Sport

2013.12.14. 17:51

Jiu-jitsu-legenda tartott edzést Pápán

Pápa - Színvonalas, rendkívül sikeres jiu-jitsu szemináriumot szervezett a Ronin HSE. A foglalkozásnak a pápai küzdősportok fellegvára, az Acsády Ignác Szakképző Iskola kistornatermében kialakított edzőterem adott otthont.

Napló sport

A szemináriumról Mihályfi Ákos, a Ronin HSE vezetője tájékoztatta a Naplót. Mint mondta, a brazil jiu-jitsu egy földharc alapú küzdősport, ahol a cél az ellenfél feladásra kényszerítése. Ezt különféle fojtásos, feszítéses, földreviteli technikákkal lehet elérni. A sportág története 1914-ben kezdődött, amikor Mitsuyo Maeda judo- és szumómester Brazíliában megismerkedett a fiatal Carlos Gracie-vel, és tanítványának fogadta. Ő később a brazil jiu-jitsu megalapítója lett ifjabb testvérével, Helio Gracie-vel.

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Ronin HSE jiu-jitsu szemináriuma, melyen Zé Radiola, a sportág egyik legendás alakja vezényelt edzést (Fotó: Ronin HSE)



A jiu-jitsu-t a Gracie család fejlesztette ki, majd tette népszerűvé. Mára már teljesen átalakult ez a harcművészeti forma, és egy mindenki számára tanulható, űzhető küzdősport-rendszerré, illetve versenyszervezetté fejlődött. Magyarországon Max Carvalho honosította meg a sportágat tíz évvel ezelőtt. Amint arról lapunkban is beszámoltunk, nemrég Mihályfi Ákos megszerezte az első magyar érmet a jiu-jitsu világbajnokságok történetében, és a nem mindennapi teljesítmény elismeréseképpen Zé Radiola, a sportág egyik legendás alakja, Max Carvalho mestere Brazíliából ellátogatott Pápára, a Ronin HSE szemináriumára.

A dél-amerikai harcművész kőkemény edzést vezényelt a foglalkozás résztvevőinek. Zé Radiola elmondta, amióta Max Carvalho a Gracie Barra Budapest jiu-jitsu akadémia felelős vezetője lett, Magyarországon nagyon jól fejlődik a sportág. Kiemelte, a magyarok között rengeteg tehetséges, sokra hivatott fiatallal találkozott, és biztos benne, hogy tehetségük folytán Mihályfi Ákos után még több érem kerül a magyar versenyzők nyakába.

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Ronin HSE színvonalas jiu-jitsu szemináriuma. A kép bal oldalán Mihályfi Ákos

 

Megjegyezte, azzal a céllal látogatott el hazánkba, hogy a jiu-jitsu rohamos fejlődése miatt technikailag minél jobban fel tudja készíteni az itteni versenyzőket. Mihályfi Ákostól megtudtuk, messzemenőkig elégedett a szeminárium létszámával, egyúttal nagy elismerésnek érzi, hogy Zé Radiolát Pápán köszönthették. A Ronin HSE vezetője hozzátette: december 28-án, szombaton nagyszabású közös edzést tartanak a pápai harcművész edzőközpontban, melyen a termet használó sportegyesületek valamennyi tagját szívesen látják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!