Sport

2013.09.02. 12:15

Jó hír az autósport szerelmeseinek: versenypálya épül a Balatonnál

A főbb tudnivalók: valamivel több, mint nyolcmilliárd forintból a Forma 1-es kategórián kívül bármilyen autós és motoros pályaverseny lebonyolítására alkalmas sportlétesítmény épül Balatonfőkajár mellett. A tulajdonosok nem verik nagydobra az előkészületeket, miközben a területen munkagépek sokasága dolgozik.

Novothny Ottó

A Balaton Park a tervek szerint 2015-ben fogadhatja majd első vendégeit, ám ezt követően valóban csupa olyan versenyt láthat majd a nagyérdemű a 4.215 km hosszú betoncsíkon, melyet Magyarországon még korábban soha.

Oláh Gyárfás a beruházás sportszakmai vezetője elmondta, hogy az idén a kiszolgáló épületet, a mentőállomást, a boxokat, a fogadót szeretnék olyan állapotba hozni, hogy abban a tél kárt ne tehessen. Jövő tavasszal pedig ezeket befejezik, illetve ezzel egy időben megkezdődnek a földmunkák és felépül a 12-15 méter széles, nyolc jobb és tíz bal kanyart magába ölelő pálya.

A pálya négy kilométernél valamivel hosszabbra épül, nyolc jobb és tíz bal kanyarral

Az elképzelések szerint mind a nemzetközi motorsport, mind pedig az autósport szövetség szabályainak megfelel majd a sportkomplexum.

- A pálya elnöke az a Chanoch Nissany, aki a Minardi tesztpilótájaként megfordult a Forma 1-ben. A külföldi befektetők pedig kivétel nélkül az autós és motoros versenysportágak szerelmesei, vagyis nem csak üzleti célt valósítanak meg, hanem a hobbijukat is kiélik. Természetesen a vezetőknek megvannak azok a kapcsolatai a nemzetközi szervezetekhez, melyeknek köszönhetően a tervek szerint folyamatosan lehetünk majd a legnézettebb és legnépszerűbb rendezvények házigazdái - jelentette ki Oláh Gyárfás.

A nemzetközi pálya kiszolgáló épülete és irányítótornya csodaszép lesz

A helyszínnel kapcsolatban megjegyezte a sportvezető, hogy az az M1-es és 71-es út közlekedési pontjánál lesz, közel a Balatonhoz, amely fontos nemzetközi turisztikai célpont.

Emellett Budapestről, Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, sőt Horvát, vagy Olaszországból is könnyen, autósztrádákon megközelíthető.

- Az első lépcső befejeztével lesz box utca, irányító torony, tribün, parkoló és kemping. Emellett éttermek és egyéb kiszolgáló helyiségek, ilyen állapotban két esztendő múlva tervezzük az első versenyünket. Ezzel azonban még nincs vége az építkezésnek, folyamatosan igyekszünk bővíteni a létesítményt a rendelkezésünkre álló területeken. Úgy ítéljük meg, hogy Magyarország fejlődik és természetesen ez egy olyan hosszú távú befektetés, amely egyben szeretne hozzátenni valamit ahhoz a hatalmas látogatottsághoz, amelynek a Balaton és környéke örvend - fejezte be Oláh Gyárfás.

 

Két év múlva turistaközpont is lesz

A tervek szerint legkésőbb 2017-re 26 ezer négyzetméteres turistaközpont is várja majd az érdeklődőket a területen. Az ezer férőhelyes parkoló mellett bowlingpálya, mozi, fitneszterem, gyermekjátszótér, horgász- és vitorláscentrum csábítja majd a helyi, hazai és külföldi közönséget. Az elképzelések szerint ötszáz embernek nyújt majd munkahelyet a Balaton Park.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!