Sport

2014.06.03. 12:30

Bácskay Zsófia páratlan szereplése Bakuban

Újabb álma teljesült Bácskay Zsófia veszprémi kalapácsvetőnek azzal, hogy kvalifikálta magát a nyári ifjúsági olimpiára, amelyet a kínai Nanjingban rendeznek meg.

B. Virág Rita

Az azerbajdzsáni Bakuban tartották meg az ifjúsági olimpia európai selejtezőjét az atléták számára. Itt három veszprémi fiatal indult. Közülük is kiemelkedően szerepelt Bácskay Zsófia, aki esélyeshez méltóan dobott. Fölényére jellemző, hogy a második helyezett olasz versenyzőre több mint két métert, míg a bronzérmes oroszra négy métert vert.

Az idén fantasztikus formában versenyez, s még Nanjing előtt szeretné megméretni magát a junior-világbajnokságon is, de hogy elutazhat-e az oregoni Eugenbe, az csak a hazai válogatók után derül ki. Jelenleg korosztályában kalapácsvetésben vezeti a világranglistát.

Bácskay Zsófia vezeti a világranglistát jelenleg a korosztályában kalapácsvetésben (Fotó: Nagy Lajos)

Könnyedén szerzett kvalifikációt a nyári ifjúsági olimpiára a veszprémi kalapácsvető, Bácskay Zsófia a Bakuban megrendezett európai válogatón.

Az azerbajdzsáni Bakuban rendezték meg a nyári, nanjingi ifjúsági olimpia európai atlétikai válogatóját, ahol megyénket három fiatal képviselte.

Kiemelkedően szerepelt Bácskay Zsófia, a Continent Company dobója, aki két számban is rajthoz állt. Előbb súlylökésben állt dobókörbe, ahonnan 15.94 méterre repült el a szer. Ezzel az eredménnyel az előkelő negyedik helyet szerezte meg Bácskay Béla tanítványa. A zárónapon, fő számában, kalapácsvetésben esélyesként indult Zsófia, s végül magabiztos teljesítménnyel, 69.70 méteres produkcióval utasította maga mögé a mezőnyt.



Bácskay Zsófia (középen) idén is nagyszerű formát mutat (Fotó: Bácskay Béla)


Mindkét helyezése elvileg kvótát ér az ifi olimpiára, ám a szabályok szerint csak egy számban indulhat, így várhatóan, az erősebbnek tartott kalapácsvetésben próbálkozik majd a 17 esztendős tehetség.

Sajnos éppen lemaradt a kvalifikációról (az első öt mehet tovább) a VEDAC diszkoszvetője, Kálmán Alexandra, aki új egyéni csúccsal, 42.83-mal hatodik lett. Bertalan Renátó 3000 méteren egyéni legjobbjával (9:22.75) sem tudott továbbjutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!