Sport

2015.02.13. 14:01

Igent mondanak az olimpiára - Veszprém megye több helyszínnel készen áll az ötkarikás játékok fogadására

Veszprém - Megyei mini közvélemény-kutatásunk szereplői lelkesen fogadták a magyar olimpia ötletét. Tényleg képesek lennénk megrendezni egy ilyen eseményt? Hogyan? És ha igen, ebből milyen előnyei származhatnak térségünknek? Sportvezetők mondják el véleményüket.

Horváth Gábor

Mint ismeretes, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly év végén jelentette be azt a reformcsomagját, amely a fenntartható, ésszerű anyagi, eszközi, infrastrukturális keretek közt maradó ötkarikás játékokat helyezte előtérbe. Itt került (újra) képbe a budapesti rendezés ötlete, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) februári közgyűlésén maradéktalanul támogatott. A legközelebbi pályázható év 2024. A kezdeményezés egyelőre a tervezés, a támogatottsági felmérések szakaszában van. Összeállításunkban mi is eljátszadoztunk kicsit a magyar olimpia ötletével, s megkérdeztük, hogy megyénk sportélete, miként profitálhatna egy ilyen eseményből.


Hazánk olimpiai terveiben aktív szerepet kaphat Veszprém megye is, Balatonfüred a nyílt vízi sportok központja lehet, míg a Veszprém Aréna a teremsportok számára szolgálhat megfelelő helyszínül, például vívást, kézilabdát, röplabdát is tarthatnak itt
Fotómontázs: Viola Beáta

Megkérdezett sportvezetőink közül Borosné Eitner Kinga fogalmazott a legmarkánsabban. Az olimpiai érmest, valamint egy sor felnőtt, illetve utánpótlás világ és Európa-bajnokot nevelő vívómester azt mondta, hogy egy ilyen kezdeményezésnek minden józanul gondolkodó, épeszű embernek örülnie kell. Még annak is, akit nem érdekel a sport, hiszen egy olimpia pozitív hozadékai sokrétűek, a gazdaságot és a kultúrát is érintik.

- Nagyon jó lenne, ha Budapest is becsatlakozna az olimpiai vérkeringésbe, akár úgy is, hogy megosztaná városokkal és országokkal az ezzel járó terheket - mondta Borosné Eitner Kinga. A tapolcai központú (Keszthelyen és Balatonfüreden is működő) Sz-L Bau Balaton Vívóklub vezetője kiemelte: az ő általuk az elmúlt időszakban rendezett világesemények ugyan egy olimpiától igen messze vannak, komoly hasznot hoztak. Konkrétan ezek révén tartották fent az egyesületeket.

A tapolcai központú SZ-L Bau Balaton Vívóklubban is örülnek az ötkarikás játékok ötletének
Fotó: Penovác Károly

- Véleményem szerint mindenképpen érdemes pályázni, az esélyeket persze most még nagyon nehéz megjósolni. A társadalmi támogatottságról úgy gondolom, az emberek nem elrontói a jónak. Érdemes lenne megmutatni, hogy a magyarok többet érnek a jelenlegi megítélésüknél.

Az atlantai olimpián bronzérmes Szalay Gyöngyit is edző, ma is számos válogatott tanítványt adó szakember kérdésünkre elmondta: a vívásban akár több vidéki helyszín is szóba jöhet, például a debreceni Főnix csarnok, de akár a Veszprém Aréna is, persze minden attól függ egy esetleges olimpia szervezői mennyire akarnak majd központosítani. A Balaton az ország legerősebb vívóklubjainak egyike, amely, ha komoly erőfeszítések árán is, de képes megtartani legjobbjait a fővárosi elszívástól . Így ha esetleg szóba kerül a vidék, rájuk biztosan számíthatnak.

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Klub (VEDAC) ügyvezető igazgatója, Németh Attila szintén lelkes egy jövőbeni magyar ötkarikás játékokkal kapcsolatban. - Nagy álomnak tartom. Olyan ez nekünk, mint egy gyereksportolónak az olimpiai bajnoki cím. Távlati, elérhetetlennek tűnő cél, de érdemes érte küzdeni.

Gyerekként Németh Attila álma is az volt, hogy egyszer az ötkarikás dobogó legfelső fokán áll, de a játékok később is foglalkoztatták. 2007-ben épp egy budapesti olimpia megvalósíthatóságáról írta szakdolgozatát.

- Röviden arra a következtetésre jutottam a dolgozatban, hogy az akkori infrastrukturális állapotok nem alkalmasak, de nem is lesznek azok, ha nem foglalkozunk a gondolattal. Úgy gondolom, hogy egy esetleges első pályázat nem lesz sikeres, azonban a támogatás megszerzése szempontjából fontos. Ha nem pályázunk 2024-re, biztos nem nyerünk 2028-ban, vagy 2032-ben.

A VEDAC-vezető üdvözölte a NOB reformelképzeléseit. - Megálljt kellett parancsolni a növekedésnek, hiszen nálunk sokkal gazdagabb országoknak is gondot okozott a szervezés. Peking kiemelkedik, de például Londonnak már komoly terhet jelentett a rendezés. Az, hogy mostantól több helyszín is szóba jöhet, a mi malmunkra hajthatja a vizet.

- A magyar népnek kellenek az ilyen nagy közös célok, hiszen kevés olyan dolog van, ami összefog, ami nem megosztó. Nyilván van olyan, aki azt mondja, hogy ez felesleges pénzkidobás, mások szerint viszont összekovácsolhatja az országot. Utóbbira szerintem már maga a felkészülés is alkalmas.

Németh Attila az olimpiai hatással kapcsolatban elmondta: egy esetleges pályázat plusz pénzáramlást jelentene, amely már a rövid távú eredményességet is befolyásolná. Több gyerek kezdene el sportolni, és a már versenyzők közössége is jóval nagyobb erőbedobással készülne. Megváltozna a légkör.

Németh Attila szerint az első pályázat nem mindig sikeres, de 2028-ban, vagy 2032-ben már esélyes lehet hazánk is
Fotó: Penovác Károly

- El tudnék képzelni Veszprémben versenyt, szép álom lenne, de az atlétika, mint a játékok legnépszerűbb eseménye, központi sportág, amelynek az olimpiai stadionban a helye. A létesítmények most még ugyan nem adottak, azonban ha egy ötkarikás felkészülés során a városunk otthont adhatnak valamilyen világeseménynek, az óriási dolog lenne.

Németh Csaba, az MKB-MVM Veszprém technikai vezetője, sportesemények lebonyolításában jártas szakember kérdésünkre elmondta, a Veszprém Aréna például szóba jöhet az ötkarikás játékok egyik helyszínéül.

- A világbajnokságok rendezési kritériumait pontosan ismerem, s ennek a csarnok tökéletesen megfelel. Az olimpiai események rendezéséhez szükséges feltételeket nem ismerem, hiszen eddig nem volt erre szükség, ám lehet, hogy hamarosan át kell majd tanulmányoznunk ezt is? - tette fel a kérdést a korábbi kézilabda kapus. Németh Csaba elmondta, a világbajnoki eseményekhez, selejtezőkhöz, illetve egyéb mérkőzésekhez minimum ötezer ülőhellyel rendelkező sportlétesítmény lehet alkalmas, s feltehetően az új, költségkímélő olimpiai programban is ehhez a számhoz ragaszkodnak. A veszprémiben 5160 ülőhelyet számolhatunk meg, s az öltözők, valamint a teljes infrastruktúra megfelel az előírásoknak. Az egyetlen dolog, amiben szükséges lehet az átalakítás, az a sajtóhely.

Németh Csaba hozzátette, kiemelkedő jelentőséggel bírna az ország életében az ötkarikás játékok megrendezése és egykori sportolóként ezt csakis támogatni tudja.

Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) ügyvezetője kihangsúlyozta, nagyon örülnek, hogy felvetődött ez az ötlet, lehetőség.

- Balatonfüredre feltehetően a vitorlázás, a szörf, illetve a nyílt vízi úszás kerülne, hiszen a Füredi-öböl ben a legoptimálisabbak ezen versenyek lebonyolítására a szélviszonyok, valamint a vízmélység is. Nem véletlenül itt alakult meg hazánk első vitorlás egylete. A város pedig akár már holnap készen állna az olimpia programok befogadására kezdte a klubvezető. Az elmúlt években több, komoly nemzetközi viadalt szerveztünk, ahol 500-600 versenyzőt és segítőit szolgáltuk ki. A játékokon behatárolt létszám lenne, így a jelenlegi infrastruktúra teljesen megfelelne az elvárásoknak - mondta el Böröcz István.

A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) ügyvezetője, Böröcz István (bal képen) szerint óriási lehetőség az olimpia rendezése
Fotó: Penovác Károly

A BYC ügyvezetője úgy véli, az egyetlen szükséges beruházás egy központi vízirendezvény telep létrehozása lehet, amelynek az előkészítése már javában zajlik.

- A költségkímélő olimpia nem engedi az értelmetlen beruházásokat, csakis olyanokat, amelyeket a versenyek után is használni tud a rendező. Nekünk erre a központi telepre nagy szükségünk van, teljes mértékben ki tudjuk használni, s a tengeri kajakosokkal, a sárkányhajósokkal, vagy az evezősökkel meg is tudnánk osztani - húzta alá Böröcz István.

Az igazgató még egyszer kiemelte, az olimpiát teljes vállszélességgel támogatják, s a rendezésből is aktívan kivennék a részüket. Bevonva önkéntesnek például a középiskolásokat, akiknek 50 óra közösségi munkát kell végezniük az érettségi előtt. Itt nemzetközi környezetben, nyelveket beszélve, hasznosan tölthetnék el a fiatalok a kötelező munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!