Sport

2012.07.05. 17:53

A veszprémi atlétika ereje

Veszprém - A veszprémi atlétika erejét mutatja az, hogy a 2012-es londoni ötkarikás játékokon három sportolónk is rajthoz állhat - közölte Németh Attila, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) ügyvezető igazgatója.

B. Virág Rita

A hagyományokhoz hűen a megyeszékhely atlétikai klubja ezúttal sem maradt olimpikon nélkül. Míg Pekingben Orbán Éva kalapácsvetőért szoríthattunk, addig most a magyar csúcstartón kívül Minczér Albert 3000 méter akadályon, valamint Kovács Tamás maratoni futásban képviselheti a királynék városát, egyúttal a piros-fehér-zöld színeket is.

A pápai származású kalapácsvető, Orbán Éva Londonban már háromszoros olimpikonként léphet dobókörbe: Athénban és Pekingben is láthattuk, akkor a selejtezőkben búcsúzott. Az előző évekhez képest annyiban változott a helyzet, hogy Éva mára stabilan képes 70 méter fölötti teljesítményre, így jó eséllyel pályázik arra, hogy a tizenkettes fináléba is beverekedje magát, ahogy tette azt a közelmúltban megrendezett Európa-bajnokságon, Helsinkiben is, ahol ráadásul élete legjobb felnőtt teljesítményével a hetedik helyen zárt.
 
- Bravúros, de elérhető teljesítménynek tartanám, ha Éva az olimpián döntőbe jutna - vélekedett Németh Attila. - Elég kiegyensúlyozott a mezőny, sokan képesek már akár 72-76 méteres produkcióra, ám Dan Lange és Zentai Tibor tanítványában is benne van a 7273 méter, amivel jó eséllyel pályázhat a hőn áhított döntőre is. Az is az igazsághoz tartozik, hogy atlétánk az olimpiai szerepléstől teszi függővé a további pályafutását is. Bízom tehát a sikerében és egy esetleges új magyar csúcsban is - tette hozzá a klubvezető.

Minczér Albert újoncként utazik a játékokra, ahol 3000 méter akadályon próbál majd szerencsét. Egy sajnálatos betegség miatt nem tudott rajthoz állni az Eb-n, így a nagyközönség előtti erőfelmérő tovább várat magára, de a londoni fellépésig is még marad egy kevés ideje. 
 
- Albi saját bevallása szerint szeretne döntőbe jutni, amihez egyéni csúcs közeli eredmény szükséges (8:20 perc). A junior Európa-bajnoki ezüstérmes futónknak nem lesz könnyű dolga, mert roppant erős a mezőny, és a világ legjobbjai ellen nem elég pusztán jól taktikázni. Némi szerencsével és nagy odafigyeléssel elérheti az álmát, de akkor sem lennék bosszús, ha csupán eddigi saját rekordját múlná felül - mondta Németh Attila.
 
Kovács Tamás az első veszprémi olimpiai szintesként a legnépesebb atlétikai számban áll majd rajthoz: maratoni futásban. Itt közel százfős létszámra számíthatunk, ahol a földkerekség legkitartóbb és leggyorsabb futói mérik össze erejüket a 42 195 méteren. Az esélyek természetesen az afrikai indulók mellett szólnak, ám egyéni csúccsal a mezőny első felében végezhet Szemán János edző tanítványa is.

- A rendkívül elszánt és az elmúlt heteket magaslati edzőtáborban töltő Tamástól is azt várjuk, legjobb tudása szerint teljesítsen és egyéni csúcs közeli idővel érjen célba. Ha ez ráadásként az első ötven hely valamelyikének elérését jelentené, az igazán nagyszerű lenne - bizakodott Németh Attila.
 

 

Már megkapták a formaruhájukat is

Ahogy az négyévente lenni szokott, a veszprémi olimpikonokat elbúcsúztatja a város és persze a VEDAC is. Addig azonban az edzéseken kívül sok teendő vár még a sportolókra. Nemrégiben Budapesten letették az olimpiai esküt, utána  pedig átvehették a méretre szabott olimpiai formaruhájukat is. A résztvevők a Magyar Atlétikai Szövetségtől természetesen válogatott szerelést is kapnak, így a melegítőért, a cipőért és az egyéb kiegészítőkért megint  a fővárosba kell majd utazniuk.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!