Sport

2017.01.24. 15:35

Fénykor után toborzás Öskün

Öskü - Jelentős változásban van az ösküi labdarúgás, amelynél új elnök és új edző lépett színre (egy személyben), a célkitűzés pedig nem az élmezőny, hanem a bennmaradás elérése lesz.

Horváth Gábor

A PV Öskü FC a tizedik helyen telel a labdarúgó megye I-ben, amelynek előző szezonját is ebben a pozícióban zárta. Az alakulattól majdnem minden évben vontak le pontot az utánpótlás létszámhiányos szereplése miatt, ha ez nem lenne, most a kilencedik helyen állna, tavaly nyolcadik lett volna a csapat, amely nem is olyan régen pedig még a közvetlen élmezőnyhöz tartozott.

- Az összehívott közgyűlés nem szavazott bizalmat nekem, ami nem ért meglepetésként, egy-két helyről már hallottam a dologról - nyilatkozta érdeklődésünkre Sövényházi István, az ösküiek leköszönő elnöke, aki megjegyezte: családi okok miatt amúgy is szerette volna csökkenteni a futballal kapcsolatos munkát. - Most jó lesz kicsit pihenni, többet foglalkozni a hobbikkal, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő - tette hozzá, kiemelve: nagyon büszke az elmúlt évekre.

Az ösküi csapat (kék mezben a korábbi gólkirály, Talián Krisztián) teljesen átalakul, kérdés, kiket láthatnak a szurkolók tavasszal Fotó: Penovác Károly

- Meghatározó csapattá nőttük ki magunkat a megye I-ben. Három alkalommal is volt esélyünk a dobogóra, egyszer sikerült fellépnünk rá, s abban az évben a bajnoki címért is végig versenyben voltunk. Úgy gondolom, fénykorát élte az ösküi labdarúgás. A Téli kupákat - egy kivételével - mindig megnyertük, mi voltunk Várpalota környékének legjobb csapata, amiért irigyek is voltak ránk a nagyobb települések. Sokszor sikert sikerre halmoztunk, egy alkalommal Talián Krisztián személyében mi adtuk az első osztály gólkirályát. Mindig ilyen együttest álmodtam, bárhová mentünk, bárki ellen játszottunk, mindig volt esélyünk a sikerre. Olyan szponzori hátteret alakítottunk ki, amely ezt lehetővé tette.

Sövényházi István hangsúlyozta: mindezt úgy sikerült elérni, hogy pályájuk felújítása miatt másfél évre idegenbe kényszerültek. - Szeretném megköszönni lelkes és igényes szurkolótáborunknak a támogatást, végig kitartottak a csapat mellett, elkísértek idegenbe, és sokszor többen voltak, mint a helyi publikum.

A volt elnök kiemelte Fekete István edző munkáját. - Gyerekkori jó barátom komoly, felkészült edző, és ezt bizonyította is, nélküle nem tudtuk volna mindezt véghezvinni. Remekül összerakta a fiatal és rutinosabb játékosok alkotta csapatot.

Az utánpótlás problémáiról megjegyezte: volt egy ezüst-érmes ifjúsági csapat, amelyből annak idején 5-6 tehetséget vittek fel egyszerre a felnőttekhez. Mögöttük komoly űr tátongott. - Harminc igazolt játékosunk volt, 18-an pénteken még azt mondták, jönnek, vasárnap pedig a legjobb esetben voltunk 11-en. Edzőket szerződtettünk, mindent megpróbáltunk, de a mai fiatalok nem voltak ebben partnerek. Az alacsonyabb korosztályokban viszont nem volt problémánk.

- Az elmúlt időszakban új gyepszőnyeget és villanyvilágítást kapott a pálya, kicseréltük a kispadokat, a sporttelep kerítését pedig most építik. Szeretném megköszönni vezetőtársaim segítségét, hogy ezek a pályázatok sikerrel megvalósultak. Remélem, hogy az új vezetőség egyben tudja tartani a társaságot, és ugyanilyen, vagy akár szebb eredményeket tud elérni - zárta mondandóját Sövényházi István.

Az elnök mellett Fekete István edző is távozik. - Nem fértem bele az új elképzelésekbe. Mondták, hogy váltani akarnak, teljesen fair, pozitív volt az elválásunk - nyilatkozta a Naplónak az ösküieket négy évig irányító szakember.

- Amikor idekerültem, sok játékos távozott, ifistákkal töltöttük fel a keretet. Jól fejlődtünk a folytatásban, egy alkalommal csak pontlevonás miatt csúsztunk le a dobogóról, majd később sikerült fellépnünk a harmadik helyre. Sok pozitív élményem van, és nincs bennem hiányérzet, a bajnoki címért is küzdöttünk, de az nem volt reális cél, főképp azért, mert sokat kellett idegenben játszani - fogalmazott Fekete, aki nem marad teljesen foci nélkül, Fejér megyében utánpótlásképzéssel foglalkozik.

Az újonnan megválasztott elnök, Dufek József más megvilágításba helyezte az ösküi futball jelenlegi helyzetét. - Óriási gondok vannak. Az utánpótlás helyzete tarthatatlan, azt helyre kell tenni. A pazarló, hanyag gazdálkodás miatt pedig anyagi problémákkal küzdünk - árulta el.

- Megpróbálunk talpra állni, jelenleg toborzás van a településen, igyekszünk visszahívni a fiatalokat. A felnőttektől hat meghatározó játékos biztos távozik, mindannyiuk vidéki, így a célunk maximum a bennmaradás lehet - fogalmazott Dufek József, aki tavasszal a kispadra is leül (ő egyébként korábban már volt a csapat edzője). - Megpróbálom, meglátjuk, mi sül ki belőle. Bizakodó vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!