Sport

2013.10.07. 13:34

Csermák József nevét vette fel a tapolcai csarnok

Névadó ünnepség keretében hétfőn hivatalosan is a város kalapácsvető olimpiai bajnokáról keresztelték el a tapolcai városi sportcsarnokot.

Horváth Gábor

A több mint száz általános és középiskolás diák részvételével lezajlott ünnepségen elhangozott, az idén tízéves létesítmény életében új fejezet kezdődik. Az új élethez természetesen új név is dukál: Csermák József Rendezvénycsarnok.

– Régóta várt ünnepre gyűltünk ma össze. A mai napon az álomból valóság lesz, úgy, mint 1952-ben, amikor a helsinki olimpián egy tapolcai fiatalember megkezdte a forgást a kalapáccsal – kezdte beszédét Császár László. Tapolca polgármestere kiemelte: a névadó sportember példát mutatott kitartásból és emberségből.

– Ki mást választhattunk volna, mint őt? Csermák József maga volt az erő, a becsület és a hűség, a Helsinkiben eldobott kalapács most is kijelöli számunkra az utat – tette hozzá Császár László.

Rédli Károly, a csarnokot üzemeltető Tapolca Kft ügyvezetője elmondta: annak idején, az avatás előtt a város egy közösségi teret kívánt létrehozni. Emellett a település sportélete is igényelt egy nagyméretű fedett létesítményt.


A nemzeti színű szalagot Császár László és Csermák Katalin, a névadó lánya közösen vágta át (Fotó: Penovác Károly)

 

– Úgy érzem, a csarnok betöltötte a kívánt funkciót. Ezt számos rendezvény, esemény bizonyította az elmúlt évek alatt. Örömmel emlékezünk vissza ezekre a programokra – fogalmazott, kiemelve: a csarnok a kulturális, szabadidős és iskolai rendezvények mellett sportágakat élesztett fel, vagy honosított meg a városban. Ezeken kívül válogatottak, nemzetközileg jegyzet sportolók is gyakran szerepeltek, edzettek benne.

Rédli Károly megköszönte kollégái munkáját, hozzátéve: tisztában vannak vele, hogy hátradőlniük nem lehet, hiszen számos új kihívás vár még rájuk. A rendezvényen részt vett Csermák Katalin, az olimpiai bajnok lánya.

– Szeretnék köszönetet mondani Tapolca város minden lakójának, akik hozzájárultak, hogy ez az intézmény édesapám nevét felvegye. Bízom benne, ez a nap sokak számára inspiráló lesz.

Az eseményen bemutatták a csarnok új nevezetességét: Mózner Miklós ötlete alapján a bejárat előtt festéssel és táblával jelölték Csermák József olimpiai bajnoki címet érő fantasztikus produktumát, a világ első 60 méter feletti (60,34) dobását.

 

Két év versenyzés után lett bajnok

Csermák József mindössze két éve sportolt aktívan, amikor 1952-ben a helsinki ötkarikás játékokon aranyérmet szerzett. Négy évvel később, Melbourne-ben már ő vitte a magyar zászlót. A 2001-ben elhunyt sportembernek versenyzőként és edzőként is remek eredményei voltak. A névadó ünnepséget követően a résztvevők Pars Krisztián kalapácsvető olimpiai bajnok és Rédli András világbajnok párbajtőröző élménybeszámolóját hallgathatták meg a csarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!