Sport

2013.08.30. 14:05

Aranyos fiatalok - Megérkeztek a világbajnokok

Családtagok várták Érdi Márit, és Vadnai Jonatant, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) versenyzőit, akik BYTE CII vitorlás kategóriában szerezték meg az első helyezést az egyesült államokbeli Newportban rendezett világbajnokságon. A fiatalok az eredményükkel kvalifikálták magukat a következő évben megrendezendő kínai ifjúsági olimpiára.

Halmos György

A versenytől és a hosszú repülőúttól fáradtan érkező versenyzőket és a szövetségi kapitányt, Litkey Árpádot transzparensekkel, zászlókkal várták a családtagok, akik hangos örömujjongásban törtek ki, amikor a két tehetséges 15 éves füredi fiatal megjelent a kijáratnál.

Mári édesanyja elmondta, hogy a verseny után Litkey Árpádtól tudták meg a jó hírt.

- Az mondta a férjemnek, hogy van egy világbajnok lánya – emlékezett vissza Érdi Gabriella. Természetesen nagyon örültünk, szerettük volna, ha a Mári benne van az első ötben, ami alapján indulhat majd az ifjúsági olimpián, ehhez képest rendkívül jó eredményt ért el, hiszen egy erős mezőnyben sikerült a dobogó legfelső fokára állnia. Szépen jött fel a versenyen, az utolsó előtti napon már a második volt, a pontok alapján már biztos volt, hogy meglesz a kvalifikáció, Márit ismerve tudtam: megpróbálja az első helyet megszerezni – mondta az édesanya.

A Vadnai család szintén a szövetségi kapitánytól tudta meg a remek hírt. Nagyon izgultunk, semmilyen információnk nem volt az utolsó két futamról. Az utolsó előtti fordulóban egy jó rajttal lerajtolta amerikai ellenfelét Jonatan, végig fogta, így ő negyedik a hazai versenyző pedig tízedik lett, ez a különbség elég volt az utolsó fordulóban. Reménykedtem az első helyben, hiszen ebben a kategóriában ő már világbajnok, de tudtuk, hogy az amerikaiaknál vannak nagyon jó versenyzők – mondta Vadnai Péter.

Hosszú repülőút után fáradtan nyilatkoztak a fiatalok; Mári elmondta, hogy összetettben ötödik, a nők között első lett eredményével, nagy küzdelmet vívott holland ellenfelével. Hozzátette, hogy jól indított a bermudai versenyző, de azután nagyon visszaesett.

- Erős szélben még nem próbáltam ki a hajót, de jól alakultak a dolgok - mondta.

Jonatan megemlítette, hogy a versenyen olyan hajóval indult, ami eltér a Laser kategóriában általa használttól, például kisebb a hajótest, de ez nem okozott különösebb problémát. A verseny előtt egy-háromba várta magát, ezt sikerült elérnie.

Litkey Árpád szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy erős mezőnyben álltak helyt a fiatalok. Huszonkét nemzet legjobbjai ellen kellett versenyezni, az ellenfelek pedig nagyon gyorsak voltak. Ahogy erősödött a szél, annál jobb eredmények születtek a futamokon, érezhető volt a magyar fiatalok fizikális fölénye - mondta. Az utolsó két napon gyengébb volt a szél, Márinál inkább az volt a cél, hogy fokozatosan feljöjjön, míg Jonatannál az előny megőrzése volt a feladat, ami sikerült is.

Az ötnapos verseny során Vadnai Jonatan – aki júliusban korosztályában megnyerte a Balatonnál a Laser világ és- Európa-bajnokságot - végig nagy fölénnyel vezette a mezőnyt, a 12 futamból hatot megnyert, 19 ponttal verte a mások helyen végző amerikai Henry Marshallt, legnagyobb riválisát. Érdi Mária az utolsó napon előzte meg a versenyben végig vezető Van Aanholtot. Sokáig a második helyen állt a női világbajnoki címért való versengésben.

A fiatalok nem sokat pihennek, szeptemberben Ausztriában Európa-kupán indulnak, majd a Magyar Bajnokságon, Jonatan decemberben az Ománban rendezendő verseny áll rajthoz Laser Radial kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!