Sport

2011.08.03. 14:13

Andalúz kaland - Badis Anissa egy évet töltött Spanyolországban

Veszprém - Az a hely, ahol hetente rendeznek több ezer résztvevővel utcai futóversenyt ott egy futó csakis jól érezheti magát. Badis Anissa Zsófia, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) atlétája egy feledhetetlen évet töltött ösztöndíjjal a flamenco őshazájában, Andalúziában.

B. Virág Rita

A Pannon Egyetem fordító és tolmács mesterszakára járó Badis Anissa az Erasmus ösztöndíjnak köszönhetően egy évet töltött a cadizi egyetemen. Természetesen nemcsak tanult, hiszen a VEDAC atlétájaként a futással sem akart felhagyni egy éves távolléte idejére.

- Már itthonról felvettem a kapcsolatot a cadizi atlétikai klubbal, és az ottani edzővel. Az interneten alaposan tájékozódtam, még azt is tudtam, hogy a pályát, hol találom majd meg. Miután megérkeztem, az első utam oda vezetett, mert az nagyon fontos volt számomra, hogy odakint se hanyagoljam el a sportot - kezdte a félig algír, félig magyar származású sportoló.

Az életvidám Andalúziában nem volt különösebb problémája a beilleszkedéssel, bár az meglepte, hogy az átlagembernek fogalma sem volt, hogy létezik önálló magyar nyelv. A többség úgy gondolta, nálunk orosz, vagy német nyelven beszélnek az emberek, és persze sokan összekeverik Budapestet Bukaresttel.

A cadizi atlétikai egyesület aprócska klubnak számít a városban, ott a legnagyobb sportkör természetesen a labdarúgóké, ahol korábban a magyar válogatott kapus, Szendrei József is megfordult.

- Az egyesületnél ötven-hatvan atlétát tartanak számon. Érdekes, hogy rajtam kívül mindössze három nő sportolt ott. Gyorsan összebarátkoztam a helyiekkel és az első félévben velük utaztam a versenyekre - mesélte.

Anissa, akin egyébként egyáltalán nem látszik az arab származás szőke lévén, hetente vett részt különböző utcai futóversenyeken. Andalúziában ugyanis a rengeteg amatőr futó miatt nagy igény van az ilyen megméretésekre. A két évvel ezelőtti utánpótlás Európa-bajnokságon tízezer méteren tizenegyedik helyezett sportolót sok apró sikerélmény érte, örömmel emlékezett vissza a rangos Malaga maratonon elért harmadik helyére, vagy a Cadizban a tíz kilométeres nemzetközi utcai viadalon elért győzelmére.

A négy éves koráig Algériában élő sportoló az ösztöndíj első féléve után hazautazott, de a hazai hideg időben meghúzódott és ezután néhány hónapot kénytelen volt kihagyni.

- Ezután több időm maradt utazni: bejártam Granadát, Cordobát, Sevillát. Andalúzia csodálatos vidék, ahol az emberek mosolygósak, dalolnak az utcákon. Számomra különleges az életstílusuk, és kissé nehezen is szoktam hozzá, hogy éjjel egyig zsúfoltak az utcák, az esték mozgalmasak.

Anissa többször járt flamenco esten is, ami ugyancsak mindennapos kikapcsolódást jelent a helyiek számára.

Koós Hutás László edző tanítványa a tanulmányait sem hanyagolta el, mivel nem akart itthon egy évet csúszni, ezért Cadizban teljesítette a kötelező órákat, de mellette az itthoni tantárgyakból is sikeresen levizsgázott. Sőt az internet segítségével fordításból szakmai gyakorlatára is jutott ideje.

- Nagyon jól éreztem magam Spanyolországban, gyorsan elrepült ez az egyév. Ugyanakkor itthon is nagyon jó. Élvezem a nyári szünetet és a napi két edzést. Készülünk az országos bajnokságra, ahol 1500 és 5000 méteren állok rajthoz. Szeretnék jól futni, hogy ez éremre elég lesz-e, azt nem tudom.

 

Badis Anissa Zsófia Győrben kezdett el atletizálni, 11 éves korában. Az egyetem megkezdésekor került a VEDAC-hoz, Koós Hutás László csoportjába. A félig algír, félig magyar származásdú, 24 éves futó kitűnően beszél németül, angolul és spanyolul, de már ismerkedik a francia és az arab nyelvvel is. A közeljövőben finnül és törökül szeretne tanulni.  Az atlétikában a legfőbb célja, hogy 10 ezer méteren kiharcolja, ha  nem is az idei, de a következő  Universiadén való részvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!