Sport

2014.08.11. 13:55

Három éve edzenek, az idén először versenyeztek

Három esztendővel ezelőtt kezdték meg az edzéseket a Colonia Center grapplingozói. A hosszúra nyúlt felkészülés után az idén először versenyeken is számot adtak tudásukról a sportemberek.

Novothny Ottó

Azt már Faragó Attila edző meséli, hogy a grappling többféle küzdősportág, vagy harcművészeti ág egyesített elnevezése. A szakemberek ugyanis igyekeztek olyan versenyformát kitalálni, ami átmenetet képez a sportágak között, miközben mindenki össze tudja mérni tudását más szakágból érkezett riválisával.

Természetesen a veszprémiek az elmúlt években kemény lelki és fizikai felkészítésen estek át, így aztán nem meglepő, hogy remekül helytálltak a versenysorozat helyszínein.

A veszprémi Colonial Center grappling csapata kitűnően szerepelt az országos bajnokságon, ahol ötven klub sportolói indultak (Fotó: Kovács István)

– Mindenki azt hiszi, hogy a mi sportágunk az erőszakra épül, ami alapvetően téves felfogás. Ezek a vetélkedők remek hangulatban telnek, a harc közben is vigyázunk egymásra. Arról nem beszélve, hogy jól felkészített sportemberek esetében a hiedelemmel ellentétben a sérülésveszély is sokkal kisebb – érvelt Faragó Attila.A grapplingozók három számban mérhetik össze tudásukat. Az elsőben a földharc kap főszerepet, a másik a birkózáshoz áll közelebb, míg a combat már csaknem azonos szabályok szerint zajlik, mint az MMA, vagyis a legkeményebb küzdelem. Itt „csupán” a fejre ütés, vagy köríves rúgás hiányzik az eszköztárból.

– A küzdelem feladásáig, illetve az idő lejártával pontozással dőlnek el az összecsapások. Nagyjából ötven klub harcosai szerepelnek a bajnokságban és hét forduló után alakult ki a végeredmény. Mi az év végén a kilencedik helyen zártunk, de voltunk az ötödikek is. Heti három alkalommal gyakorolunk, egyelőre húszan vagyunk. Jövőre is hét kör lesz, illetve Vasvári Zsolt társunkat a TEK-esek elleni szeptemberi gálára készítjük fel. Az elmúlt három esztendőben csendben készültünk, de mostantól reményeink szerint folyamatosan fogunk sikerrel szerepelni a különböző rendezvényeken. A várostól nem kapunk semmit, ugyanakkor bízunk abban, hogy lesznek, akik mellénk állnak majd. Nem feltétlenül anyagi segítségre van szükségünk, sporteszközöket is gyorsan elkoptatjuk – zárta szavait Faragó Attila.

 

Tizenegyen álltak rajthoz az idén

A Colonial Center színeiben tizenegy harcos indult az országos bajnokságon. Közülük Sándor József (85 kg), Szőke Tibor (105 kg), illetve Répási Tamás (85 kg) a különböző szakágakban aranyérmet szerzett. A dobogó második fokára kétszer állhatott fel Faragó Attila (105 és +105 kg). Mellettük Kun Marcell, Mesterházi Marcell, Farkas Bálint, Horváth Róbert, Tischler Péter, Nyíri Zsombor, valamint Farda Attila harcolt tisztességgel egész évben az országos versenyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!