thai boksz

2018.09.17. 19:00

Bangkokban is sikerrel szerepelt az ajkai testvérpár

Dobogós helyen végzett egy ajkai testvérpár a Bangkokban rendezett IFMA muay thai – vagy ahogy hazánkban nevezzük, thai boksz – ifjúsági világbajnokságon a közelmúltban. A megmérettetésre 650 fiatal érkezett 82 országból. Magyarországot 11 versenyző képviselte. Veszprém megyéből a Józsa fivérek saját kategóriájukban ezüst- és bronz­éremnek örülhettek az eredményhirdetésen.

Borsos Renáta

A Józsa fivérek edzőjük, Szilágyi Arnold társaságában. Szükségük van a meglehetősen jó erőnlétre, mert számos kihívás elé néznek az idén Fotó: Györkös József

A Thaiföldről származó puszta kezes harcművészetet, a thai bokszot eredetileg mindenfajta felszerelés nélkül művelték – tudtuk meg a többszörös magyar muay thai bajnoktól, a testvérpár edzőjétől, a Veszprémi Thai-box Egyesület ajkai szakosztályának vezetőjétől, Szilágyi Arnoldtól.

Ma már azonban a sportolók egységesített szabályoknak megfelelően, ökölvívókesztyűben és bizonyos védőfelszerelések alkalmazásával küzdenek, de léteznek úgynevezett hagyományos thaiboksz-mérkőzések is, ahol a védőfelszerelést elhagyják.

A Józsa fivérek edzőjük, Szilágyi Arnold társaságában. Szükségük van a meglehetősen jó erőnlétre, mert számos kihívás elé néznek az idén Fotó: Györkös József

A thai bokszot a „nyolc végtag tudományának” is nevezik, mivel a küzdelem során a bokszoló nemcsak az ökleit, de a lábát, a térdét és a könyökét szintén használhatja – mondta az edző. Az ajkai ifjú tehetségek, a 13 éves Szabolcs és testvére, a 11 éves Szilárd immáron hatodik esztendeje űzik a sportágat. A muay thai­hoz hasonló K1 és kick-box szabályrendszerű versenyeken világbajnoki címet, Európa-kupa-győzelmet, valamint több országos bajnoki címet szereztek már. A muay thai sportágban tízéves kortól engedélyezik a versenyzést, így 2016-ban indultak először, és rögtön megszerezték a magyar bajnoki ezüst­érmet, a következő évben pedig már a magyar bajnoki címet. 2018-ban a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség utánpótlás válogatott keretének tagjai lettek. A Civil Házban hetente kétszer edzenek a csapattal a testvérek, természetesen a heti két magánedzésük mellett.

Kemény felkészülésük részét képezi a rendszeres futás és erősítés is, mondták a fiúk. Szükségük van ugyanis a meglehetősen jó erőnlétre, mert számos kihívás elé néznek az idén.

A tervek között szerepel, hogy indulnak a Magyar Bajnokságon, és közeledik az Európa-bajnokság is, amit majd novemberben rendeznek meg Törökországban.

Az eddigi eredményeket tekintve szurkolhatunk az ígéretes folytatásért, a fivérek igazán megérdemlik az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában