Sport

2012.05.30. 13:17

Cseh László is a megújuló magyar egyetemi sport arca lett

Budapest - Sikeres versenysportolók - köztük a világ- és Európa-bajnok úszó, Cseh László - is segítik a tavasszal megújult Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséget (MEFS) abban a célkitűzésében, hogy fellendítse a hazai egyetemi sportéletet.

MTI

Kiss Ádám, a MEFS februárban hivatalba lépett elnöke a szerdai sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy nincs minőségi felsőoktatás minőségi felsőoktatási sport nélkül, ezért a MEFS egy évvel ezelőtt hármas célt fogalmazott meg. Egyrészt egyéni tanrendekkel segítsék elő, hogy az élsportolók közül minél többen járjanak egyetemekre és főiskolákra, másrészt az intézmények közötti bajnokságokkal lendítsék fel újra az egyetemi sportéletet. Harmadrészt pedig minél több hallgatót vonjanak be az egyetemi szabadidősportba, mert véleménye szerint rendszeres testmozgás nélkül a tanulásban sem lehet megfelelő teljesítményt nyújtani.  
   
Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó, a MEFS versenysport bizottságának elnöke szerint a 90-es években sok tehetséges versenyzőnek kellett választania a sport vagy a tanulás között, s akik az utóbbi mellett döntöttek, azok elvesztek a magyar versenysport számára.
   
"Az az ideális, ha sikerül összehangolni a kettőt. Élsportolóinkat ezért segíteni kell a pályaválasztásban, mert az egyfelől biztosítja a sportpályafutásuk utáni életüket, másfelől velük az egyetemi sport is erősebb lesz – fogalmazott Kovács, aki szerint a tehetséges fiatal sportolókat már a középiskola második felében orientálni kell az olyan egyetemek és főiskolák irányába, ahol a tanulás mellett folytatni tudják a versenyszerű sportolást. - Ha ezeket sikerül megvalósítani, akkor pár éven belül komoly eredményeket érhetünk el" – tette hozzá az olimpiai bajnok.
   


A MEFS a jövőben olyan sikeres versenyzőkkel igyekszik a sportot az egyetemisták és főiskolások körében népszerűsíteni, mint a világ- és Európa-bajnok úszó, Cseh László; a kontinensbajnok cselgáncsozó, Joó Abigél; a szintén Eb-győztes rövidpályás gyorskorcsolyázó, Heidum Bernadett; a spanyol bajnok, magyar válogatott kosárlabdázó, Honti Katalin, valamint a paralimpiai bajnok úszó, Sors Tamás. Ők nemcsak a sportpályákon eredményesek, hanem valamelyik felsőoktatási intézmény hallgatói, s ezentúl a magyar egyetemi sport arcai is.
   
A Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló Cseh László elárulta: szívesen vesz részt egyetemi bajnokságokon is, mert azoknak mindig jó a hangulatuk, s emellett új kapcsolatokra is szert tehet. A kiváló úszó kiemelte, hogy tanulását egyéni tanrenddel, rugalmasabb vizsgaidőpontokkal támogatják a műegyetemen, s ha valamit nem ért, akkor megszervezik, hogy azt egyéni képzés keretében mindig a legjobb tanár magyarázza el neki.
   
Kiss Árpád MEFS-elnök az MTI kérdésére elmondta, pozitívumnak tartja, hogy a MEFS költségvetési támogatása nem csökkent 2012-ben. Bíznak abban, hogy az intenzívebb kommunikációval szponzorokat is sikerül maguk mellé állítani, de emellett a TAO-kedvezményekre is pályázni kívánnak. Az egyetemi sportlétesítmények helyzetének kapcsán pedig megemlítette, hogy ha 2014-15-re elkészül a Tüske Csarnok, akkor az a magyar egyetemi sport olyan fellegvára lehet, amely később nemzetközi versenyeknek is otthont adhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!