győzelem

2017.12.13. 17:44

Hosszú Katinka aranyérmet, Bernek Péter ezüstöt nyert

Az egyformán címvédőként indult Hosszú 400 méter vegyesen győzött, Bernek pedig 400 méter gyorson lett második a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság szerdai nyitónapján.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú sikeréhez kétség sem férhetett, fölényes rajt-cél győzelmet aratott. A férjét és edzőjét, Shane Tusupot betegség miatt nélkülöző sportoló 4:24.78 perces idejével egy század híján négy másodperccel előzte meg a második francia Lara Grangeont. A magyar úszónak ez volt a 11. aranyérme a rövidpályás kontinensviadalokon.

Bernek jól rajtolt, de már féltáv előtt átvette a vezetést tőle az orosz Alekszandr Krasznih, aki a célig fokozatosan növelve előnyét elsőként csapott a célba magyar riválisa előtt, aki 3:37.14 perc alatt teljesítette a távot. A BVSC versenyzője majdnem három másodperccel maradt el egyéni legjobbjától, amellyel nyerhetett volna.

A finálékban érdekelt további magyarok közül a Lobanovszkij Maxim, Gyárfás Bence, Kozma Dominik, Takács Krisztián összeállítású 4x50 méteres gyorsváltó 1:25.55 perces eredménnyel ötödik lett úgy, hogy 49 századot faragott délelőtt elért országos csúcsán, míg Földházi Dávid 1:52.92 perccel 200 méter háton, Kapás Boglárka 4:38.08 perccel 400 méter vegyesen végzett hetedikként. Utóbbi két versenyző jócskán elmaradt egyéni csúcsától.

Az elődöntők kellemetlen meglepetése volt magyar szempontból, hogy a rövidpályás Eb-k történetének legeredményesebb úszója, Cseh László nem jutott be a csütörtöki fináléba 100 méter pillangón. A 32 éves sportoló címvédőként csak a 11. helyen zárt 50.87 másodperccel. Szintén lemaradt a fináléról Sebestyén Dalma, aki 50 méter mellen 30.74 másodperccel a 15. legjobb időt érte el.

Hosszú Katinkának viszont nem okozott gondot az elődöntő az aranyérem megszerzése után sem, ugyanis 100 méter háton – melyben szintén címvédő – 56.88 másodperccel futamgyőztesként, de a második legjobb idővel szerepelhet majd a csütörtöki éremcsatában.

Borítókép: MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!