Sport

2017.04.08. 07:40

Már készül a negyeddöntőre - Baum Ferenc májusban ünnepli a szülinapos dupla hatost

Tizenkét éves korában járt először rangos sporteseményen. A városi stadion átadásakor, amikor 1963-ban a magyar futballválogatott az első félidőben a Vasassal, a másodikban a Vegyésszel játszott pályaavató mérkőzésen, amelyen Sörös Lajos fújta a sípot.

Donát Tamás

Baum Ferenc májusban ünnepli a szülinapos dupla hatost, de a sport iránti szenvedélye azóta sem változott. Ő egyike azoknak a szurkolóknak a megyeszékhelyen, akik Veszprém sportéletének szinte minden rezdülésére emlékeznek.

- Még arra is, amikor az egyetemi csarnokban, a Budapesti Honvéd elleni bajnokira több mint ezren zsúfolódtunk össze a lelátón és a pálya szélén, de még a bordásfalakon is ültek - emlékezett a hatvanas évek egyik leglátogatottabb eseményére Baum Ferenc. - Azóta is ott vagyok a meccseiken. Két hete éppen indultam haza a Vetésiből, amikor becsípődött egy ideg, s azóta mozdulni is alig tudok. Lelkileg bele is betegedtem, hogy nem lehetek ott a lelátókon.

Baum Ferenc a mezeket, fotókat, sálakat nagy becsben tartja és felbecsülhetetlen értékként kezeli

- Hétvégékenként Háli Józsefék röplabdacsapatának szurkoltunk az Erzsébet-ligetben, az egyetemi salakos pályát körbeállva - folytatja az emlékidézést. - Egy kicsivel feljebb, de még ugyanott Hajnal Csaba szedte az egyforintos belépőket a férfi kézilabdázók bajnokijára. Utána futottunk a Kádár utcába Tóth-Harsányi Katiék meccsére, és a futballmeccseken is ott voltunk.

Baum Ferenc megmutatja féltve őrzött ereklyéit is. A falak tele kézilabdás csapatképekkel. Természetesen mindegyikhez kapcsolódik leg-alább egy sztori is. A kakukktojás a Barcelona futballcsapata. De persze ez is jelzésértékű. A tárlatvezetésnél sokat időzik a Zdravko Zovko edző vezette csapat 2002-ben készült képénél. Azt mondja, szerinte az volt a legjobb, legszerethetőbb együttes. És mondja, legalább annyira szomorú az akkor elvesztett BEK-döntő miatt, mint a tavalyi, már megnyertnek hitt Bajnokok Ligája fináléjának elvesztéséért.

A Veszprém Aréna 0 szektorának egyik dobosa nagy szeretettel beszél a játékosokhoz fűződő barátságáról. A tőlük kapott mezeket nagy becsben tartja és felbecsülhetetlen értékként kezeli. Magára is húzza legjobb barátjának aranybetűkkel nyomtatott mezét és a legendás sál is gyorsan előkerül az egyik szekrényből.

- Aki felveszi a Veszprém-mezt, a szívembe zárom örökre! Persze vannak olyan barátságok is, amelyek örökké tartanak. Perke (Dejan Peric) elhozta nekem azt a kapusmezét, amit a klubtól kapott, amikor elköszönt Veszprémtől. Ebből csak ez az egy van a világon. Császár Gabi mezre dedikált kedves sorait is féltve őrzöm. Csakúgy, mint Uros Vili csuklórögzítőjét. A Hajnal Csabától kapott kötött sál is itt van a gyűjteményemben, amiből a feleségem kettőt akart csinálni, hogy neki is legyen. Már a nézésemből is tudta, hogy rossz ötlet

Baum Ferenc a Montpellier elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szeretne teljesen meggyógyulni, ezért most nem utazik a csapat mérkőzéseire, de a véleményét azért elmondja az eddig történtekről.

- A klub negyven évének leggyengébb őszét produkálta a csapat. A szurkolókat nem érdekli, hogy mennyi meccset játszik az együttes. Minimális elvárás, hogy a hazai pályán legalább egy góllal mindig, mindenki ellen nyerjenek a fiúk. Örömmel látom, hogy talán ki-egyenesedtünk. A hétvégi, zsinórban harmadik Seha-liga-sikerünkre nem fogadnék nagy összegben. A Breszt ugyanis hazai környezetben ünnepelheti 60. születésnapját! A Magyar Kupát megnyerjük! A bajnoki címet csak akkor védhetjük meg, ha legalább öttel megverjük a Pick Szegedet, amennyiben az első meccs nálunk lesz. Ha csak kettővel, baj lehet a visszavágón. Szinte benne van a levegőben, hogy valamit a szegedieknek is nyerni kell az idén. Sokan unják már a Veszprém folyamatos hazai sikersorozatát. Final Four? Előbb jussunk ki Kölnbe!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!