További fejlesztéseket is terveznek

2020.07.08. 16:30

Birtokba vették a pápai külső-várkerti futópályát

Felavatták a város legújabb sportlétesítményét, a külső-várkerti futópályát, mely az Országos Futópálya-építési Program keretében készült el.

Polgár Bettina

A frissen átadott futópályát Révész Máriusz és Kovács Zoltán is kipróbálta

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A pápai önkormányzat 2019-ben sikeres pályázatot nyújtott be az Országos Futópálya-építési Program felhívására egy kilométernél hosszabb, természeti környezetben kialakított futópálya építésére. A program a pálya kialakítási költségeinek ötven százalékát biztosította, ez 46 millió 280 ezer forint támogatást jelentett. Az önkormányzat ugyanilyen mértékű önrészt vállalt a beruházás megvalósításához, illetve néhány kisebb kiegészítő elem alkalmazásához, így a projekt teljes költsége meghaladta a 96 millió forintot. A munkálatok ez év április közepén kezdődtek meg, július 4-én pedig hivatalosan is birtokba vehették a létesítményt a sportolni vágyók.

A beruházás keretében 1030 méter hosszú, 1,2 méter széles futókör épült a Vajda Péter-lakótelep mögötti zöld­övezetben, mely hamarosan további szabadidős és sportcélú beruházások helyszíne lesz. A pálya két futókört tartalmaz: a nagy kör hossza 978 méter, a kis köré pedig 656 méter. Az építés során a szegéllyel határolt nyomvonalat geotex­tíliával fedték le, erre jött a murvaréteg, melyet kétrétegű aszfalt zár le. A pályatestet kétrétegű gumiburkolat fedi, mely a Nemzetközi Atlétikai Szövetség előírásainak megfelelő kopásállóságú, továbbá ellenáll a napsugárzás károsító hatásainak.

Az avatóünnepségen a Pápai Futók csoportjának tagjai Legyen a futás ünnep! feliratú trikóban vettek részt, illetve az eseményen jelen volt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere.

Révész Máriusz köszöntőjében hangsúlyozta, az egészséges és aktív életmódnak általános mintává kell válnia Magyarországon, teljes életmódváltásra van szükség, ennek eléréséhez pedig ilyen futópályák, ilyen lehetőségek kellenek. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda ezért írt ki ötvenszázalékos támogatottságú pályázatot a városok számára futókörök építésére. A kormánybiztos gratulált a pápai önkormányzatnak a pályázaton való sikeres szereplésért és a futókör megépítésért. Révész Máriusz úgy fogalmazott, az ország egyik legszebb futópályája készült el Pápán. Hozzátette, tizenhét futókör épül az országos programban, emellett huszonnyolc bringapark és tíz görpark felépítését támogatták.

A frissen átadott futópályát Révész Máriusz és Kovács Zoltán is kipróbálta
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében arról szólt, hogy ma már a pápaiak körében a futás a legnépszerűbb sport. Emlékeztetett híres régi pápai atlétikaedzőkre – Varjas Zsigmondra és Kis Károlyra –, akik örömmel fogadták volna, ha ilyen pályája lett volna a városnak. Köszönetet mondott a kormánynak a pályázati lehetőségért, és arra biztatta a pápaiakat, használják az új pályát minél többen, minél többször.

Áldozó Tamás – aki maga is rendszeresen fut – köszönetét fejezte ki a Pápai Futók csoportjának, akik nagy lelkesedéssel szervezték meg a pályaavatót. Megemlítette, a városnak ezen a részén a közeljövőben további fejlesztéseket végeznek 600 millió forint értékben, így jövő év végére még szebbé, rendezettebbé válik a Külső-Várkert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!