Sport

2016.01.15. 12:45

Kézilabda Eb - Bennük van a bravúr

"Akadt itt egy-két meglepetés, de a szövetségi kapitánynak és segítőjének biztosan minden döntésre megvolt a jó oka" - mondta megkérdezett szakértőnk. Szombaton kezdünk a kézilabda Európa-bajnokságon. A közelgő kontinenstornáról, no és természetesen a magyar csapatról a korábbi válogatott Kis Ákost kérdeztük.

B. Virág Rita

- Akadt itt egy-két meglepetés, de a szövetségi kapitánynak és segítőjének biztosan minden döntésre megvolt a jó oka - utalt nemzeti csapatunk játékoskeretének vitákat kiváltó kialakítására a Balatonfüredi KSE utánpótlásában edzősködő, az NB I/B-s Veszprémi KSE-ben ma is aktív kézilabdázó.

Mint ismert, Talant Dusebajev szövetségi kapitány nem hívta be a csapatba többek között Ilyés Ferencet és Lékai Mátét, s végül Császár Gábort is kihagyta a Lengyelországba utazók közül.

- Úgy gondolom, benne van a csapatban a lehetőség egy szép eredményre. Okozhatunk meglepetést. Fontos a jó kezdés, Montenegrót le kell győzni, majd az oroszok ellen is szükség van a jó eredményre. Dánia már keményebb dió. Az első és legfontosabb az, hogy továbbjussunk a csoportból, minden más csak ezután jön - fogalmazott a 40 esztendős, korábban, a veszprémi időszakot követően Spanyolországban légióskodó sportember.

A ma is aktív Kis Ákos (kék mezben jobbra) bízik abban, hogy a válogatott képes a meglepetésre (Fotó: Penovác Károly)

Kis Ákos szerint a férfi- kézilabda az utóbbi időben sokat lépett előre. Az Eb jó felmérő lesz arra is, hol tartunk most.

- A téli szünet után nehéz megmondani, milyen formában vagyunk. Kulcsjátékosaink mögött megterhelő ősz áll, a pillanatnyi állapot nagyon fontos lesz. Dusebajevvel más a hadrend, a felállás, a kapitánynak időre van szüksége, és a játékosoknak is szokniuk kell az újításokat. Az biztos, hogy Dusebajev már bőven tett le az asztalra, a világsztároktól is megköveteli a rendet és fegyelmet, s ezzel komoly sikereket ért már el.

A Balatonfüredi KSE-ben remek éveket eltöltő játékos szót ejtett korábbi csapattársáról, válogatottunk beállósáról, a 21 éves Bánhidi Bencéről is.

- Kölyökkora óta ismerem, és örülök, hogy odakerült. Hatalmas előnye, hogy ilyen fizikai adottságok mellett is remek a mozgáskultúrája. Óriási kincse a magyar kézilabdának. Az egész világon kevés hasonló magas és erős, emelett ügyes, jó felfogású, valamint szorgalmas játékos akad. Jó úton jár.

 

Montenegró az első ellenfél

A magyar férfi kézilabda-válogatott Montenegró ellen kezdi meg szereplését a lengyelországi Európa-bajnokság D csoportjában. A gdanski találkozó szombaton 18 órakor kezdődik. Hétfőn szintén 18 órai kezdettel Oroszország válogatottja lesz az ellenfél, szerdán (rajt: 20.00) pedig Dánia ellen lépünk pályára. Az első három jut tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!