Sport

2015.09.08. 15:14

Rasovszky Kristóf vb-szereplése biztató a jövőre nézve

Veszprém - Rasovszky Kristóf egy-egy hatodik, illetve hetedik helyezéssel zárta a nemrégiben befejeződött szingapúri junior-világbajnokságot. Azonban a fiatal úszó már előre tekint, eltökélt célja, hogy a riói olimpián 1500 méter gyorson rajtkőre állhasson.

Heffler Péter

Rasovszky Kristóf remekül vette karrierje eddigi legfontosabb versenyét, a Szingapúrban rendezett junior-világbajnokságot, ahol egy hatodik és egy hetedik helyezést gyűjtött. Bebizonyosodott, hogy a mindössze tizennyolc esztendős úszó nem a levegőbe beszélt, amikor még a vb előtt úgy nyilatkozott lapunknak, hogy szeretne egyéni csúcsokat úszni, és legalább egy számban az első nyolcban végezni.

A Balaton Úszó Klub versenyzője előbb 400 méter gyorson, ami nem tekinthető főszámának, a huszonharmadik helyen végzett, majd 800 méter gyorson hatodik, 1500 méter gyorson pedig hetedikként csapott célba. Ráadásul négy, illetve közel három másodpercet faragott le egyéni rekordjából az utóbbi versenyszámokban.

Az eredmények önmagukért beszélnek, amik még értékesebbek, hogy a junior korosztályú úszók legnagyobbjai álltak rajtkőre Szingapúrban. - Nagy létszámú és a nagy úszónemzetek által komolyan vett versenyen indulhatott Kristóf, és remekül helytállt - mondta Szokolai László, a Balaton Úszó Klub vezetőedzője. - Árulkodó, hogy nagyon sokan már itt teljesítették az olimpiai A szintet, és a mezőny színvonalára ékes példa Viktorya Zeynep Günes, aki 200 méter mellen olyan időt úszott, amivel a felnőttek között is nyert volna a kazanyi világbajnokságon. Egy nagy nevekből álló versenyen nagy teljesítmény döntőbe kerülni, és külön öröm, hogy ez kétszer is sikerült árulta még el Szokolai László, aki a jövőre nézve is biztatónak találja Kristóf folyamatos javulását.

Mester és tanítvány, vagyis Szokolai László és Rasovszky Kristóf
Fotó: Balaton Úszó Klub

Az éppen rövidke pihenőjét töltő versenyző elmond-ta, hogy eltökélt célja a riói olimpia, és szíve szerint már a szeptember 14-i kezdés előtt munkába állna. - Tudom, hogy hol kell még javulnom, hiszen a 800-as időmből kiindulva valamivel jobbra számítottam 1500 méteren - értékelt Rasovszky Kristóf. - A nyolcperces 800-ra tizenöt perc huszonnégy másodperces 1500 méternél jobbat vártam. Tehát, ha a táv második felén tu-dok javítani az előttem álló időben, akkor elérhetem az olimpiai A szintet - tette hozzá céljairól a fiatal úszó.

A szingapúri junior-világbajnokságból pedig kiderült, hogy amit eltervez, azt meg is valósítja Kristóf.

A cél: tíz másodperc egy év alatt

Rasovszky Kristóf a hosszúra nyúlt előző versenyidényt követően szeptember 14-én kezdi meg a munkát, ami már Rióra készítheti fel. Az olimpiai A szint jelenleg tíz másodpercre van tőlünk, aminek az abszolválása egy év alatt nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen mondta Szokolai László. A Szingapúrban úszott 800 méteres időből is az szűrhető le, hogy Kristófnál várható még egy nagyobb fejlődés az elkövetkezendő időszakban tette hozzá az edző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!