a tervek már engedélyeztetés alatt állnak

2018.05.16. 13:25

Augusztusban letehetik az új veszprémi tornacsarnok alapját

Európa egyik legkorszerűbb tornacsarnoka épülhet meg Veszprémben a városi stadion területén. A szövetségi és városi finanszírozással felépülő létesítmény tervei már engedélyeztetés alatt állnak.

B. Virág Rita

Az elmúlt két évtizedben rendszeresen visszatérő probléma volt a tornászgyakorló leromlott állapota

Többször felmerült, hogy esetleg felújítják és korszerűsítik az épületet, ám végül vagy az anyagi forrás hiányzott ehhez, vagy más okokból hiúsult meg az elképzelés. A Veszprémi Torna Club (VTC) önerőből és a Magyar Torna Szövetség segítségével igyekezett szépíteni, újítgatni a létesítményt, mostanra azonban elodázhatatlanná vált az épület teljes rekonstrukciója.

Az új tornacsarnok látványtervei

A Magyar Torna Szövetség, a VTC és a veszprémi önkormányzat két évvel ezelőtt kezdett egyeztetésekbe, miként lehetne egy korszerű, minden igényt kielégítő gyakorlócsarnokot létrehozni. Miután a városi stadion a következő években teljesen megújul, ennek egyik lépéseként új tornaterem épülhet. Marosvölgyi Tamás, a VTC elnöke és Kertész Csilla, a klub ügyvezetője lapunknak elmondta, a szövetség komoly támogatást nyújt azért, hogy Európa egyik legkorszerűbb termét építsék fel Veszprémben.

A két szintes épületet Madarasi-Papp Rita tervezte, aki igen alapos munkát végzett, hiszen a csarnok nemcsak modern és korszerű, hanem funkcionális is. A gumiasztalosok miatt nyolc méteres belmagassággal bír, a kihelyezett szerek mellett feszített szivacsgödröket alakítanak ki. A galérián vizes blokkal felszerelt öltözők, tárgyaló, közösségi tér is helyet kapott, míg a földszinten a tágas előcsarnok mellett büfét, raktárt, szertárt, edzőszobát is kialakítanak.

A klub mindemellett mozgalmas időszakot tudhat maga mögött

Kiderült, az eddigi szakmai vezető Horváth Arnold, és Kuti Bernadett edző távozott. A tagok összefogásával végül egy új működési struktúra alakult ki, melyhez új elnökséget választottak, ahová az elnök és az ügyvezető mellett a gumiasztal, a versenytorna, az amatőr torna szakágak részéről beválasztottak egy-egy képviselőt, illetve a torna szövetség és a város egy-egy küldöttjét is. A szakmai munka az elnökségen kívül folyik majd a jövőben. Megújult az egyesület felügyelő bizottsága is.

Az új tornacsarnok látványtervei

A versenytorna szakágat Árkovits Krisztina, a gumiasztalt Kapai Márk vezeti. Az úgynevezett „mindenki tornája” elnevezésű szakágnál még nem neveztek ki vezetőt, de a régi-új edző Puskás Csabáné, Hajni néni visszatért a csapatba. Új tréner a stábban a fiatal Gabnai Gergő. Szokoly Réka és Balai Zsanett „régi motorosként” állandó tagja az edzői stábnak.

A sportág is megújult az elmúlt időszakban. Magyarország rendezheti meg az első junior vébét 2019-ben, ami nagy lehetőség az utánpótlás versenyzőknek is. Olimpiai ciklusokban folyik a munka, ezért összehangoltan kell dolgoznia a kluboknak. A lényege, hogy a legtehetségesebb gyerekek eljussanak a versenysportba, az „A”, vagyis az első osztályba, de azokat sem akarja elveszíteni el a sportág, akik csak a sport és a mozgás szeretete miatt választották a tornát. Ezeknek a fiataloknak is szeretnének sikerélményt és állandó versenyzési lehetőséget adni, így nekik a másodosztály lesz erre a nyitott.

- Jó úton halad a klub. Jövőre ötven éves lesz a sportkör, nagyon bízunk benne, hogy a jubileumi gálánkat az új tornászgyakorlóban tarthatjuk meg. Ha minden jól megy, megérkeznek a szükséges engedélyek, akkor ősszel az alapkőletételt is lebonyolítjuk és megkezdődhet az építkezés – hangsúlyozta Marosvölgyi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában