Sport

2013.12.11. 10:10

Stabil középcsapattá értek a pápaiak

Pápa - A labdarúgó NB I stabil középcsapataként, a tabella 8. helyén állva és 23 pontot szerezve zárta a 2013/2014-es kiírás 17. fordulós őszi felét a Lombard Pápa együttese. Fennállása alatt a bakonyaljai focicsapat még sosem produkált ilyen eredményes őszt.

Polgár Tibor

A szakmai stáb és a játékoskeret tagjai hétfőn közös vacsorával búcsúztak el ideiglenesen egymástól, ők a következő bő egyhónapos időszakban szabadságukat töltik majd. A labdarúgók számára január 13-án, hétfőn 10 órakor kezdődik meg a felkészülés a tavaszi szezonra.

Szűcs Lajosék meg is érdemlik a pihenőt, ugyanis számos jó meccset játszottak, melyeken több szép sikert is arattak. Emlékezetes marad például a Honvéd oda-vissza történő legyőzése, a Kecskemét két vállra fektetése a Perutz Stadionban, vagy éppen a Mezőkövesdről és a Pécsről elhozott három pont, no meg a bravúros debreceni pontszerzés. Ugyanakkor különösen bosszantó lehet az MTK-tól és a Diósgyőrtől hazai környezetben elszenvedett vereség, illetve a Puskás Akadémia elleni idegenbeli kudarc. A 17 fordulós futballőszről Tóth Bálinttal, a Lombard vezetőedzőjével beszélgettünk.

– Elégedett a csapata őszi teljesítményével?

– Összességében elégedett vagyok, viszont a rúgott gólok tekintetében jócskán van hiányérzetem. Emellett nagyon sajnálom a Puskás Akadémia elleni székesfehérvári vereséget is. Ugyanakkor a nyolcadik hely és a 23 pont nem rossz eredmény.

Az egyesület történetének legsikeresebb őszét produkálta a csapat, amely nyolcadik a tabellán (Fotó: Penovác Károly)



– Egy kis szerencsével előrébb is végezhettek volna.

– Valóban így van. Azonban a nyári bajnoki rajt előtt megmondtam: tudomásul kell venni, hogy ez a bajnokság egy nagy hullámvasút lesz, amelynek során bármelyik csapat bármikor megverheti bármelyiket. Mindez pedig be is bizonyosodott ebben a félévben. Tavasszal is véresen komoly csaták elé nézünk. Hiába van 23 pontunk, nem dőlhetünk hátra, ugyanis nincs messze tőlünk a mezőny vége. Nyilván a megszerzett pontok bizakodásra adnak okot, és jó lenne inkább előrefelé tekintgetni. Úgy vélem, ha az utolsó forduló után stabil középcsapatként sikerül zárnunk, azzal mindenki elégedett lenne.

– Sokan dicsérik a csapatát azzal, hogy jó stílusban futballozik a Lombard, és többnyire remek mérkőzéseket játszanak.

– Természetesen mindig jól esik az elismerés, de mint mondtam, a rúgott góljaink számát keveslem, az elszenvedett vereségeinket pedig sokallom. A kissé hullámzó teljesítményünk is mutatta, hogy új csapat kialakításába kezdtünk bele a nyáron, és ez nem megy gördülékenyen, egyik pillanatról a másikra. A Lombard Pápával játékos futballt szeretnék játszatni, tehát a labdarúgás azon részét, amely élvezhető. Emellett persze eredményesnek is kell lennünk.

– Immár nyílt titok, hogy ősszel voltak nehézségek a csapat és a klub háza táján. Viszont úgy tűnik, az ön vezérletével sikerült felülkerekedni a problémákon, és megőrizte a csapategységet is.

– Jól látja, de ehhez kell a játékosok példás hozzáállása is. Az egység megtartásában óriási szerepe van Szűcs Lajosnak és azoknak az idősebb labdarúgóknak, akik már sok csatát megéltek. Ilyen például Rodenbücher, Tóth Gabi, vagy Kenesei. Sokszor megjegyeztem az öltözőben, hogy remek csapatot, remek közösséget alkotunk. Egy csapat tekintetében nem csak a futball szakmai részét kell nézni, hanem a társaságban lévő mentális erőt is, azokat a szituációkat, melyekből kiderül, hogyan reagálnak bizonyos problémákra. Bevallom, gyakran kellett beszélgetnem a srácokkal. Nehéz volt ez a félév, de amikor kellett, minden probléma ellenére odarakták magukat a fiúk. Ezért is mondtam a tulajdonosunknak: „Péter, el sem tudod képzelni, milyen jó csapatod van!”

– Van olyan, amit utólag visszagondolva másképpen csinálna a hátunk mögött hagyott félévben?

– Az edző nemcsak a győzelmekben van benne, hanem a vereségekben is. Utólag könnyű okosnak lenni, de nem ettől lesz valaki jó edző. Hanem attól, hogy eltalálja az összeállítást, a taktikát, az edzést, a mentális felkészítést. Az edző sosem hibázhat. Ettől függetlenül biztosan követtem el hibákat. A következő egy hónapban lesz elég időm átgondolni a történteket. Látom a hibáinkat, például azt, miért nem rúgunk több gólt, de ezt nem árulom el, nem adom ki magamat és a csapatomat. Azon leszünk, hogy kijavítsuk a hibákat a héthetes felkészülési időszak alatt. Végezetül a teljes Lombard Pápa nevében köszönöm a szurkolóinknak, szimpatizánsainknak a bíztatást és a támogatást! Ők akkor is mellettünk álltak, amikor vereségeket szenvedtünk, és ez szerintem példaértékű dolog. Boldog karácsonyt és sikeres új évet kívánok mindenkinek!

 

Az edző egyben hagyná a keretet

A keretben történő lehetséges változások mindig hatványozottabban foglalkoztatják a szurkolókat. Ezzel kapcsolatban is megkérdeztük Tóth Bálintot. - Azt mondtam Bíró Péternek, a tulajdonosunknak, hagyd nekem egyben ezt a társaságot, hadd dolgozzak velük tovább. Tizenegy úgy játékossal vágtunk neki a szezonnak, közben elment kettő és megjelent Sekour. Hónapok kemény munkája kell ahhoz, hogy megismerjük egymást és összeálljon a csapat. Nem jó, ha sok változás történik az öltözőben. Remélhetőleg hamarosan csatlakozik hozzánk Dlusztus és Maric. Persze nagy kérdés, mi lesz Supic és Mecinovic sorsa. Adott esetben a helyükre belső védőt kell igazolnunk, de bízunk benne, hogy velünk maradnak - fogalmazott az együttes vezetőedzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!