Sport

2015.03.03. 11:49

Atlétika: Több futó is kijutott a nyári ifjúsági olimpiára

Veszprém – Véget ért a fedett pályás szezon: a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubnak (VEDAC) nincs oka különösebb panaszra, hiszen a fiatalok remek eredményeket értek el, többen a válogatottba is bekerültek, s ezzel indulási jogot szereztek a nyári Európai Ifjúsági Olimpiára (EYOF).

B. Virág Rita

– A felnőttek között nem úgy szerepeltünk a fedett pályás szezonban, ahogy szerettük volna, sajnos betegségek és egyéb okok miatt. Több kiváló futónk tanul az Egyesült Államokban, Szögi Istvánra, Szalai Benjáminra, Loránd Lillára ebben az időszakban nem számíthattunk – kezdte értékelését Tóthné Stupián Anikó, a VEDAC futó szakágának vezetője.

– Minczér Alberttel megcéloztuk ugyan a fedett pályás Európa-bajnokságot, de az influenza őt is leterítette, közvetlenül az ob előtt belázasodott, így kútba esett az indulása. Természetesen továbbra is nagy lendülettel készülünk a nyári világbajnokságra és már a jövő évi olimpiát is szem előtt tartjuk – fogalmazott.

Renkó Evelin (elöl) 200 és 400 méteren egyaránt új egyéni csúcsot ért el, utazhat az ifi ob-ra. Fotó: Tóthné Stupián Anikó

Megtudtuk még, Kéri Bianka az egész fedett pályás szezont kihagyta, inkább az idei év legfőbb versenyére készül, az U23-as Európa-bajnokságra. Persze a fedett pályás ob-tól így sem maradtak távol a veszprémiek: Bartha László 400 méteren ért el negyedik helyezést, Kiss Gergő pedig 800 méteren teljesített jól, s ért célba ötödikként. Ugyanakkor a korosztályos atléták nagyszerű eredményekkel hívták fel magukra a figyelmet. A serdülőknél például Németh Eszter tanítványa, Edvy András két aranyérmet is begyűjtött, 600 és 2000 méteren.

Az ifi és junior fedett pályás ob-n Renkó Evelin 200 és 400 méteren elért két sikere a legemlékezetesebb. Tóthné Stupián Anikó futója mindkét számban új egyéni csúcsot ért el és ezzel bekerült az Európai Ifjúsági Olimpiára (EYOF) utazó válogatott keretbe is.

Kovács Olivér 800 méteren bizonyította, hogy nagy harcos, óriási küzdelemben szerezte meg a bajnoki aranyérmet.

Két ezüstérmet is begyűjtött Király Csaba tanítványa, Somogyi Anett, aki 1500-on és 3000 méteren végzett az előkelő pozíciókban. Nyáron a junior Európa-bajnokságon szeretne bizonyítani 3000 méter akadályon. Mindkét számban Anett mögött ért célba Ladányi Fruzsina, akit a két bronzéremért mindenképp dicséret illet.

Ugyancsak harmadik lett Bodnár Botond 3000 méteren.

Szólnunk kell még Bányai Petráról is, aki 800 méteren végzett a negyedik helyen.

Két hét múlva már jön a mezei ob

Kecskeméten rendezik az idei mezei futó országos bajnokságot, ahol a veszprémi egyesület célja megnyerni az összetett versenyt és ezzel elhódítani a Munka Vándordíját. Itt Tóthné Stupián Anikó csoportja, és Minczér Albert is rajthoz áll, valamint Szemán János olimpikon futója, Kovács Tamás és Koós Hutás László edző tanítványai is próbára teszik magukat a megmérettetésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!