Sport

2012.07.25. 05:36

Győztes verekedők

Pápa - A horvátországi Varazdin városa volt a házigazdája a World Kickboxing Federation (WKF) elnevezésű szövetség küzdősport- és harcművészeti világbajnokságának.

Novothny Ottó


A kiemelkedő eseményen 32 ország 550 harcosa lépett kötelek közé, hogy számot adjon felkészültségéről.

A pápai Fighting Force sportolói közül négyen indultak a népes mezőnyben.

Kasza Tibor csapatvezető, edző elmondta, hogy valamennyien két-két kategóriában álltak rajthoz. Ugyanakkor a WKF osztrák központú szervezet, ami sajnos meg is látszott néha a bíráskodáson: az osztrák és német sportemberek időnként szokatlan körülmények között jutottak előnyhöz vagy akár győzelemhez is.

A pápaiak közül elsőként Kasza lépett a közönség és a szakemberek elé, tradicionális és lágy stílusú formagyakorlatait adta elő. A verseny menete alapján az összes bemutatót végignézték a bírák, majd a legjobb hármat ismét szólították.  Kasza a hagyományos csoportban természetesen a döntőbe jutott, ahol viszont gyakorlatából három tized pontot levontak, mondván, túl magasra rúgott, ami Ausztriában nem tartozik a tradíciók közé. Végül két osztrák mester zárt az első két helyen, míg a pápai a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A lágy stílusban is a legjobb háromig, majd kettőig jutott. Ott végül 3:2-es pontozással szintén osztrák győzelem született...

Gál Szilárd a low kick küzdelemben orrcsonttörést szenvedett, ami meghatározta további csatáinak  sorsát is. Cseh riválisa eltalálta a sérült testrészt, ami számára a győzelmet, Gálnak a vereséget jelentette. Mindezek ellenére az előcsatározások jó szereplésének köszönhetően a harmadik helyen zárt.

Csapattársa, Enyingi András semi contactban remekül menetelt, az elődöntőben a jó nevű osztrák Haraldot is elverte, ám a fináléban, amelyet egy perc pihenő után (!) rendeztek meg, a végére elfáradt és végül az ezüstéremmel kellett megelégednie. A light contactosok között aztán elsősorban kitűnő lábtechnikájának köszönhetően német, cseh és osztrák riválisait is legyűrve szerezte meg az aranyérmet.

Németh Tibor light contactban eljutott az utolsó csatáig, ahol szívós román ellenfele ellen a csata  második  felében már az történt, amit a pápai fiú akart, így megérdemelten szerezte meg az aranyat. A kick lightesek között sem változott a forgatókönyv: Németh osztrák, majd horvát ellenlábasaival kivétel nélkül tudatta: ezen a napon és ebben a kategóriában ő lesz a világbajnok. Így is történt: saját  maga második, a pápai klub 3. vb-aranyérmét akasztották a nyakába.



Stílusok, gyakorlatok és harcosok

 semi contact kategóriában a gyorsaság is számít. Ebben a szakágban a vívókhoz hasonlóan állítják meg a bírák az akciókat
és külön értékelik azokat. A light contact már más küzdelem, itt a játékidő végigmegy és deréktól felfelé lehet rúgni. Kiütés egyik szakágban sincs. A kick lightot pedig már a K1 előszobájának szokták nevezni, itt már engedélyezett a combrúgás is. Nagyjából ezek a szabályok, illetve ezek
egyéb  keverékei alkotják  a hasonló küzdősportágak alapjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!