Sport

2016.08.05. 14:13

"Gazsi" a gyerekeire büszke!

Javorniczky Ervin, az ösküi általános iskola igazgatója tudta nélkül benevezte egy tehetségkutatóra és egészen a Fáy utcáig jutott a megyei selejtezőkből.

Donát Tamás

Az ország legjobb száz fiatalja között jegyezték a később az ifjúsági válogatottban is szereplő Gáspár Zoltán, akiről a Képes Sport "Ösküi őstehetség" címmel közölt írást. Dr. Fekete Sándor, Veszprém népszerü "Salája" gyorsan alá íratta vele az átigazoló lapot a megyeszékhely csapatához, nehogy más elvigye a "Gazsit". De Kabhegyi Bélát is ő hozta el Kislődről.

-Régen volt, de igaz volt - merengett a múlton Gáspár Zoltán a nyári forróságban ásványvizét kortyolgatva. - Az említett kiválasztóra a várpalotai Orbán Pistával, az ajkai Zsidó Antival és a veszprémi Pekárdy Tomival jutottunk el a Vasas pályára. A két legjobb csapatba nem kerültem be, pedig a villámtorna döntőjét a televízió is közvetítette.

 

Gáspár Zoltán

 

A nagyon fiatal, gólerős center úgy játszott a megyeszékhely felnőtt csapatában tizenhat évesen, hogy az ifjúsági gárdában még pályára sem lépett addig. Pedig az áldott emlékű Somlai Sándor edző nagyon számított rá az együttesében. Ő nagyon értett a fiatalok nyelvén. Nem véletlen, hogy tucatjával nevelte a tehetséges futballistákat a megyeszékhely futball sportjának. De nem volt mit tenni, ugyanis Kertész János szakvezető fiatalításba kezdett. Puskás Brúnó, Jugovits Lajos és persze Gáspár Zoltán is a nagyokkal készülhetett. És az Ajkai Bányász ellen tinédzserként bemutatkozhatott a felnőttek között. Holló István, Puskás Imre, Kiss János tanár úr, Csikesz Béla, Csernyánszky Sándor, Csősz Sándor, Mátyás József nevét említi abból a csapatból, akik segítették a beilleszkedését. A hír persze gyorsan terjedt, hogy a Bakony Vegyészben van egy tehetséges, tizenkilenc éves srác.

-A Videoton, Újpest, Csepel, Debrecen és a Dunaújváros is érdeklődött irántam, de a legkitartóbb kérő az MTK volt - emlékezett élete egyik fontos pillanatára a csatár. - Húztam, halasztottam a döntést. Aztán eljött hozzánk Ösküre Csetényi Csaba és a legendás Sándor Károly, akik fél óra alatt meggyőztek arról, hogy a kék-fehéreknél van a helyem. A népszerű "Csikar" különösen értett hozzá, miként lehet egy fiatalt meggyőzni az átigazolásra. Azt, hogy felfedeztek az élvonalbeli klubok,  Bartalfi Károlynak, akkori edzőmnek is köszönhetem, mert rengeteget foglalkozott velem. Mindig bíztatott, egyengette pályafutásomat. Rajtam kívül a fűzfői Gál István is Budapestre igazolt. Mezey György fantasztikus edző volt. Átgondolt, remekül megtervezett, változatos foglalkozásokat vezényelt. Technikailag, taktikailag és erőnlétileg is sokat fejlődtem nála. De csak a tartalék bajnokságban szerepelhettem. Igaz, ott megnyertük a bajnoki címet.Nem volt könnyű bekerülni abba az MTK-ba, amelyben többek között Brűnyi védett, Egervári, Koritár, Palicskó, Kovács Béla és az argentínai világbajnokságra készülő válogatott keret tagja, Fülöp Ferenc volt a befejező csatár.

Gáspár Zoli háromszor megúszta a katonaságot. Negyedszer már nem tudta, ezért a legendás Kossuth KFSE-ben rúgta a labdát két évig. Utána visszakerült Veszprémbe. Temesvári Tibor irányításával feljutottak az NB II-be. Abban a csapatban védett Palla Antal, előtte játszott a védelemben Baranyi Sándor és Lechner Károly, a középpályán pedig Karsai László szerepelt. A folytatásban Péten rugdosta a gólokat az egyre érettebben futballozó Gáspár Zoltán. Azt mondja, Vékony Bálint edző is sokat hozzá tett, hogy még jobb játékos legyen. Aztán Gazsó Illés visszahívta Veszprémbe. Vezetésével már élvonalra érett csapatban futballozhatott. Az élet mégis úgy hozta, hogy Glázer Róberttel sikerült  történelmet írni. Veszprém futballja először jutott a legmagasabb osztálya 1988-ban.

-Robi egy sikerre éhes, nagyon motivált együttest vehetett át, amihez hozzá tette az ő fiatalos lendületét. Remek pszichológus volt, az öltözőben tudta miként lehet sikerre sarkallni a csapatot. A bajnokságot nyerő együttesben minden mérkőzésen játszottam a másod osztályban. Rugovics Vendel mögött a házi góllövő listán a második voltam tíz találattal. Az első két évben tizenhét NB I-es meccset játszottam. De éreztem, hogy Glázer nem bennem bízik igazán. Hanem azokban, akiket igazoltak.De a szurkolók viszont szerettek és a csapatba követeltek.

Az edző így nehéz helyzetbe került miattam. Mondta, hogy menjek el, de sok pénzt kértek értem. Az igazság, hogy már kicsit későn, harminc évesen lettem NB I-es játékos.

Az egykori kiváló csatár játszott Ausztriában, hazatérve még Tihanyban is futballozott a megye egyben.Az ötvenhét éves, korábbi élvonalbeli futballista értékes, gazdag futball múlttal a háta mögött, húsz éve a kisvállalkozásából él. Nagyon büszke arra, hogy Barbara lánya orvosként dolgozhat. A megyei kórházban reumatológus rezidens. Zoli fia pedig okleveles építész mérnök. Malaysiában, Kuala Lumpurban dolgozik egy olyan nemzetközi projektben, amely előreláthatólag huszonöt évre biztosít munkát.

Persze, hogy szóba került a mostani magyar foci is. Azt mondja inkább nem okoskodik. Nála képzettebbek elmondták már a véleményüket, aztán nem sok minden változott az elmúlt harminc évben

.-A spanyol futball rabja vagyok, ha hajnalban játszik a Real, vagy a Barcelona, beállítom az ébresztő órát, felkelek és csodálattal nézem őket! De a meccs utáni véleményekre is kíváncsi vagyok. Szinte mindig elhangzik az edzők és a játékosok nyilatkozatában, hogy céltudatosan és alázattal kell játszani a futballt. Az eredmények pedig őket igazolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!