halasztani kellett az eseményt.

- Ma pedig az internetnek köszönhetően az utolsó pillanatban is lehet dönteni.

- Ez pontosan így van, hiszen szombaton délelőtt a szakemberek ismét összeülnek és megszületik a végső határozat. 

Ezt az interneten azonnal közzétesszük (a www.naplo-online.hu oldalon is megtalálható, a szerk.) és lehet készülni a vasárnapra. Jellemző, hogy pénteken közel tizenötezren nézték meg, hogy mi várható a hétvégén.

- Jelenleg mennyi az esély a vasárnapra?

- Hatvan százalék, és csak azon múlik, hogy a szél megnyugszik-e. Nekünk ugyanis az egész napra szükségünk van, hiszen nyolc-tízezer ember jelentkezett be. Vannak állandó tényezők, ilyenek a vitorlázók, motorosok, akik ismét száznál többen biztosítják a vízi utat.

- Az is biztos, hogy 7.00 és 13.30 között Révfülöpről lehet indulni.

- Tavaly huszonöt országból érkeztek, idén is sok külföldi várható. A legjobb idő egy óránál másodpercekkel hosszabb, de vannak, akik öt-hat órán keresztül tempóznak. 

Sőt, néhányan mind a huszonnyolc Balaton-átúszáson itt voltak velünk. Bízom benne, hogy vasárnap le tudjuk bonyolítani az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!