Sport

2013.07.24. 09:57

Ez nem társastánc

Nico szerethető figura volt. A huszonöt évvel ezelőtt készített amerikai akciófilm főszereplő nyomozója igazi hős típus: szerető családapa,ellenállhatatlanul verekedő figura, aki életét is kockáztatja az igazságért.

Novothny Ottó

Nem véletlen, hogy Ritteródesz Adriánnak elsőre megtetszett a Steven Seagal alakította szerep. Különösen a verekedős jelenetek fogták meg a fiatalembert, aki azonnal a könyvtárba sietett, hogy utánanézzen ennek a stílusnak. Gyorsan kiderült, hogy a megyeszékhelyen még ismeretlen aikido mozdulataival szerelte le ellenfeleit az amerikai színész.

– A sok olvasás mellett elmentem Ajkára, Szombathelyre, majd megalapítottam a Ten Shink Kai elnevezésű klubot – mesélte a sportember.

– Azóta persze már sokkal többet tudunk erről a japán harcművészeti stílusról. Például azt, hogy nincs versenyrendszer, van viszont egész életre szóló tanulás, melynek célja önmagunk legyőzése. A veszprémi klubban közel hatvanan igyekeznek elsajátítani a gyakorlatokat. Az életkor meglehetősen változó,a mesternek van hat, de hatvanhárom éves tanítványa is.

 

Ritteródesz Adrián mester (balra) tizennyolc évvel ezelőtt alapította a veszprémi aikido klubot, a mennyei gondolat egységét (Fotó: Orosz Péter)



– Természetesen nálunk nem az a cél, hogy az utcán tudjunk verekedni – mondja a harmadik dan vizsgájára készülő fiatalember. – A mi sportágunkat úgy kell elképzelni, mint egy kört. Ha a tetejére érünk, mindig van olyan mester, aki tud újat mutatni. A rendszeres gyakorlás közben derül ki hogy egyre összetettebb a technika. Ráadásul ezt mindig együtt kell végrehajtani, vagyis társsal.

Fontos azonban, hogy az edzés ne menjen át társastáncba, tehát kellő odafigyeléssel és keményen kell végrehajtani a fogásokat, ütéseket, rúgásokat. A veszprémi klubban hölgyek is elsajátíthatják az aikido alapjait.

– Nálunk mindenki megtalálja a saját útját, hiszen tagjaink abban a tempóban haladnak, ami nekik a legkedvezőbb. Ugyanakkor egymást húzzuk is a folyamatos fejlődéssel. Vallom, hogy a harcművésznek nullától huszonnégy óráig harcművésznek kell lennie, fizikálisan, szellemileg és erkölcsileg egyaránt. Ez persze idealizált állapot, de mindenkitől el lehet lesni valamit, ami aztán persze majd az életben is folyamatosan felhasználható. Természetesen az aikidoban is használnak kézifegyvereket a küzdő felek: botot, kést, kardot.

– Laboratóriumi körülmények között teremtünk stresszhelyzetet, hogy ne essen késégbe senki, ha ilyesmivel találkozik. Ezeknek a gyakorlatoknak a végrehajtása komoly személyiségfejlődéssel is jár. Az aikido olyan technikákat vonultat fel, melyekkel a másik fél mozgási energiáját vezetjük el, tehát nincs értelme alibizni az edzésen sem, mert az hamar sérüléshez vezethet. Az aikidozó párosnak folyamatosan harmóniában kell dolgoznia – mondta végül Ritteródesz Adrián.

 

 

Rendszeres a csapaépítő program

A veszprémi klub vezetője elmondta, hogy nagyon odafigyelnek arra, hogy a foglalkozások résztvevői kiváló közösséget alkossanak. Emellett rendszeresen rendeznek edzőtáborokat, hívnak meg vendégelőadókat. Olyanokat, akik az aikido legnevesebb mesterei. Szívesen működnek együtt más klubokkal, mindig igyekeznek valami újat elsajátítani. Gyakran szerveznek közös bográcsozást, de az is előfordult már, hogy segítettek valamelyik klubtagnak a költözésben, bútorcipelésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!