Csalódást okozó szereplés

2018.01.18. 11:24

A kapitány, a játékosok, a szurkolók és a szövetség is mást várt az Eb-n

Nem sikerült teljesítenie az alapvető célkitűzést a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, amely a csoportkört követően, három vereséggel búcsúzott a horvátországi Európa-bajnokságtól.

Horváth Gábor, MTI

A magyar válogatott tagjai köszönik meg a buzdítást a Csehország elleni vesztes meccset követően, a szurkolókra nem lehetett panasz MTI-fotó: Illyés Tibor

A dánok és főleg a spanyolok ellen helytállt a magyar válogatott a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon. A két vereség – mondhatni – papírforma volt, és nagyjából a szakma és a szurkolók is elégedettek lehettek a mieink teljesítményével. Nem úgy a csoport zárókörében: Csehország úgy verte meg (33:27) nemzeti együttesünket, mintha ő rendelkezett volna magasabban rangsorolt játékosokkal és nagyobb eséllyel.

Ljubomir Vranjes csapata görcsösen, rengeteg hibával játszott. A védekezés minimális időszakra sem állt össze, kapusaink sem tudtak pluszt hozni (igaz, sokszor rendkívül kiszolgáltatott helyzetben voltak), Zdrahala, Kasparek, Hrstka, vagy az egyébként védekezőspecialista Horak szétlőtte a magyar falat. A fájó az, hogy egyik játékosról sem hallottunk korábban a nemzetközi kézilabdában, Kaspareket is csak azért ismerjük, mert a Balatonfüredi KSE színeiben szerepel. (Csak érdekességképpen: amikor hazánkba érkezett, Kaspareknek még a felnőtt szintet is szoknia kellett. A balkezes átlövő a „füredi keltetőben” vált nemzetközi szinten jegyzett játékossá, a magyar csapatban is vannak/lehetnének társai: Bánhidi Bence, Ligetvári Patrik, vagy az Eb-ről most sérülés miatt lemaradó Győri Mátyás, Faluvégi Rudolf duó szintén robbanthatott volna ezen az eseményen.)

Támadásban szintén nagyon visszafogottan játszottak a mieink, így hiába volt az akarás, küzdés, az első félidő végi kihagyást (majdnem 10 percig nem találtunk kapuba!) követően nem volt esélyünk utolérni vetélytársunkat.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány a mérkőzést követő sajtótájékoztatón kijelentette, nem elégedett azzal, ahogyan játszottak.

„Nem tudtunk hatvan percen keresztül azonos szinten kézilabdázni. Voltak jó időszakaink, de kevesebb, mint az előző két mérkőzésen. A jó kezdésünk után a csehek átvették az irányítást, és bár a második felvonásban visszakapaszkodtunk, az önbizalommal teli csehek ellen jobb teljesítményre lett volna szükség” – közölte.

A svéd edző – aki továbbra is nyeretlen a magyar csapat kispadján – hangsúlyozta, hogy sok közös munkára van szükség az előrelépéshez.

„Az egész mérkőzésen baj volt az összpontosításunkkal, és úgy érzem, a fáradság is megmutatkozott a második félidő közepén, hiszen belső poszton teljesen elfogytunk” – nyilatkozta Bánhidi Bence.

A MOL-Pick Szeged beállósa hozzátette, nagyot küzdöttek, de ez kevésnek bizonyult.

„Sokkal többet kellene használnunk a fejünket, sokkal többet kellene okosabban játszanunk, ezt hiányolom a csapattól. Nagyon sajnálom, hogy így sikerült, ezt nem gondoltam volna” – vélekedett.

Bánhidi végül úgy fogalmazott lehet, hogy az összeszokottság hiánya is közrejátszik a kudarcban, hiszen a tavaly januári világbajnokság óta a fél csapat kicserélődött.

„Az első két meccsen, illetve a mai találkozó nagyobb részében is úgy éreztem, remekül küzdünk, mindent megteszünk a gólokért, a pontokért, de sajnos ezt nem tudtuk győzelemre váltani. Magam sem tudom, mi történhetett a mai mérkőzésen” – mondta Bartók Donát, akinek ez volt az első felnőtt világversenye a válogatottban.

Schuch Timuzsin rávilágított, hogy a nemzeti csapatnak nagyon sok munkára van szüksége, mert minden játékelemben fejlődnie kell.

„Nem szeretnék kifogásokat keresni, mert ami történt, csak a mi hibánk” – ismerte el a csapatkapitány.

Talán nem véletlen, hogy a Magyar Kézilabda Szövetségben sem voltak elégedettek ezzel a kontinenstornával.

Az MKSZ a szerda esti meccset követően közleményt adott ki, amelyben többek között így fogalmazott: „Válogattunk három vereséget szenvedett, és nem jutott tovább a csoportjából, így az alapcélt, a minimális elvárást sem teljesítette.”

A szövetség emlékeztetett rá, az elvárás az volt, hogy a csapat a csoportkörben legalább egy meccset megnyerjen. Ez minden bizonnyal továbbjutást jelentett volna.

A magyar válogatott tagjai köszönik meg a buzdítást a Csehország elleni vesztes meccset követően, a szurkolókra nem lehetett panasz MTI-fotó: Illyés Tibor

Hiába voltak az Eb-n jó időszakainak, „az élsportban elsősorban az eredmény minősít, ezért mélységesen csalódottak vagyunk”.

Hozzáteszik, hogy csalódást okozott Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bemutatkozása is. A svéd edző továbbra is nyeretlen a magyar kispadon, mérlege egy döntetlen és négy vereség.

„Azt is mérlegelnünk kell, hogy a régóta szükségszerű, mégis sokáig halogatott generációváltás éppen csak megkezdődött a válogatottnál, de a csehektől elszenvedett, fájdalmasan egyértelmű vereség utáni pillanatokban ez sem vigasz. A közeli és a távolabbi jövő rengeteg feladatot ró a magyar kézilabda minden szereplőjére” – zárul az MKSZ szerda esti állásfoglalása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában