Sport

2014.02.27. 11:20

20 éve fújja a sípot a zirci sporttárs

Két évtizedes múltra visszanyúló pályafutása elismeréseként a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának kitüntetését vehette át a közelmúltban Szabó László labdarúgó-játékvezető.

Kelemen Gábor

Szabó László játékvezető a szeretett labdával és a pályafutása során kapott kitüntetésekkel

Az elismerést a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség képviselői és Andó-Szabó Sándor FIFA-játékvezető adták át ünnepélyes keretek között. A jubiláló sporttársat zirci otthonában kerestük fel, és nagy örömmel mesélt eddigi pályafutásáról.

- Fiatalkoromban fociztam, ám a tanulást nehezen tudtam összeegyeztetni a sporttal, így utóbbi szorult háttérbe. Testnevelő tanár szerettem volna lenni, de sajnos nem sikerült felvételt nyernem a főiskolára. 1993-ban megismerkedtem a zirci körzeti labdarúgó szövetség vezetőivel és az akkor már játékvezetőként ténykedő, hozzám hasonlóan ma is aktív Pintér Jánossal. A beszélgetések hatására úgy döntöttem, elvégzem a játékvezetői tanfolyamot. Még ez év nyarán sikeres vizsgát tettem, és a legalacsonyabb osztályban megkezdtem a bíráskodást emlékezett vissza.

A következő szezontól már a megyei első osztályban folytatta, ahol egészen ötven éves koráig ténykedett. Közben öt évet lehúzott az NB III-ban is.

A 2002/ 2003-as idényben a Bakony csoport legjobb játékvezetőjének választották. A húsz év során sok emlékezetes mérkőzést vezetett. A megyeiből a legjobban az Ajka Úrkút derbik maradtak meg benne, és nem felejti el, amikor egyszer Balatonfűzfőn, május 1-jén helikopterrel hozták a labdát a kezdőrúgáshoz. Soha nem volt elfogult velük, de valamiért szeretett Csabrendeknek meccset vezetni, az utolsó megyei első osztályú fellépése is ehhez a csapathoz kötődött.

Lekopogja, hogy a sérülések elkerülték, így minden hétvégére jutott mérkőzés, bejárta szinte az egész Nyugat-Dunántúlt.

Ezt a lakása falára aggatott zászlóereklyék is illusztrálják egy-egy város nevével, bekeretezett fotó örökíti meg a több mint tíz évvel ezelőtti Csorna -Csepreg összecsapást, amely mindközül a legemlékezetesebb számára: a hazai csapat a vendégek tizenkilenc fordulón keresztül tartó veretlenségi sorozatát szakította meg.

Szabó László játékvezetőnek természetesen nem volt köze a papírforma felborulásához, erre a sajtóban megjelent edzői nyilatkozatokból is lehet következtetni

Annak ellenére, hogy a bíró gyakran kerül a nézőközönség kereszttüzébe, azt mondja, nem bánta meg, hogy ezt a hivatást választotta a sportban. Mindig az volt a legfontosabb számára, hogy a szakma elégedett legyen a teljesítményével. Becsúsztak persze hibák is senki sem tévedhetetlen , de sokkal több volt a sikerélménye, így soha nem merült fel a zirci sporttársban, hogy abbahagyja a bíráskodást. Az eddigi pályafutásához nyújtott segítségért és támogatásért köszönetét fejezi ki a sportvezetőknek és a játékvezetőknek.

Jelenleg a megyei másodosztályú keret tagja, tíz éve vezeti a játékot a veszprémi városi kispályás bajnokságban, teremtornákra is rendszeresen hívják. Úgy érzi, felveszi a versenyt a fiatalokkal teljesítményben. Ha már nem tudom követni az akciókat, akkor visszavonulok mondja. Egyelőre azonban nincs lefújva a meccs, a bíró hosszabbít, amíg egészségi állapota, erőnléte engedi.

 

Címkék#Zirc#bíró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!