Sport

2010.05.20. 20:29

Borosné Eitner Kinga csak a holnapnak él

Balatonfüred, Tapolca - Igen rangos országos kitüntetést, a Magyar Sportért Díj I. fokozatú elismerését vehette át az önkormányzati minisztertől Borosné Eitner Kinga, a tapolcai központú Balaton Vívóklub vezetője.

Horváth Gábor

Mesteredző, klubvezető, az utánpótlás-válogatottak trénere, önkormányzati képviselő - elég csak Borosné Eitner Kinga legfőbb beosztásait felsorolni, máris nyilvánvaló, az olimpiai érmeseket nevelő szakember igencsak elfoglalt.

- Rendkívül szoros időbeosztásban élek, hetekre előre megvan a pontos programom - mondja a vívóklub nemrég átadott balatonfüredi termében, ahol már többen várják. Elnézést kér, hiába az egyeztetett időpont, nincs sok időnk a beszélgetésre.

- Tavaly egyetlen szabadnapom sem volt, és lehet, hogy idén sem lesz másképp. Túl vagyunk a versenyszezon közepén, de nyár közepéig biztosan akad tennivaló. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a sportolók hozzák az eredményeket, úgyhogy ez így van rendjén.

Borosné Eitner Kinga a klubvezetés mellett a női és férfi párbajtőr utánpótlás-válogatott keretedzője is. Mivel a vívásban minden évben több nemzetközi megmérettetést, felnőtt és korosztályos Európa- és világbajnokságot is rendeznek, a versenyidény szinte az egész évet lefedi. 2010 kiemelkedő válogatott sikere, hogy a junior férfi párbajtőr nemzeti együttes aranyérmet szerzett az Azerbajdzsánban rendezett világbajnokságon. Ez dupla siker volt a  mesteredző számára, hiszen a győzelemből két balatonos vívó, Hanczvikkel Márk és File Mátyás is oroszlánrészt vállalt.

A jelenlegi ifjú tehetségek mellett a szakember idősebb és visszavonult kiválóságokat is tanítványai között tudhat. Többek között a többszörös világbajnok, olimpiai bronzérmes Szalay Gyöngyi és a szintén számos fényes éremmel rendelkező, jelenlegi első számú magyar férfi párbajtőröző, Boczkó Gábor egyaránt tőle tanulta a sportág alapjait.

Azt már kevesebben tudják, hogy a budapesti származású, Keszthely érintésével Tapolcára kerülő mesteredző korábban az ejtőernyős-válogatott kerettagja volt, csak több mint 500 ugrás után, a vívás miatt mondott le elsőre választott sportágáról. Borosné a testnevelési főiskola szakedzői szakának elvégzése után tette fel az életét az utánpótlás-nevelésre.

Az eredmény holnap már a tegnapé - szokta mondani mottóként a tanítványoknak, akikkel az utolsó (győztes) tus után nem sokkal már a következő versenyre esedékes felkészülést beszéli át.

- A csúcs magányos hely, nem lehet ottragadni, szünet nélküli következetes, fegyelmezett munkára van szükség, különben hamar lelöknek a dobogó legfelső fokáról - hangsúlyozza végszóként.

A Balaton Vívóklub tíz esztendővel ezelőtt vált önállóvá, miután kivált a Tapolcai Bauxitbányász SE-ből.

A korábbi szakosztályhoz kapcsolódott hozzá Keszthely, később Balatonfüred vívósportja. A tapolcai vívók napjainkig több mint száz felnőtt és utánpótlás- világversenyen (olimpiákon, Európa- és világbajnokságokon, Universiadékon) vettek részt és számos szép sikert értek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!