Sport

2012.06.22. 10:31

Európa Nagydíj: Maldonado nyitott az élen

Magyar idő szerint péntek délelőtt 10 órakor az első szabadedzéssel vette kezdetét a 2012-es Európa Nagydíj.

Motorsportcsatorna

Valenciában igazi nyár fogadta a pilótákat az első szabadedzésen. A levegő hőmérséklete 23, az aszfalté 31 Celsius fok volt. ellenben az erős szél igencsak megnehezítette a pilóták dolgát. A rendkívül poros aszfaltról - utcai pálya lévén - nem is beszélve.

Egy futam kihagyást követően ismét találkozhattunk tartalékpilótákkal a pénteki első tréningen. Jules Bianchi Nico Hülkenberg helyét vette át a Force Indiánál, Valtteri Bottas pedig Bruno Sennát váltotta a Williamsnél.

 

 

A Ferrari új elemeket szerelt fel autójára, így nem csoda, hogy Fernando Alonso autójának hátsó szárnyát ismét befújták sárga festékkel, ami a levegő áramlását hivatott kimutatni.

A 9. percben már mindenki túlesett az installációs körén, kivéve Timo Glock rostokolt még a boxban.

Az első mért körre 24 percet kellett várni, mikor is Vergne 1:45.619-cet futott a Toro Rossóval. Tőle előtt Räikkönen (1:42.589), majd a másik lotusos, Grosjean (1:42.457) vette át a vezetést.

Az élcsapatok pilótái bő fél óra elteltével merészkedtek ki a pályára gyors körre. Nico Rosberg 1:41.182-es idejével új etalon időt futott. Mindeközben Maldonado kicsúszott a 10-es kanyarban. Ám szerencséjére el tudta kerülni a fallal való ütközést, és vissza tudott térni a Williams boxába.

A venezuelai aztán az 54. percben visszatért a pályára, és ha már ott volt, akkor az élre is ugrott: 1:40.890.

Egy óra elteltével így festett az állás az élen: Maldonado, Webber, Vettel, Alonso, Di Resta, Schumacher, Hamilton, Rosberg, Button, Räikkönen, Grosjean, Kobayashi. Az első tízenkettő versenyző egy másodpercen belül állt. Sőt, az első nyolc pilóta

Többen is elfékezték magukat a hátsó egyenes végén a 12-es kanyarnál. Maldonado és Massa is látványosat akrobatázott. Mindeközben Hamilton a 2-es kanyarban nézte el a féktávot.

Negyed órával a vége előtt Button is javított, így már kilenc pilóta volt három tizeden belül. Szoros időmérő ígérkezik szombaton...

A hajrában Vettel még javított, ám Maldonado idejét nem tudta felülmúlni.

A pénteki második szabadedzésre magyar idő szerint 14 órakor kerül sor.

 

További hírek, információk a motorsportcsatorna.hu oldalán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!