Sport

2013.08.08. 22:00

Kasza László huszonhat esztendőn át kereste a saját útját

Vidéki kisgyerekként került fel a városba. Hamar hozzácsapódott egy társasághoz, akikkel bulizni, vagy ahogy ő mondja "szendvicsezni " jártak. Valaki kitalálta, hogy menjenek el kung fu edzésre. Ez az ötlet "megpecsételte " hősünk sorsát.

Novothny Ottó

- „Akaratgyenge” kiskölyökként persze ide is velük tartottam – meséli Kasza László fekete öves küzdőharcos. – Aztán rövid idő múlva észrevettem, hogy a többiek kikoptak én meg ott maradtam egyedül. Jöttek a versenyek, a győzelmek és egyre jobban éreztem, hogy ez az, ami nekem való.

A 44 esztendős sportember ezt a gondolatot másképp is megfogalmazta: „kaptam a pofonokat rendesen, de egyre többet adtam is”.

– A történet 1986-ban kezdődött, de kilencvenben mentálisan már teljesen széthúzott a csoportunk – mondta az adászteveli születésű Kasza.

– Klikkek alakultak ki és ebben én nem akartam részt venni. Akkor az volt a szabály, hogy egy városban két klub nem lehet, ezért Marcaltőn alakítottam egyesületet. Remek társaság alakult ki és egy évvel később, 1991-ben visszatérhettünk pápára.

A Fighting Force SE elnöke, edzője, versenyzője az elmúlt évtizedekben számtalan harcost nevelt fel, többen közülük már önálló klubot is alakítottak.

– Jó érzés a csetlő, botló gyerekeket kézbe kapni és végigkísérni az útjukat, ahogy magabiztos versenyző lesz belőlük. Számomra az a fontos, hogy bármelyikük kerül bárhová, eddig még soha nem tagadta meg, hogy mit kaptak tőlem.

Négy évvel ezelőtt Kasza László kick box világbajnokként orvosi javaslatra abbahagyta a bunyót.

– Izületek, szalagok, gerinc – nagyjából ezek miatt álltam le. Persze a formagyakorlatokkal tovább versenyeztem, de a bemelegítő krémek és az öltözők jellegzetes szaga nagyon hiányzott. Emiatt egyébként mindig a nézőtéren vettem fel a sportruhámat. A bunyó jelentette számomra az adrenalint és ez az érzés megszűnt. Mostantól pedig már csak edzősködöm.

Kasza László három világversenyen diadalmaskodott, mostantól viszont csak edzősködni fog (Fotó: Archív)

Kérdezem, hogy a sok győzelem és kupa közül melyik áll legközelebb a szívéhez. Gyorsan érkezik a meglepő válasz.

– A huszonhat év, amit ebben a közegben lenyomtam. Ez végig útkeresés volt és persze gyakran nem a legegyszerűbbet választottam. Büszke vagyok arra, amit elértem, de mostantól az öregkoromra spórolok az erőmmel. Többet lehetek a családommal és azokkal, akik számítanak rám – mondta végül Kasza László.

 

Rendezvényszervező és énekes is

Kasza László sokoldalúságára jellemző, hogy a harcművészetek mellett rendezvényszervezéssel is foglalkozik. Sőt,énekel is, többek között Fenyő Miklós, Komár László dalokat ad elő falunapokon, művelődési házakban. Eközben a huszonhat év alatt szerzett sikerekre is méltán büszke. Kick box szakágban 2008-ban szerzett világbajnoki címet, majd ezüstök és bronzok következtek a különböző nemzetközi versenyeken. Tradicionális formagyakorlataival viszont Európa (2010) és Világ kupa (2011) aranyérmet is begyűjtött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!