Sport

2012.02.10. 06:42

Egy hónap Afrika - Veszprémi sportoló külföldi sikere

Veszprém - Khouiled Sarah a Veszprém Barabás KC junior csapatának balszélső játékosa. Az Afrikai Nemzetek Kupáján az algériai válogatottal negyedik helyezett lett.

Szabó Zsuzsanna

- Édesapám algír származású, anyukám magyar - kezd a hír magyarázatába a kettős állampolgárságú, tizenkilenc éves kézilabdázó, aki már Magyarországon született, kézilabdás pályafutását pedig a Győri ETO-ban kezdte. A mostani a harmadik szezonja a Veszprém Barabás KC női kézilabdaklubjában.

- Valójában sejtelmem sincs, hogyan találtak rám, de egy nap kétnyelvű - arab és francia - meghívó érkezett az algériai nemzeti kézilabda-szövetségtől. Miután egy szót sem beszélek egyik nyelven sem, apukám fordította le nekem a levelet.
 Amint elfogadta a meghívást az Afrikai Nemzetek Kupájára, már küldték is neki a repülőjegyet, hogy kijusson egy hónapra a jelentősnek számító  kézilabda-bajnokságra.

- Így egyszerűen hangzik, és az elején annak is tűnt, aztán az utazás előtti este bepánikoltam. Átfutott rajtam, mi lesz velem egyedül, tizenkilenc évesen egy idegen országban, hogyan fogok repülni, átszállni? Hiszen a Charles de Gaulle reptér egymaga akkora, mint Füred - meséli most már mosolyogva a Jendrassik-Venesz szakközépiskola harmadéves tanulója.
 
Hamar kiderült, kár volt aggodalmaskodnia, az algír felnőtt női válogatott tagjai barátságosan fogadták. Nyelvi nehézségei sem támadtak, minimális angoltudás mellett, a kézilabda és a testbeszéd áthidalták a különböző nemzetek közötti különbségeket. Hozzáteszi, kint amolyan kevert, félig arab, félig francia nyelven kommunikáltak a játékosok és az edző egymással.



- Az Afrikai Nemzetek Kupája leginkább a mi kontinens-, azaz Európa-bajnokságainknak felel meg, de a játék színvonala nem éri el az Eb szintjét. A beilleszkedés is az eltérő játékstílusuk miatt volt nehéz, szokatlanul harcias, európai szemmel már-már verekedős, kevésbé technikás kézilabdát játszanak.
 Algériában a lakosság túlnyomó része (szunnita) muszlim vallású. Édesapja tartja az ehhez kötődő hagyományokat, ő pedig "csak egy részét".

- Sertéshúst például sohasem eszem, és a böjtöt is csak részben tartom, messze nem olyan nagy szigorral, mint ők. Sokan nem  tudják, de a böjt a folyadékfogyasztást is korlátozza, de ennek követése ilyen intenzív sportolás mellett egészségtelen lenne. Alapozáskor pedig egyáltalán nincs böjt, különben nem bírnám fizikailag végigcsinálni a kemény edzéseket. Ez részben igaz a mérkőzések alatti, közbeni időszakra is.

A bronzmérkőzést az algériai csapat - soraiban a magyar balszélsővel - a Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottja ellen játszotta. A junior kézilabdázó, bár mindössze tíz percet játszott a meccsen, élt a játéklehetősséggel és a rövid idő alatt két gólt is szerzett, ezenkívül egy büntetőt is sikerült kiharcolnia, amit aztán csapattársa értékesített.

A válogatott vezetője is elégedett volt a magyar lány játéktudásával, a bajnokság után közölte Sarah-val, a jövőben is számít rá a válogatott soraiban.

Kvalifikálták magukat a 2013-as vb-re

Marokkóban huszadik alkalommal rendezték meg az Afrikai Nemzetek Kupáját, ahol az algériai női kézilabda-válogatottal a magyar-algír kettős állampolgárságú kézilabdázó, Khouiled Sarah negyedik helyezést ért el. Ezzel az eredménnyel a csapat kvalifikálta magát a 2013-as szerbiai világbajnokságra. A tréner azzal engedte haza Sarah-t: "mire visszajössz, tudj franciául beszélni!"
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!