Sport

2010.08.16. 08:49

Gyulay Zsolt új feladata

Az egyik legsikeresebb magyar sportoló, Szöulban kétszer állhatott a dobogó legfelső fokára. Aztán sportvezető lett, két éve a MOB alelnöke, a rövidesen a szingapúri ifjúsági olimpiára utazó csapat fővédnöke.

Horog László

Korábban, a mogyoródi nagydíj két és fél évtizede alatt nem töltött annyi időt a Hungaroringen, mint a minap véget ért eseményen. Ami nem is véletlen, a hírek szerint rövidesen ő követi Palik Lászlót a Hungaroring Zrt. vezérigazgatói posztján.

Emellett más feladatai is akadnak, ő a MOB alelnöke. A zuhanyhíradó szerint a köztársasági elnökké előlépett, ezért az olimpiai bizottság elnöki tisztéről lemondó dr. Schmitt Pál utóda is lehet, a hírek szerint Kovács "Kokó" István és Borkai Zsolt mellett Gyulay Zsolt a poszt egyik legnagyobb favoritja. Ami biztos, egyre aktívabb az ötkarikás mozgalomban, Egerszegi Krisztina mellett ő a fővédnöke - a csapatvezető, Molnár Zoltán mögött a második ember - az augusztus végén Szingapúrban kezdődő ifjúsági olimpiának. Gyulay Zsolt újra a címlapokra került.

- Bár Palik László és ön sem nyilatkozik, egyelőre türelmet kérnek, mindenki biztosra veszi, ön ül a székébe.

- Nem szeretnék semmit elkiabálni. A Magyar Nagydíjat a helyszínen tekintettem meg, a vezérigazgatói posztról egyelőre nem szeretnék többet mondani. Valóban felröppent a nevem, ám hogy ki lesz a Hungaroring Zrt. vezérigazgatója, arról kizárólag a részvénytársaság tulajdonosai hivatottak dönteni, a taggyűlés augusztus végén lesz. Addig találgatás minden.
 
- A MOB elnöke is lehet, az esélyesek között emlegetik.

- Nem tervezem, hogy pályázom az elnöki posztra. Bár dobálóznak a nevekkel, szerintem az sokkal kevésbé lényeges, ki lesz a MOB elnöke, mint az, hogy mi lesz a bizottság szerepe a magyar sportban. A találgatás arról szól, ki ül Schmitt Pál székébe, de szakmai programokról nem beszél senki, pedig az lenne a fontosabb. Az újságírók többször bedobták a nevem, de a tagság még nem foglalt állást. Márpedig ők döntenek, nem a média szereplői. A 160 tag az ősszel határoz majd arról, ki kövesse Schmittet. A voksolásra jogosultak jelölnek személyeket, akiket alkalmasnak ítélnek az elnöki tisztség betöltésére. Ha nyolcvanan vagy százan felkérnek, hogy induljak novemberben, elgondolkodom, de egyelőre nincs miről beszélni.
 
- Ebben szerepet játszik, hogy dr. Schmitt Pál két évtizede vezeti a magyar sportot, a legnehezebb pillanatokban is higgadt tudott maradni? Akárki ül a székébe, mindig hozzá hasonlítják majd.

