Sport

2017.07.15. 06:04

Balatonfüreden is elrajtolt a vizes-vb

Balatonfüred - A tegnapi pesti megnyitót követően a Balaton-parti városban is elrajtol a vizes-vb. A helyszínről jelentjük!

Horváth Gábor

Ilyen még nem volt! Budapesten sem, pláne Füreden, a világ 4. legnagyobb sporteseményének ad otthont a két város.

Balatonfüreden a nyílt vízi úszószámokat tartják, az első verseny ma lesz, élőben, a helyszínről jelentkezünk.

 

8.00: Egy óra múlva kezdődik a hivatalos megnyitó, amelyet a mólón rendeznek. Oda csak a meghívott vendégek léphetnek be, de az esemény óriás kivetítőn figyelemmel követhető, illetve - feltételezzük - a lelátóról is látható lesz.

8.15: Sok ember még nincs, de a versenyzők, stábtagok sorban állnak a beengedő kapuknál.

 

A biztonsági készültség nagy, rendőrök, katonák, polgárőrök tucatjait láttuk, sőt az előbb két lovas rendőrt is sikerült lencsevégre kapni.

8.30: Nem, tévedtünk, a lelátóról nem lesz látható a megnyitó, hiszen azt a móló délnyugati oldalán rendezik.

 

8.50: Kora reggel elég friss volt az idő, de most előbújt a nap és a szél/hullámzás is csökkent. Az első szám indulói 10 órakor ugranak a vízbe.

9.35: Véget ért a megnyitó, amelyen a FINA elnöke, Julio C. Maglione és Bóka István balatonfüredi polgármester mondott beszédet. Ezt követően a közönség megcsodálhatta a Katti Zoób Divatház különleges bemutatóját, amely az Anna-bál közel 200 éves divat hagyományait elevenítette fel.

 

A ruhákat 154 modell viselte.

10.00: Elrajtolt az első versenyszám, a férfiak 5 km-es küzdelme. A bemutatásnál a két magyar, a veszprémi Rasovszky Kristóf, valamint Papp Márk nagy tapsot kapott.

 

 

10.17: Rasovszky az első helyen másfél km után!

10.30: A Tagore sétány előtti vízfelületen felállított lelátó elé ért a mezőny. A magyarok nagy buzdítást kapnak. Féltávnál Rasovszky az első, de nagy a tülekedés mögötte.

 

Visszatérve a mobil lelátókra, fílinges a vízen szurkolni, leejteni viszont semmit nem szabad, mert az bizony könnyen a Balatonban landolhat...

10.45: Kevesebb mint egy km van hátra. Rasovszky a 2-3. helyen halad. Hamarosan jön a hajrá.

10.55: Francia siker született, Olivier megelőzte az olasz Sanzullót. Rasovszky Kristóf az ötödik helyen csapott célba, óriási tapsot kapott a 20 éves veszprémi fiú. Izgalmas volt a vége.

11.45: - Sokat készültünk a versenyre, reméltem, hogy jól is fog menni. A cél az volt az első hatba legyek, ez sikerült, bár kicsit bánom, hogy a legvégén elbuktam a dobogót. Nagyon erős volt a mezőny, kemény a verseny, főleg az utolsó 5-600 méteren. Lehetett volna rosszabb a helyezés, nem lehetek csalódott - nyilatkozta az öt kilométeres versenyt követően Rasovsky Kristóf, a Balaton Úszó Klub kiválósága, aki hozzátette: akadt néhány kemény ütésváltás a vízben, egyszer-kétszer fel is nézett a bírói hajóra, hátha piros lapot kap a vétkes vetélytárs, de ez nem történt meg.

 

Rasovszky Kristóf az újságírók gyűrűjében a versenyt követően Fotó: Horváth Gábor

Rasovszky 10 és 25 km-en is indul a világbajnokságon, ezek mellett a csapatviadalon is részt vesz, valamint medencében 1500 m gyorson szintén rajtkőre áll.

A végeredmény: 1. Marc-Antoine Olivier (Franciaország), 54:31.40, 2. Mario Sanzullo (Olaszország) 54:32.10, 3. Timothy Shuttleworth (Nagy-Britannia) 54:42.10, 5. Rasovszky Kristóf 54:47.10, ...31. Papp Márk 55:28.10

11.52: Változás! Rasovszky Kristóf mégsem az ötödik helyen végzett, hanem a hetediken - a most kiadott hivatalos eredménylista szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!