Sport

2015.06.02. 11:31

Az ötvenhetedik Balaton Bajnokság lesz vasárnap

Veszprém - Az olimpiai szintteljesítésre is lehetőség nyílik a hagyományos atlétikai Balaton Bajnokságon, amelyet június 7-én, vasárnap rendez meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC).

B. Virág Rita

Rangos verseny házigazdája lesz a VEDAC, ahol nemcsak a legjobb hazai atléták indulnak, hanem több külföldi sportoló részvételére is számítanak.

Az ötvenhetedik alkalommal kiírt Balaton Bajnokság versenyszámai a Magyar Atlétikai Szövetség pénzdíjas versenysorozatába, a Magyar Szuper Ligába is beleszámítanak, de junior és serdülő korosztály számára is lesznek ligaversenyek.

Fontos, hogy a veszprémi viadalon a résztvevők akár a jövő évi, riói olimpiára is kvalifikálhatják magukat, hiszen május eleje óta erre már mindenütt lehetőség van.

Jelenleg a kvótára a legnagyobb esélye Veszprémből a kalapácsvetőknek van. A nőknél 71 méteres teljesítménnyel lehet eljutni Rióba, s a magyar csúcstartó, Orbán Éva már nagyon közel jár ehhez. Legutóbb például 70.14 méterig jutott Pekingben.

A Balaton Bajnokságra az idén is leadta nevezését London kalapácsvető bajnoka, Pars Krisztián
Fotó: Penovác Károly

A férfiaknál a szintet igen magasan húzták meg, 78 méterrel lehet Brazíliába repülőjegyet váltani, azonban az augusztusi pekingi világbajnokságra már jóval emberibb teljesítménnyel is dobókörbe lehet állni.

A 75 méteres eredmény elérését tűzte ki célul Pásztor Bence, egyelőre egyéni legjobbja 73.75 méter, de Hudi Ákosból is végre kijöhet a jó eredmény.

A Liga versenyrendszere miatt most a Balaton Bajnokságon nem tudnak olyan sok futószámot tartani, ezért jövő héten szerda este tart az egyesület egy futóversenyt, ahol több szám mellett a 800 méter lesz a fő attrakció. Egyébként erre a versenyre kifejezetten nagy az érdeklődés a veszprémi és vidéki futók körében.

A Balaton Bajnokságon minden évben alkalmat biztosítanak arra, hogy megemlékezzenek a klubhoz kötődő egykori kiváló edzőkről, sportolókról, sportvezetőkről, akik már nem lehetnek köztünk.

A sportolók és a résztvevők közösen emlékeznek meg Szabó Ernő mesteredzőről, dr. Sipőcz József mesteredzőről és sportvezetőről, Patinszki András edzőről, Bodó Gábor testnevelőről, Stark Barbara és Strenner Judit atlétákról.

Az amatőrökre és a kilátogató nézőkre gondolva bonyolítják le a Mindenki százas elnevezésű futóversenyt, ahol 100 méteres síkfutásban bárki kipróbálhatja magát, ráadásul a szervezők lemérik az indulók pontos idejét. A legkisebbek is aktívan részt vehetnek a bajnokságon, 60 és 600 méteren, kislabda hajításban, valamint távolugrásban mérethetik meg magukat.

Drón figyeli majd a versenyzőket

Azt már megszokhattuk, hogy minden évben a Balaton Bajnokság igyekszik valami újdonsággal előrukkolni. Tavaly úgynevezett okos szemüvegeket viseltek a sportolók, így az interneten végig követhettük belülről, szinte bennfentesként a versenyszámokat. Az idén a szokásos online közvetítés mellett egy kamerával felszerelt drón az égből pásztázza a viadalt, s ad helyzet jelentést a dobó és a futópályáról. Ezen kívül több másik kamerát helyeznek el és öt darab földfelszíni kamera is segíti az élő közvetítést. Aki nem tud elmenni a stadionba, az a net előtt ülve is láthatja, mi történik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!