- Schmitt kétszeres olimpiai bajnok, az érdemei elvitathatatlanok. A legelismertebb sportdiplomata, hazánk új köztársasági elnöke, az örö-kébe lépni nem lesz egyszerű. Ráadásul ez a titulus sokkal több annál, mint sokan gondolják. Az egyik reggel valamelyik tévéműsorban láttam azt a kvízműsort, ki legyen a MOB elnöke. Nagyon szomorú lettem. Ez nem Megasztár-vetélkedő, ahol szavazni lehet és a nézők dönthetnek a győztesről. A MOB hazánk második legidősebb civil szervezete a Magyar Vöröskereszt után, ezért illik ennek megfelelő tisztelettel viseltetni iránta. Két éve lettem alelnök, amely választott tisztség, a Magyar Olimpiai Bizottságban minden tisztség választott és társadalmi funkció, amiért az elnök és az alelnökök sem kapnak pénzt, mégis óriási megtiszteltetés, ha valakit bármilyen feladattal bíznak meg. Ismerem a hazai sport világát, dolgoztam a futballban, a kajak-kenuban, és az üzleti életben is otthonosan mozgok. Egy biztos, olyan elnök kell, akinek nagy a tekintélye és a társadalmi elfogadottsága. Küzdenie kell, hogy visszaszerezze a MOB korábbi jogosítványait. Két tervet kell kidolgoznia, egy kétéveset, valamint egy hosszabb távút, amelyben azok a fiatalok kapnának szerepet, akik Szingapúrban rajthoz állnak. Az ifjúsági olimpián a magyar sport újra bizonyíthatja erejét.
 
- Ázsiában 51 versenyzővel és 35 kísérővel leszünk jelen. Mit vár a csapattól?

- Szerencsére a kísérők létszámát sikerült felemeltetnünk erre a szintre, korábban úgy tűnt, ennyien nem lehetnek jelen, ám  kiskorú versenyzők lévén  ennek akadtak veszélyei. Az előkészítő bizottság vezetői feladataival másfél éve bíztak meg. Komoly munka hárul majd rám, segítem az edzőket és a versenyzőket az adott sportágakban. Ez lesz az első ifjúsági olimpia. Az gyorsan kiderült, hogy egyetlen csapatsportágban sem leszünk jelen - csak a kontinensbajnokok jutnak ki, mi pedig nem nyertünk -, úgy számoltunk, 20-25 sportolónk indulhat, ezt alaposan túlteljesítettük, az angolok 40, a szlovákok 16-an kvalifikáltak. Ha így közelítjük meg, óriási csapatunk van.

Az esélyekről nem szeretnék beszélni, de akadnak ifi Európa-bajnokaink, indul wimbledoni korosztályos győztes. Természetesen szeretnénk érmeket. Az ifjúsági olimpia nagyon fontos, ugyanis azok a sportolók mutatják meg magukat, akiktől 2016-ban az aranyérmeket várhatjuk. Bárhogy is alakul a további sportvezetői karrierem, abban biztos vagyok, hogy az elkövetkező években dolgozni fogok a magyar sportmozgalomban, az már más kérdés, hogy milyen szinten és beosztásban. Bárki lesz az elnök, én aktívan részt veszek a munkában, akár alelnökként, akár portásként. Van szakmai koncepcióm, s ezt szeretném is megvalósítani. A magyar sport nehéz helyzetben van, ezzel nem mondok újat. De fontos, hogy a kormányzat  az  öt  kiemeltnek, az úgynevezett látványsportágaknak piacot teremt, ők így rendben lesznek.

A MOB-nak pedig az lesz a felelőssége, hogy az olimpiai sportágaknak kialakítsa azt a rendszerét, hogy ők is meg tudjanak élni. Régi álmom: legyen nemzeti edzői státus, 100-150 trénert az államnak a MOB-on keresztül el kell tartania. Meg kell őket fizetni, hogy ne menjenek külföldre. Sajnos most jó néhány sportágban a külföldön dolgozó edzőink tanítványai verik a mi versenyzőinket. Az élsportolókat egy központi kasszából fizessék, ne négy-öt helyről kapják az apanázsukat, hanem kizárólag a MOB-tól.

 

Kétszer állt ötkarikás dobogó tetején

Gyulay Zsolt 1964. szeptember 12-én született Vácon, itt kezdett kajakozni, első egyesülete a Váci Hajó volt, majd szerepelt a Győri Rába ETO, a Budapesti Honvéd és az MTK VM színeiben. Kétszeres olimpiai bajnok, 1988-ban Szöulban győzött 500 méteren egyesben, valamint a négyessel 1000 méteren. Hatszoros világbajnok.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!