Ütőképes stáb

2019.07.13. 07:00

Főállású kapitány lesz Gulyás István

Nemcsak a tisztességes szakmai munka a feladatunk, hanem az is, hogy megfelelő menedzseri munkával a magyar tehetségek, akik a válogatottnál is szóba jöhetnek, olyan csapatokban szerepeljenek, ahol meg tudják mutatni, mire képesek, sok játékperccel tapasztalatot, tudást szerezzenek.

B. Virág Rita

Gulyás István örömmel fogadta elafelkérést

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ezt nyilatkozta lapunknak Gulyás István, a magyar férfikézilabda-válogatott újonnan kinevezett szövetségi kapitánya.

Az 51 éves szakember szerződése a 2022-es szlovák–magyar közös rendezésű Európa-bajnokság végéig szól.

– Nagy László alelnök keresett meg, akivel sokáig tervezgettünk, beszélgettünk, miként, milyen stábbal lehetne a maximumot kihozni a válogatottból. A közös egyeztetések után örömmel fogadtam el a felkérést – kezdte Gulyás István, aki az előző idényben előbb Ljubomir Vranjes leváltása után a Telekom Veszprém BL-döntős alakulat megbízott edzője, majd szakmai igazgatója volt.

– Igyekeztünk olyan szakmai stábot kialakítani, ahol mindenki a maga szakterületén a legjobbak közé tartozik. Így például Chema Rodriguez is, aki az általunk elképzelt játékrendszer legalaposabb ismerője. De az erőnléti, a kapusedző úgyszintén kiváló szakember, ahogy a videó­elemző vagy a rehabilitációval foglalkozó csapat is – fogalmazott a korábbi válogatott irányító.

Gulyás István hangsúlyozta, az egyik legfontosabb feladatuk, hogy a mértékletességet szem előtt tartva, tisztességes munkával a fiatalodó nemzeti csapat fizikális hátterén változtassanak.

– Szeretnénk, ha nemcsak a felnőtt, hanem az alatta lévő utánpótlás-válogatottaknál zajló munkára is ráhatásunk legyen. Ez azért fontos, hogy senkit ne veszítsünk szem elől, és a fiatalok is megismerjék az általunk alkalmazott rendszert – mondta.

Arra a kérdésre, hogy számíthatunk-e változásra a Csoknyai István, Vladan Matics edzőpáros által kialakított kereten, Gulyás István azt válaszolta, elég szűk a keresztmetszet, a gerinc, a gárda magja megmarad, csupán egy-két helyen lehet változás.

Gulyás István örömmel fogadta elafelkérést
Fotó: Penovác Károly/Napló

Gulyás István kitért rá, a megfelelő szakmai munka mellett menedzseri feladataik is lesznek: – Szeretnénk, ha a tehetségek tudásuknak megfelelő csapatban játszanának, ahol elegendő játékperccel tapasztalatot, rutint tudnak szerezni és kibontakoztathatják tehetségüket.

Az újdonsült szövetségi kapitány kifejtette, roppant elégedett, hogy a feltörekvő ­Szita Zoltán Lengyelországban, míg Ligetvári Patrik Spanyolországban Bajnokok Ligája-résztvevő alakulatoknál fejlődhet tovább. A Tatabánya és a Balatonfüred fiataljainak szintén remek lehetőség, hogy a második számú sorozatban, az EHF-kupában pallérozódhatnak, így az ő fejlődésük is töretlen marad.

Mint azt megtudtuk, Gulyás István főállású szövetségi kapitány lesz, ugyanakkor a magyar férfi-strandkézi-­válogatottnál is betölti ugyanezt a pozíciót.

A következő hónapok feladatairól elmondta, januárban az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos Európa-bajnokság következik, de ezúttal – reálisan nézve az esélyeket – mások kezében van a magyar együttes sorsa.

– Felesleges ­álmodozni, amíg Brazília nem lesz dél-amerikai, Egyiptom pedig Afrika-bajnok. Az agyunk mélyére kell eltenni ezt a lehetőséget, s majd ha odaérünk, akkor kell és szabad ezzel foglalkozni. Nyilván szeretnénk minél jobb helyen végezni az Eb-n, ám annyi sok ismeretlen van ebben a képletben, hogy egyelőre kár erre fecsérelni az energiát – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában