Sport

2010.05.12. 04:36

Egy pluszpont, amelyből bizony mínusz lett

Minden bizonnyal igazságtalan dolog lenne két játékvezető nyakába varrni mindazt, ami a magyar kosárlabdában zajlik. Biztos, hogy nem emiatt váltja egymást szinte hetente az elnökség, fulladnak botrányba mérkőzések és alig múlik el bajnoki forduló valamiféle utójáték nélkül. De.

Novothny Ottó

Tény, hogy a Veszprémi Egyetem SC-Szeged NB I/B-s rangadóra a szakbizottság két minőségi bírát küldött, olyanokat, akik munkás hétköznapokon a legjobbak mérkőzéseit vezetik. A két sportember tehát behozhatta volna az A csoport légkörét a Vetési csarnokába, másképp fogalmazva lejöhettek volna falura gálázni. Mondjuk, ha nagyvonalúan és persze közmegelégedésre végzik a dolgukat.

Nem ez történt, sőt lehet úgy fogalmazni, hogy ennek éppen az ellenkezőjét láthatta, aki kíváncsi volt az egyébként remekül felkészített, kitűnő játékosokból álló két csapat párharcára. A rossz teljesítmény végén szoktak hivatkozni indiszponáltságra meg arra, hogy azért mégsem befolyásolta alapvetően a végeredményt, arról nem beszélve, hogy a bírónak sincs mindig jó napja. Most itt hosszasan lehetne sorolni az említett két sípmester bűneit. Ezek azonban kivétel nélkül szubjektív elemek lennének. (Mindig elcsodálkozom, amikor a tévében visszajátszanak valamilyen esetet, és mennyire másképp látja ugyanazt mondjuk a szakkommentátor és én.)

Maradjunk azonban a tényeknél: a meccsen egy büntetővel többet dobatott (!) a két játékvezető a szegediekkel, mint amennyi a szabály alapján járt volna a Tisza-parti alakulatnak. Amikor ezt a veszprémiek jelezték, hosszas huzavona után kihúzatták a jegyzőkönyvből az értékesített és elkönyvelt pontot. Jöhetne nagy
levegővétel után a tanulság, de az már a legelején nagyjából megszületett.

A történetnek pedig itt vége, mert ellenőr nem volt a meccsen (minek az ilyen rangadóra), meg különben is, kinek kell probléma a már meglévők mellé. Hát, ilyen ez a mi kosárlabdánk, a lényeg, hogy a jó szándékot még senki nem kérdőjelezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!