Sport

2011.06.20. 06:48

Az égig vitorlázott a legenda

Alsóörs - A gyors orvosi beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni Litkey Bence egykori müncheni olimpikon, többszörös magyar bajnok vitorlázó életét, aki egy szombati versenyen rosszul lett, majd eszméletét vesztette. A hajó Alsóörsön kötött ki, a mentők értesítették a vízi mentőket, akik Zánkáról a sürgősségi mentőhajót indították útnak. A helyszínen a mentőszolgálat munkatársaival együtt fél órán keresztül küzdöttek a 69 éves férfi életéért.

Munkatársainktól

Fél óráig próbálták újraéleszteni szombaton Litkey Bence egykori müncheni olimpikont, magyar bajnokot, sikertelenül. Litkey Bence egy szombati, csopaki versenyen lett rosszul, majd elvesztette eszméletét. Alsóörsön kötöttek ki, de az életét már nem tudták megmenteni. Litkey Bence a magyar repülő hollandizás legendás alakja, nemzetközileg is elismert festőművész, aki nemcsak vitorlázott, hanem a munkája is a sportághoz kötötte, hiszen egy vitorlavarrással foglalkozó cég ügyvezetőjeként tevékenykedett. A kiváló hajós 1956-ban Olaszországba disszidált idősebb bátyjával, Janival, majd hét évet élt külföldön és 1963-ban hazatért. Ekkor szerezte első bajnoki érmét másik testvérével, Balázzsal párban. Ötszörös magyar bajnok repülő hollandiban, ugyanakkor bajnoki címig jutott 30-as cirkáló és yacht osztályban is. Marina Kupa-győztes.

 


  
Litkey Bence müncheni olimpikon, a kilencszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas édesapja, a csopaki Kereked One Design-kupán, a One Design Trophy II. fordulójában a Scholtz-22-es osztályban nevezett, a hajón többek között legkisebb fia, Balmaz is helyet kapott. A viadal első futamában remekül teljesített az egység, hiszen a Csupasz nevű hajó osztályában elsőként  haladt át a célon.

Farkas Tamás, a viadal egyik főszervezője elmondta, az első futam végeztével a másodikhoz készülődtek a résztvevők, amikor Bence rosszul lett. Azonnal értesítették a mentőszolgálatot. A váratlan események után vasárnap folytatódott a verseny, ahol egy fekete lobogós emlékfutamot tartottak a vitorlázó tiszteletére. A hajóosztály, ahol szombaton még versenyzett, vasárnap néma csendben rajtolt el. Belle Őrs  vezette Bence hajóját, őt követte a többi Scholtz-22-es vitorlás. Majd mindegyik megállt. Körbevették Csupaszt, és egy koszorú kíséretében elbúcsúztak szeretett barátjuktól, mindenki "Apukájától".

 



Nagy Attila, Litkey Bence egyik legjobb barátja alig három héttel ezelőtt nyitotta meg a hajós és lánya, Kinga közös kiállítását.
- Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy barátaim felkértek, nyissam meg a tárlatot. Azonnal igent mondtam. Nem is tehettem volna mást, hiszen Apuka, ahogy a tóparton Bencét a legtöbben ismerik, az én gyerekkoromnak is meghatározó alakja volt. Az elszántság, az akadályt nem ismerés és a rá jellemző  sátáni kacaj mindig a figyelem középpontjába terelte. Nem is tudok és nem is lehet most könnyek nélkül emlékezni  osztotta meg érzéseit a mélyen megrendült barát.
 Hantó István, a kiváló hajós egykori sporttársa is nagy szomorúsággal vette tudomásul a hírt.

 


 
- Bence tündéri alak volt. Kivételesen víg kedélyű embernek ismertem meg, aki önzetlenül és szívesen bárkivel megosztotta a hajózásban szerzett tudását, tapasztatait. Tipikus Litkey volt, vidám természetű, ugyanakkor a versenyben nem ismert tréfát, mindig a győzelemért hajtott.
Hantó István azt is elmesélte, Bence, aki korábban a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) színeiben versenyzett, az egyesületnek ajándékozta egyik festményét. A kép a régi klubház lépcsőházában lógott, és mivel címet a művész  nem  adott neki, közösen találták ki. Ma már a Napfelkelte nevet viseli.

- Két Litkey-kép is a lakásunk falát díszítí. Büszke vagyok ezekre a művekre, amiket nekem dedikált. Külön öröm, hogy évekig együtt dolgozhattunk.
 




Amikor 1963-ban összeállt testvérével, Balázzsal, sokáig úgy tűnt, a repülő hollandik között verhetetlenek. És ez valóban így is volt, hiszen ahhoz, hogy az 1972-es olimpiai válogató szoros legyen, szét kellett választani a Litkey testvéreket. Bence az 1968-as olimpikon Izsák Szabolccsal került párba, és miután megnyerték a '71-es bajnokságot, ők utazhattak Kielbe, ahol a müncheni játékok vitorlásversenyeit megrendezték. Az olimpia után csak 1978-ban állt össze újra testvérével, akivel természetesen megint bajnokok lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!