Sport

2015.06.03. 11:46

Kakukktojás-fiókák - A fiatal füredi kézilabdások több fronton is helytálltak

Balatonfüred - Ötödik helyen zárt a kézilabda NB I-ben a Balatonfüredi KSE, amely a mezőny igazi kakukktojása. A csapatot tavaly óta irányító Csoknyai Istán edzővel elemeztük a szezont.

Horváth Gábor

- Tavaly nyáron egy bronzérmes csapatot vett át. Tisztában volt vele, hogy ennél nagy eséllyel csak gyengébb eredmény jöhet. Nem egy ideális szituáció...

- Tudtuk, hogy ettől az átalakult csapattól nem lehet elvárni, hogy ismételjen. A célkitűzés az volt, hogy jussunk be a felsőházba, ezt elég korán sikerült teljesíteni. Szenzációs, álomszerű őszt zártunk. Minden meccset megnyertünk, amit lehetett. Pedig tapasztalt játékosok köszöntek el a szezon előtt.

- Hogyan sikerült ilyen stabil teljesítményt nyújtani ennyi fiatallal a keretben?

- A nyáron sikerült jó munkát végeznünk, és tudtam, hogy lesznek olyan periódusok, amikor kiválóan teljesít a csapat, de azt is, hogy jönnek majd váratlan vereségek, illetve hullámzó szakaszok.

- Az utóbbi a téli szünet után következett be.

A Csoknyai István által irányított csapat a következő idényben is ifjú tehetségeire épít elsősorban. Fotó: Penovác Károly

- Igen, akkor komoly problémákkal küszködtünk, úgy vágtunk bele a februárba, hogy volt három sérültünk és négy influenzásunk. Jött is két-három fájó vereség. A bajnokságban már nem volt nagy tét, hiszen bejutottunk a felsőházba, de a Magyar Kupában nem szabadott volna kiesnünk a Mezőkövesddel szemben.

- Az EHF-kupa csoportkörének nyitányán elszenvedett pofon is fájdalmas lehetett.

- A Nexe elleni meccs egy igazi mélyütés volt, hiszen győzelemre készültünk, de semmi nem jött össze. Ősszel extrát nyújtott a csapat, hiszen beverekedte magát a csoportkörbe. Azt gondolom, összességében ott is helytálltunk, szereztünk három pontot idegenben. Hazai pályán, amely nem is volt hazai, hiszen a Veszprém Arénában szerepeltünk, nem sikerült jó eredményt elérünk.

- Elégedett?

- Összességében igen. Persze lehetett volna éremért csatázni, de sajnos a rájátszásban a Csurgó gyenge pillanatunkban elkapott minket és ezt követően már lépéshátrányban voltunk. A csapatot dicséret illeti, becsülettel harcolt és olykor kiválóan játszott. Őszintén szólva fáj, hogy nem játszhattunk éremért, de nem lehet elmarasztalni az együttest, mert elképzelhető, hogy most csak ennyi volt benne.

- A Füred a hazai tehetségek tömeges szerepeltetésével még mindig a magyar kézilabda kakukktojása.

- Igen, talán itt Füreden van egyedül ilyen lehetőség. Vannak olyan játékosok, akiknek alapemberként ez volt az első teljes szezonjuk a felnőttek között. Említhetném Bánhidi Bencét, Gerdán Tibort, Bóka Bendegúzt, vagy Kovacsics Pétert. Hiába akadnak tapasztaltabb játékosok is a keretben, ha ezek a fiatalok nem nőnek fel melléjük, sokkal rosszabb eredmény is jöhetett volna. Bízom benne, hogy a jövőben még acélosabbak leszünk. Lépésről lépésre kell haladnunk.

A BKSE a jövőben is elsősorban tehetséges fiatalokra építi csapatát, egyedül hiányposztra igazolnak légióst. Három-négy játékos jön fel az utánpótlásból, melléjük érkezik Gyene Norbert és Rózsavölgyi Gergő, az idén már itt játszó Ligetvári Patrikkal hosszútávon terveznek, Kemény László visszatér a klubhoz. Rutinos játékosként pedig Fazekas Nándor csatlakozik a kerethez. Csoknyai István kiemelte: bízik benne, hogy a Füreden szerepet kapó fiatalok közül hamarosan többen is nemzetközi szintű játékosok lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!