Sport

2016.10.15. 13:14

Az erő veled van - a Systema felelősségtudatra tanítja a gyerekeket

Pécsely - Erőtan: az ősi szkíta alapokon nyugvó, orosz tradicionális harcművészet felelősségtudatra tanítja a gyerekeket, segíti az egymás közötti kommunikációjukat és nemutolsó sorban javítja a testtartásukat.

Forgács Ádám

Sinkovics Sándor természetgyógyász és sportoktató, 2010-ben kezdte el a Systema tradicionális orosz harcművészetet Magyarországon oktatni. Mint a harcművészet magyarországi meghonosítója, több magyarországi Systema szervezetet alapított, számos nemzetközi Systema szemináriumot és instruktori képzést szervez, a Systema orosz harcművészeti iskolák területi képviseletének vezetője és egyesületeinek elnöke.

Az erőtan egy orosz tradicionális harcművészeti rendszerre épül. Az orosz tradicionális harci kultúrában nagyon fontos szerepe volt az új generációnak, a megfelelő szintű és minőségű képzésére. Ezt a megközelítést korábban csak az ősi szkíták ismerték. Az ősök figyeltek arra, hogy a gyermekek 12 éves korában már könnyű harcászati feladatokat tudjon ellátni, emellett ebben a korban nagyon fontos a férfi-női minta tulajdonságainak a rögzítése, kibontakozása a gyermekek számára.

Az oktató úgy véli, az iskolában sok más tantárgy mellett, fontos, hogy az erőről is tanuljanak a diákok. Hiszen az erő nagyon sokoldalú tud lenni, megnyilvánulása számtalan, lehet fizikai, szellemi, energetikai és információs szintű is.

- Mint tudjuk, az információ rendkívül fontos szerepet játszik az életünkben, hatalmas  mennyiségű információt próbálunk elsajátítani önmagunkról és a minket körülvevő világról:  kik vagyunk? honnan jöttünk? mire jó ez nekünk? Az erőtan egy nagyon magas szintű kommunikációt tud számunkra biztosítani. Ezért kimondottan jó, hogy a gyerekek különböző életszakaszokban megtanulják önmagukat úgy vezérelni, hogy az előnyős legyen számukra. Ezek az előnyök azok, melyek segíti a gyerekeket a kibontakozásban, serdülőkorban, kamasz problémák átvészelésében – magyarázta Sinkovics Sándor.

Elmondta: az idősebbek hetente két órát, a kisebbek 45 perces óra keretében gyakorolják az erőtant.

Első, második osztályos gyermekedtől kedve az idősebb korosztály bárki részt vehet az edzéseken, amelyek során különböző természetgyógyászati mozgásokat, művészeti megközelítéseket sajátíthatnak el.

- A fiataloknál kifejezetten etnopedagógiai alapokra épül a foglalkozás, a paletta nagyon széles ás nagyon mély. Olyan dolgokat tudunk végrehajtani, amelyek során a gyerek egészséges szociális példákat, mintákat fogad be az erőtanon, ezek segítenek nekik a teljes értékű identitásuk kibontakozásban – mondta Sinkovics Sándor.

Az erőtan pozitív élettani hatása, hogy javítja a hormonháztartást, testtartást. A sportoktató törekszik arra, hogy vegyes korosztályban is tudjanak dolgozni a gyerekek. Elmondása szerint az idősebb gyerek felelősségérzetből próbál mind jobban fejlődni, az idősebb motivációs ereje pedig jobban hat a kisebbre. A kisebb jobban követi a nagyot, és nagyobb a tisztelete az idősebb generáció iránt. A gyerekek gyorsan fejlődnek, mindig új feladatokat kell nekik adni – jegyezte meg a sportoktató.

- A harcművészet fontos üzenete a felelősségvállalás, hogyan viszonyulunk magunkhoz, a társunkhoz és hogy a társunk hogyan viszonyul hozzánk. Ez az ősi tradicionális harci kultúrára eredeztethető vissza, amikor az egyik karddal, a másik íjjal dolgozik: ebben a szituációban a kardos védi a védtelenebb íjászt. Így erős vérszövetségek alakulnak ki, amelyben egyik fél sem vár a másikra, hanem vállalja mindkettőjükért a felelősséget.

Bárdi-Farkas Beáta, a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta, az erőtant a testnevelés óra keretei között, szülői kezdeményezésre vezették be az iskolában, de felnőttek is csatlakoztak már a programhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!