Sport

2016.03.16. 15:43

Elköszönt a sikertréner, Farkas András huszonöt esztendő után váltott egyesületet és várost

Ajka - Huszonöt év hazai és nemzetközi sikerei, három olimpia, világ- és Európa-bajnoki érmek, bajnoki címek igazolják Farkas András edzői munkáját, mely a Rája 94 Úszóklubnál a közelmúltban lezárult. Győrben viszont legalább ilyen sikeres időszakra készül az edző.

Heffler Péter

Farkas András neve egybeforrt a Rája '94 Úszóklubbal, melynek huszonöt éven át volt vezetőedzője. Versenyzőit határon innen és túl a legjobbak között tartották számon, akik három olimpián - két pontszerző hellyel Pekingben és Londonban -, két világbajnoki bronzéremmel, három-három Európa-bajnoki arany-, illetve ezüstéremmel és egy Eb-bronzzal, valamint annyi országos bajnoki címmel öregbítették mesterük és az ajkai úszósport hírnevét, amennyit össze sem lehet
számolni.

- Ennyi szép eredmény közül melyikre a legbüszkébb?

- Természetesen mindegyik kedves számomra, de ha egyet kell választani, akkor Kis Gergő sanghaji világbajnokságon úszott 14:45 másodperces 1500 métere jut eszembe elsőként.

Farkas András legeredményesebb tanítványával, Kis Gergővel. Munkájuk számos sikert hozott
Fotó: archív

- Mi az edzői hitvallása?

- A minőség mindig előrevalóbb a mennyiségnél. A huszonöt év alatt közel ötven gyermekkel foglalkoztam, és sosem voltak egyszerre sokan a csoportjaimban, maximum nyolcan-tízen. A nagy számok törvénye alapján, ha több gyerekkel dolgozol, előbb-utóbb a sikerből is több jut majd. Azonban úgy gondolom, hogy magas színvonalú munkát csakis akkor lehet végezni, ha átlátsz mindent, ez pedig nagy létszámmal nem lehetséges.

- Melyik csoport a legkedvesebb a számára?

- Természetesen az első csoportom áll a szívemhez a legközelebb. Fekete László, Nagy Dia, Nagy Réka, Nagy Péter, velük kezdtem annak idején az edzői karrieremet.

- Huszonöt év után hogyan jött a váltás gondolata?

- Nagyon nehéz másfél éven van túl az egyesület, hiszen amíg nem volt uszoda, addig is edzeni kellett. Rengeteget járkáltunk Balatonfűzfőre, Pápára, és most ugyan kinyílik az ajkai létesítmény, de helyhez benne csak korlátozott mértékben jutott a klub. Úgy gondolom, hogy teljesen mindegy, hogyan csűrjük-csavarjuk, a Rája '94 Úszó Klubot joggal lehet nevezni minden idők legeredményesebb ajkai sportegyesületének. Így számomra érthetetlen volt, hogy egy minőségi, világszínvonalú munkára mindössze két órában biztosítanak edzéslehetőséget. Ez például olyan, mintha az ajkai fociedzőnek azt mondanák, hogy déltől kettőig vezényelje le a foglalkozásokat a legkisebbektől kezdve az U-12-n, az U-18-on át a felnőttig mindenkinek egyszerre. Leszögezném, hogy bennem nincs harag, tudomásul vettem, hogy más koncepciót képzeltek el. Ezzel szemben én szeretnék ezután is - ahogy eddig is - világszínvonalon dolgozni, ami viszont kettőtől négyig sajnos nem lehetséges.

- Mik a célok Győrben?

- Azt kérték tőlem, hogy bátran csináljam azt, amit Ajkán, csak ha lehet, még jobban. Így rám bízták a közép-, illetve hosszútávúszó csoport felkészítését, ami hasonló munkát jelent, mint amit annak idején Nagy Rékával és Kis Gergővel is csináltunk. Petrov Iván vezetőedzővel éppen ezt a csoportot készítjük elő, amiben már vannak is nyolcan. A legfontosabb verseny pedig egyértelműen a jövő évi, európai ifjúsági olimpiai fesztivál, melyet pont Győrben rendeznek majd.

- Kiben látja a következő Kis Gergőt vagy Nagy Rékát?

- Bár még nem régóta vagyok Győrben, de Imre Milánt máris kiemelném, aki az első számú úszónak mondható a csoportomban, míg a kisebbek közül Nagy Nikoletta nevét kell megjegyezzük. Utóbbi csupán tizenegy éves, de a jövő egyik nagy úszója válhat belőle.

Farkas András távozását követően pozícióját az egyesületnél korábbi edzőkollégája, Bujna Lilla vette át. Megtudtuk azt is, hogy az elköszönő edzőt két tanítványa - Kun Szabó Fanni és Szóka Júlia - követte Győrbe. A két tehetség ugyan már Győrben készül, de ebben a szezonban még az ajkaiak színeiben versenyez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!