Sport

2014.11.07. 10:54

Bánhidi Bence: a kétméteres, 120 kilós újonc máris kezdő a válogatottban

Támadásban Nino kezd beállóban – hangzott el a mérkőzés előtti utolsó taktikai értekezleten Talant Dusebajev szájából az utasítás, és a 19 éves balatonfüredi kézilabdázó elsőre nem is kapcsolt, hogy róla van szó. Ott, abban a teremben a magyar válogatott és az ő karrierjében is új szakasz kezdődött.

Horváth Gábor

Talant Dusebajev érkezésével új történet kezdődött a magyar férfi kézilabda-válogatott életében, hiszen a kirgiz származású, egykori orosz és spanyol válogatott játékos merőben eltérő stílust képvisel, mint elődje, Mocsai Lajos.

Ezt többek között az is bizonyítja, hogy a szakember első meccsén mindjárt kezdőként szavazott bizalmat az általa csak Ninonak (spanyol szó, jelentése: gyermek) becézett Bánhidi Bencének, aki a maga 206 centiméterével és 122 kilójával különleges típusát képviseli a beállósoknak.

– Amikor ez a mondat a portugálok elleni meccs előtt elhangzott, nagyon meglepődtem. Szerintem a többiek is – mesélte lapunknak a Balatonfüredi KSE játékosa. A 19 éves kézilabdázó karrierjének alakulása nyugodtan nevezhető fantasztikusnak, hiszen csak 14-15 esztendősen kezdte el a sportágat, jó ideig ráadásul átlövő volt.

– Természetesen izgultam, hiszen tétmeccsen kellett bizonyítani, ráadásul új edzőnek – tért vissza élete első felnőtt válogatott találkozójára Bence, aki megjegyezte: igyekezett minden tőle telhetőt megtenni a pályán. – A portugálok megleptek minket, főként azzal, hogy visszaálltak hatosfalra. Úgy érzem, támadásban hoztam azt, amit kértek tőlem. Olykor bennragadtam védekezésben, amelynek a stílusa nekem nagyon új volt. Soha nem játszottam még ilyen rendszerben, de bízom benne, hogy fiatalként sikerül majd gyorsan elsajátítanom.

Alaposan fel kell kötnie a nadrágját annak, aki Bánhidi Bencét meg akarja állítani a hatoson (Fotó: Penovác Károly)

Bence a Portugália elleni hazai siker (31:30) után az Ukrajnában fölényesen megnyert (33:20) Eb-selejtezőn is a kezdőcsapatban kapott helyett. A szakma elismerően szólt az újonc teljesítményéről, Dusebajev is gratulált az ifjúnak. A füredi játékos az Európa-híres szakemberrel kapcsolatban elmondta: szigorú, fegyelmezett edzőről van szó, akitől ezzel együtt a könnyedebb stílus sem áll távol. – Megkérdezte tőlem, hogy hívják a barátnőmet. Mondtam, hogy Nórinak. De ő csak a fejét rázta és kijavított: nem, úgy hívják, hogy konditerem – emlékezett vissza mosolyogva Bence, aki ezzel meg is fogadta, hogy komolyan veszi a vicces köntösbe csomagolt utasítást. Többet edz majd, fogynia nem kell, de lába és vázizomzata erősítésre szorul.

– Az új játékrendszer a beállósokra épül és ez fekszik nekem. Szerintem ez a kézilabdázás jövője. Például ott vannak a Veszprém meccsei, a második félidőben alig születik gól átlövésből. Sulic és Nilsson is nagyon jó, a külföldön szereplők közül a spanyol Aguinagalde és a hozzám hasonló felépítésű horvát Vori játékát kedvelem. Példaképen nincs, inkább igyekszem mindenkitől ellesni ezt-azt.

A győri származású, György László által Füredre csábított Bence az itteni időszakról elmondta, az első hónapok nehezek voltak, hiszen korábban heti háromszor edzett, kemény volt felvenni a profi ritmust. Most viszont már az ő világa is ez. A célja pedig az, hogy stabil válogatott legyen, klubszinten pedig a Bajnokok Ligájában szerepelhessen. Persze addig a BKSE céljai és sikerei sem szorulnak háttérbe. – Tavaly bravúros idényünk volt, de nyáron sokat változott a csapat, amit újra össze kell rakni. Szépen haladunk előre, szerintem a felsőházba jutással nem is lesz gond. Csoknyai Istvánt már korábbról ismertem, tudtam, mit szeretne látni a pályán. A beállós játék szerencsére nála is előtérben van. Örülök Vili (Uros Vilovski beállós – a szerk.) érkezésének is, jól megértjük egymást, sokat segít nekem.

S hogy, mi lesz a folytatás? – Úgy érzem, a következő két év kiemeltem fontos pályafutásomban, rengeteget kell dolgoznom és fejlődnöm. A Szegeddel van szerződésem, ami 2016-ban lép életbe. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!