Sport

2014.07.16. 13:40

Négy veszprémi utazik a junior vébére

Veszprém - Esélyesként utazik az Amerikai Egyesült Államokba, a junior világbajnokságra Pásztor Bence kalapácsvető. Zentai Tibor tanítványán kívül további három veszprémiért szoríthatunk a rangos eseményen: a még ifi korú kalapácsvető Bácskay Zsófia döntőbe vágyik, de a két futó, Szögi István és Kiss Gergő is egyéni legjobbjára hajt.

B. Virág Rita

A veszprémi atlétika erejét mutatja, hogy a junior világbajnokságra, az amerikai Eugenebe utazó húsz fős küldöttségből négyen is a királynék városában élnek igaz, két egyesület tagjai. Ráadásul Pásztor Bence a kalapácsvetés egyik esélyese.

Zentai Tibor tanítványa fantasztikus elszántsággal készült a vébére és minden álma az, hogy dobogóra állhasson az USA-ban. Erre minden esélye meg is van, hiszen jelenleg második a világranglistán. Érdekes, hogy éppen az a katari Ashraf Amgad Elseify előzi csak meg, aki két éve a barcelonai vébén legyőzte. A katari dobó az idén alig-alig versenyzett, de néhány nappal ezelőtt Rhedeben dobott egy elképesztő nagyot (84.66), s így Bence második helyre csúszott a ranglistán (80.29).

- Egyáltalán nem félek a katari fiútól. Mindenképpen revansot szeretnék venni, nem titkolom, az aranyérem a célom - szögezte le a 19 esztendős Bence, akit egyesülete, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) is a dobogóra vár. - Csalódott lennék minden más esetben, világbajnok szeretnék lenni. Most azt mondom, legalább 82 méteres dobást várok magamtól, de akár 83-84 méter közti teljesítményre is képes vagyok. Szerencsére jó versenyző típus vagyok, a kiélezett helyzetekben mindig ki tudom hozni magamból a maximumot. Az edzés eredményeim alapján van miért bizakodnom magyarázta a veszprémi tehetség, aki az Európa csúcsot (82.97) is nagyon szeretné megdönteni.

A fiatal kalapácsvető, Pásztor Bence éremesélyesként utazik az amerikai világbajnokságra (Fotó: Stemmer István)

 

A női kalapácsvetők viadalát is érdemes lesz követni, hiszen ott a még csak ifjúsági korú Bácskay Zsófiáért szoríthatunk. A Continent Company tehetsége előzetesen annyit mondott, fiatalabbként először is a tizenkettes döntőt célozta meg, s a legjobb nyolc közé jutást nagy bravúrnak tartaná. Pedig a világranglistát böngészve akár előkelőbb helyezésben is reménykedhetne, hiszen most Bácskay Béla tanítványa a negyedik (64.79). Kérdés persze, hogy a kilenc órás időeltolódás, vagy a versenyhelyzet mit hoz ki belőle. Reményeink szerint a legjobbakat.

Két VEDAC-os futó is kvalifikálta magát a vébére. Szögi István tíz és ötezer méteren is indulási jogot szerzett. Tóthné Stupián Anikó tanítványa a hosszabb távon jelenleg 12. helyet foglalja el a világranglistán, talán nem véletlenül a 10-12. pozíció megszerzését tartja reálisnak. Ha nem jön közbe semmi, akkor tízezren szeretne bizonyítani, ötezren csak akkor indulna, ha az első számban ezt nem tudja megtenni.

Nincs könnyű helyzetben Kiss Gergő, aki 800 méteren teszi próbára magát. Ebben a számban ugyanis roppant erős nemcsak az európai, de a kontinensen kívüli konkurencia is. Ezt a távot szeretik az amerikaiak, az afrikaiak, az európaiak is, így egyéni legjobbja kell ahhoz is, hogy a selejtezőből továbbjusson.

Péntek reggel utaznak el a fiatalok

A junior atlétikai világbajnokságot az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén fekvő Eugeneben rendezik meg. A város nemcsak több ezer kilométerre fekszik hazánktól, hanem a kilenc órás időeltolódás is nehezíti majd a sportolók dolgát. A legnehezebb helyzetben Szögi István lesz, akinek mindössze három napja marad az akklimatizálódásra, hiszen rögvest az első napon kell rajthoz állnia. A csapat péntek reggel kel útra, és ottani idő szerint este kilenckor érkezik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!