Sport

2013.12.20. 13:00

BMX-nyeregben

A Magyar Távirati Iroda (MTI) sportszerkesztőségének kérésére a szakszövetségek minden esztendőben megválasztják az adott sportág legjobbjait. Az idén, bár sokan most hallanak róla először, a Veszprémi Spartacus SE bringása, Bujáki Bence érdemelte ki BMX kerékpár sportban a legjobbnak járó elismerést.

Napló sport

A hódmezővásárhelyi származású Bujáki Bence tavaly igazolt a királynék városába, a helyi BMX egyesülethez. A Veszprémi Spartacus SE színeiben sikert, sikerre halmozott, hiszen országos bajnoki címet nyert, ráadásul az Európa-bajnokságon is derekasan helyt állt, hiszen az előkelő kilencedik helyen végzett. Ráadásul a francia bajnokságban is a legjobbak közé tartozik, az idén ott is a kilencedik lett.A mindössze 20 esztendős bringás már tizenhárom éve hódol ennek a sportágnak.

Hét éves korától tizenegy éven át a Hód Kerékpár SE-ben tekert, aztán Veszprémbe tette át a székhelyét. Elmondása szerint azért, mert a klub vezetője, aki egyben a magyar BMX válogatott szövetségi kapitánya, Borbély Ferenc meggyőzte, hogy a Spartacusban több lehetősége lesz a külföldi versenyeken is kipróbálni magát.

A szövetségi kapitány ígérete maximálisan valóra vált, hiszen Bence tehetségét látva a francia BMX Compiégne Clairoix Division National 1 csapata le is szerződtette, a fiatalember azóta kint él és ott edz, készül a versenyekre. (Azt érdemes azért megjegyezni, hogy a franciák a BMX sportágban a világ legjobbjai közé tartoznak, és a bajnoki sorozatuk is a legrangosabbak egyike.)

A hódmezővásárhelyi származású Bujáki Bence tavaly igazolt a királynék városának klubjába

 

Bence egyébként első aranyérmét 2001-ben szerezte, az akkori BMX-Cross ob hatodik fordulójában kategóriájában a legjobb volt. Ettől kezdve folyamatosan korosztálya kiemelkedő egyénisége, az utánpótlás korúak között pedig legnagyobb sikerét 2010-ben érte el, amikor kijutott a szingapúri ifjúsági olimpiára.

Bence elárulta, két hete tudta meg, hogy az év sportolója lett, amire nagyon büszke. A céljai persze mit sem változtak, a legfontosabb számára, hogy kvalifikálja magát a legközelebbi olimpiára, Brazíliába.

Ehhez azonban minden viadalon teljes odafigyeléssel, koncentrációval kell hajtania, hiszen a kvótát nem adják ingyen. A soron következő Európa-, és világbajnokságokon, illetve Világkupa futamokon is az élmezőnyben, a legjobb tizenhat között kell végeznie.

A fiatal kerékpáros ígéretet tett arra, hogy amennyiben a 2014-es versenynaptárban Veszprémben, esetleg a megyeszékhely közelében tartanak rangos vetélkedőt, akkor mindenképpen rajthoz áll majd, hogy a helyi közönség is megismerhesse. Hozzátette, reméli, hogy a városban hamarosan felépülhet az új BMX pálya és ennek köszönhetően még többen hódolnak majd a remek sportágnak.

 

Már Pekingben is műsoron volt

A bmx-krossz az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág, mely már a 2008-as pekingi olimpia, aztán a londoni ötkarikás játékok programján is szerepelt. A sportág a speciális kerékpárra, a BMX-re épül. Az elnevezés első betűje, a B a kerékpárt, a második M a motort, a harmadik X a kettő keresztezését jelöli. Jelenleg a világ ötven országában működik BMX szövetség, amelyek a hat évesektől a szenior korosztályig, mindenkinek versenyzési lehetőséget biztosítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!