Sport

2009.03.13. 03:29

Bonyolult finálé - Kosárlabda

<b>Veszprém, Pápa</b> - Miközben az NB I/B-s kosárlabda-bajnokság résztvevői hamarosan lezárják az alapszakaszt, azt még senki nem tudja pontosan, hogy a folytatás, a rájátszás milyen rendszerben zajlik majd tovább.

Novothny Ottó

Ez a tény mindenképpen egyedülálló és sajnos jellemző is a sportág legfelsőbb irányítására. Tökéletes bizonytalanságban lépnek pályára tehát a klubok, noha kétségtelen, az igazi sportembernek egyetlen célja lehet: a győzelem kiharcolása. 

Csakhogy a játékosoktól sem lehet elvárni, hogy saját maguk ellenségei legyenek. Vagyis akinek lehetősége van rá, próbálja úgy alakítani az eredményeket, hogy minél később találkozzon a legerősebb riválisokkal.

Az alap ugyanis adott: a nyugati csoport első helyezettje a keleti tabella negyedik helyezettjével játszik oda-visszavágót és így tovább: a második a harmadikkal csap össze. Természetesen a győztesek folytathatják, de éppen a bevezetőben említettek miatt rengeteg megválaszolatlan kérdés van. 

A bajnoki finálé hárommeccses lesz-e, dön-tetlen esetén a mindent eldöntő találkozót semleges pályán kell-e majd lejátszani és a többi.

Jelenleg ott tart az ügy, hogy a szövetség bekérte a klubok véleményét a rájátszás menetéről. Csakhogy a döntést ez biztosan nem könnyíti meg, hiszen ellenérdekelt egyesületek vezetőinek véleménye csap majd össze, s nyilván különböznek majd az igények.

Ami bizonyos: a Veszprémi Egyetem SE első helyével jó döntést hoz saját sorsáról, mert a liga összes csapata közül a legjobbnak bizonyul ebben az esetben. Ehhez azonban mindenképpen győzni kell Sopronban.

- Egyelőre mi állunk a legjobban, és ez tény - kezdte Molnár István, a VESC szakvezetője. - A közelmúltban bebizonyosodott, hogy amennyiben elegen vagyunk és fegyelmezetten játszunk, akkor bárkit le tudunk győzni. Sajnos a Nagykanizsa ellen pár perces rövidzárlattal önmagunkat vertük meg, noha két sérültünk miatt is hátrányban voltunk.

- Nagy és Hidi változatlanul hiányozni fog?

- Hidi biztosan, abban viszont bízom, hogy Nagy vállalni tudja a játékot. Ráadásul Oltárczy is megbetegedett. Az előjelek tehát nem kedvezőek.

- A statisztika érdekes adatot mutat: az otthon veretlen fogadja az idegenben veretlent.

- Az biztos, hogy a Sopron vagy a mi statisztikánk elromlik ma este. Ez is bizonyítja, hogy vérbeli csoportrangadó ez, ahol a lepattanó labdák megszerzése dönthet.

- Veszprémben kikaptak a SMAFC-tól.

- Ez sok héttel ezelőtt történt, nem hiszem, hogy befolyásolja a mai összecsapás eredményét. Egyébként akkor is tizenhat pontos hátrányról álltunk fel, de az utolsó percek rosszul sikerültek. Nyerni megyünk és ezért mindent megteszünk.

Más a helyzet a Pápai KC esetében. A csapat a nyolcadik helyen áll, ami mindenképpen dicséretes. Amennyiben győz vasárnap az Elite Basket ellen, akkor már szinte biztos, hogy teljesítette a céljait, ha kikap, akkor az utána következő két találkozót (hazai pályán fogadja a Fehérvárt és a Kozármislenyt) meg kell nyernie.

- Sajnos egyelőre képtelenek vagyunk kikeveredni az influenzából - állapította meg Vajda József, a PKC mestere. - Plusz Gráczer is megsérült és Bogdán válla sem egészséges. Ennek ellenére szeretnénk vasárnap bebiztosítani a helyünket a nyolcakban .

- A törökbálintiak Pápán nyerni tudtak.

- Ez az egyik olyan vereségünk, amivel eredetileg nem számoltunk. Itt az ideje a visszavágásnak, noha riváli-sunk hazai pályán megverte a Nagykanizsát és a Bony- hádot.

- Karnyújtásnyira van tehát a nyugodt rájátszás esélye.

- Óriási siker lenne ez, hiszen mindenki tudja, honnan indultunk el az év elején. Többet érne ez az eredmény, mint korábban a dobogóra jutás. Ha öltözői hangulatjelentésre kíváncsi, mondhatom: két tüsszentés között mindenki mosolyog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!