Forma-1

2019.08.01. 11:30

Hetedszer állhat a dobogó tetejére Hamilton a Hungaroringen

Vasárnap rendezik meg 34. alkalommal a Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, és az idei futamgyőzelemre papíron három pilótának van nagy esélye: kérdés, hogy az eddigi hat mogyoródi elsőségével rekorder, világbajnoki címvédő brit Lewis Hamilton (Mercedes), a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Ferrari), vagy a múlt vasárnap Németországban első holland Max Verstappen (Red Bull) jár-e sikerrel.

Mercedes' British driver Lewis Hamilton reacts as he celebrates on the podium after winning the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 29, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Attila Kisbenedek

A képlet ugyanakkor nem ilyen egyszerű, Hamilton csapattársa, a finn Valtteri Bottas, valamint a másik Ferrarival a monacói Charles Leclerc is odaérhet az élre, ráadásul a magyar futamok történetében többször előfordultak már meglepetések. Az időjárás alakulása minden évben nagy kérdés, és az előrejelzések alapján pénteken záporok, szombaton akár egy-egy zivatar is érkezhet, vasárnapra viszont alapvetően napos idő várható.

Az ötszörös vb-győztes Hamilton tavaly úgy nyerte meg a Magyar Nagydíjat, hogy a szabadedzéseken a Ferrarik gyorsabbak voltak a Mercedeseknél, az időmérő edzés azonban esőben zajlott, így a brit pilóta megszerezte a pole pozíciót, a vasárnapi futamon pedig nem hibázott. A 34 éves versenyzőnek az volt a hatodik sikere Mogyoródon, ezzel már csúcstartó, ugyanakkor a múlt hétvégi Német Nagydíjon hiába volt az övé az első rajtkocka, az esős körülmények között rendezett, kaotikus vasárnapi versenyen csak tizenegyedikként ért célba, később a két Alfa Romeo-pilótára utólag kiszabott időbüntetés miatt lett hivatalosan kilencedik, és szerzett így két pontot.

Hamilton ráadásul betegséggel és torokfájással küzdött Hockenheimben, hétfőn pedig minden hivatalos programját lemondta, hogy kipihenhesse magát a magyar futam előtt.

„Soha nem éreztem még ennyire betegnek magam, és valószínűleg ez volt életem legkeményebb versenyhétvégéje”

- írta közösségi oldalán Hamilton.

A szezon elején a szakértők többsége még Vettelt tartotta Hamilton legnagyobb kihívójának, de aztán a 32 éves német pilóta számára nem úgy alakult a idény első fele, ahogyan azt előzetesen remélte. A Ferrari a legtöbb hétvégén lassabbnak bizonyult a Mercedesnél, amikor pedig megvolt a gyorsaságuk a sikerhez, akkor a szerencse pártolt el tőlük.

A Magyar Nagydíj előtt – a vb felénél – az összetettben Hamilton áll az élen 225 ponttal, második Bottas (184 pont), harmadik Verstappen (162), Vettel pedig csak a negyedik 141 ponttal, amelyből 18-at épp múlt vasárnap, saját közönsége előtt szerzett, miután másodikként ért célba Hockenheimben. A négyszeres vb-győztes 2015-ben és 2017-ben nyert már Mogyoródon, így ha vasárnap elsőként intenék le, akkor az idei első sikerét aratná, és harmadszor győzne a Hungaroringen.

„Rengeteg futam van még hátra a szezonból, bármi megtörténhet, arra pedig nem számíthatunk, hogy a Mercedesek a hátralévő versenyeken nem szereznek egyetlen pontot sem – sőt, épp az ellenkezőjére kell felkészülnünk”

- jelentette ki Vettel, aki szerint ő és a teljes Ferrari-istálló, valamint a Red Bull-lal az utóbbi időszakban brillírozó Verstappen is azon van, hogy jelentősen megnehezítse Hamilton dolgát.

A 21 esztendős Verstappen előbb június végén egészen kiváló teljesítményt nyújtva megnyerte az Osztrák Nagydíjat, majd múlt vasárnap a nagy esőben is ő bizonyult a legjobbnak Németországban, ezzel már-már kihívója lett a még így is kényelmes előnnyel vezető Hamiltonnak.

„Az egész csapat örül annak, hogy Hockenheim után a Hungaroringre megyünk.

Ez az év egyik legmelegebb futama, és alapesetben mindig van esélyünk a jó eredményre, mert fekszik az autóinknak a pálya”

- jelentette ki Verstappen, akinek Mogyoródon eddig egy negyedik a legelőkelőbb helyezése, és azt is 2015-ben, még a Toro Rosso volánja mögött érte el.

A 34. Forma-1-es Magyar Nagydíj hivatalos programja pénteken kezdődik. Az időmérő edzést szombaton 15 órakor rendezik, míg a futamra vasárnap 15.10-kor kerül sor. Az M4 Sport egész hétvégén élőben közvetít a Hungaroringről.

Forrás: MTI

Borítókép: Hamilton ünnepel a 2018-as Magyar Nagydíjon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!