Sport

2015.12.21. 15:19

A tudatos tehetség: Pásztor Bence lett az év utánpótlás-atlétája

Veszprém - Tízéves kora óta arra készül, hogy olimpiai bajnok legyen. Aki szót vált vele, az megérti, hiszi és tudja, hogy Pásztor Bence egyszer valóban olimpiai bajnok lesz. Első ötkarikás eseményére készül, s Rióban még csak a tapasztalatszerzés lehet a cél, ám azon se lepődjünk meg, ha, mondjuk, a döntőig dobja magát a veszprémi kalapácsvető-tehetség.

B. Virág Rita

A veszprémi kalapácsvető már most a magyar sporttörténelem kiemelkedő alakja, hiszen 2011 óta valamennyi korosztályos világversenyéről éremmel tért haza, s ehhez hasonlóra még jeles elődjei, az olimpiai bajnok Kiss Balázs vagy Pars Krisztián sem volt képes.

Persze Zentai Tibor tanítványa nem elégszik meg ennyivel, elképesztő tudatossággal éli mindennapjait, hogy egyszer sorsát majd beteljesítse.

Eddigi legjobbja 75,74 méter, amit a veszprémi Balaton Bajnokságon ért el. Akkor a verseny főbírája, Szabóné Harlai Katalin a dobás után azt mondta neki, ezzel nemcsak új csúcsot dobott, hanem három repülőjegyet is megnyert, mert ezzel az eredménnyel biztosan részt vehet majd a pekingi világbajnokságon, az amszterdami Európa-bajnokságon és a riói olimpián is. A rutinos szakember nem is tévedett, mert Bence végül elindulhatott a pekingi vébén, s szinte biztosan ott lehet tavasz végén Amszterdamban is.

A riói olimpiára 77 méteres szintet állapítottak meg, de Bence szerint egyáltalán nem lehetetlen feladat elérni ezt, ehhez 1,26 métert kell fejlődnie. Ráadásul, ha a szint nem jönne össze, akkor is reménykedhet, hiszen a mezőnyt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) feltölti, vagyis azok is bejuthatnak a játékokra, akik közel álltak a szinthez.

Pásztor Bence 2011 óta valamennyi korosztályos világversenyéről éremmel tért haza
Fotó: Penovác Károly

Azt mondta, pontosan tudja, miért dolgozik, ezért őt a szürke hétköznapokban egyáltalán nem kell nógatni, motiválni. Hétfőtől péntekig keményen tréningezik, vasárnap pedig legszívesebb bezárkózik otthon és lazít, tévézik, játékkonzolon játszik. Hidegen hagyják a bulik, a fiatalok nyüzsgő életéből sem veszi ki a részét. Rendkívül tudatosan él és edz, leginkább akkor kér tanácsot, istápolást, amikor elérkezik egy-egy nagy verseny. Ilyenkor edzője, Zentai Tibor azonban pontosan tudja, miként kell ösztönözni.

Bencéről kevesen tudják, de 16 éves kora óta önellátó, akkor költözött össze első szerelmével, s most már egyedül él, főz, mos, takarít. Szereti a rendet, a tisztaságot, s lakásában előkelő helyet foglalnak el a megnyert érmek és trófeák.

December elején őt választották az év utánpótlás-atlétájának, nem véletlenül: Bence ugyanis a legutóbbi utánpótlás Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Bevallása szerint korábban egyáltalán nem érdekelték ezek az elismerések, ám az utóbbi egy-két évben egyre fontosabbnak tartja ezeket.

Az ünnepeket Lengyelországban tölti, szerelme, Malwina Kopron szintén kalapácsvető-tehetség. Bence mindig is röghöz kötöttnek érezte magát, hiába hívták az Egyesült Államokba tanulni és edzeni, maradt a királynék városában. Most úgy gondolja, ha Malwinával komolyabbra fordulna a kapcsolata, akkor esetleg szívesen feladná itteni életét, de ez még a távoli jövő. Úgy érzi, sok mindenből tud erőt meríteni, imádja például a Fehér pokol című Liam Neeson-filmet, amit képes akár naponta megnézni. Igazi példakép számára Gyurta Dániel úszóbajnok is, de a Real Madrid labdarúgócsapatának ikonjáért, Cristiano Ronaldóért is rajong. Elárulta azt is, Kiss Balázst, a veszprémi kalapácsvető olimpiai bajnokot is rendkívül tiszteli, és óriási élmény lenne számára, ha kérdezhetné tapasztalatairól, a versenyeiről. Szeretne vele találkozni, s bízik benne, ez a találkozás mielőbb létrejöhet, hiszen egy szép napon szeretne Atlanta aranyérmesének nyomdokaiba lépni.

Bencére izgalmas feladatok várnak jövőre, most azonban karácsonyra nem kért mást magának, mint egy kis nyugalmat, az otthon melegét és az olimpiai részvételt.

A megye legjobb felnőtt sportolója

Pásztor Bence 2011-ben indult első világversenyén, akkor az ifjúsági világbajnokságon hatalmas fölénnyel aranyérmet szerzett. Később megnyerte az európai ifjúsági olimpiát (EYOF), majd 2012-ben a junior-világbajnokságon ezüstérmet érdemelt ki, két év múlva szintén második lett. A 2015-ös utánpótlás Európa-bajnokságon bronzérmesként végzett. Az év utánpótlás-atlétájának választotta 2015-ben a Magyar Atlétikai Szövetség, sőt, a megye legjobb felnőtt sportolója lett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!