Sport

2014.01.16. 13:57

Kis pénz, kis foci: jelentős változások a Lombard Pápánál

Amiről már számos pletyka elterjedt a magyar futball berkein belül, az szerdán délután nyilvánossá vált: a Lombard Pápa NB I-es labdarúgócsapatának mindennapjait anyagi gondok nehezítik.

Polgár Tibor

A bakonyaljai labdarúgóklub hivatalos honlapján közzétett egy közleményt, amelyből kiderül, hogy a 2014-es év jelentős változásokat hoz a Lombard Pápa életében.

- Bár a sajtóban megjelent információk nagy része túlzó volt, ám a tény igaz, miszerint valóban felmerültek anyagi nehézségek a klubnál, ami csúszásokhoz vezetett. Ennek oka egyszerű: a vezetőség a szezon kezdetén megállapított egy költségvetést, ami tartható lett volna, de a bevételek egy része elmaradt. A változások alapja, hogy csökkenteni kell a kiadásainkat, amit jelen helyzetben fizetés-, illetve létszámcsökkentéssel érhetünk el. Az ehhez szükséges tárgyalásokat már megkezdtük a játékosokkal, akikkel hamarosan újra asztalhoz ülünk, és remélhetőleg meg tudunk egyezni egy mindkét fél számára pozitív jövőről - fogalmaz a közlemény. Emellett megtudhattuk belőle, hogy Árki Gábor klubmenedzser hosszú idő után távozik a Lombardtól, vele közös megegyezéssel bontott szerződést a klub. Árki feladatait a jövőben a jelenlegi vezetőség – Szemán György klubigazgató tájékoztatása szerint elsősorban Bíró Bálint – látja majd el.

- Bíró Péter, a Lombard Pápa tulajdonosa azt kérte tőlünk, csökkentsük a klub költségvetését. Tárgyaltunk a játékosokkal a fizetéscsökkentésről, a labdarúgók a hét végéig eldöntik, hogy elfogadják-e az ajánlatunkat. Nagy baj akkor lenne, ha a keret túlnyomó többsége nem fogadná el az új feltételeket. Szerencsére erről szó sincs, a dolgok jelenlegi állása szerint a csapat közel 80 százaléka hajlik az egyezségre - nyilatkozta megkeresésünkre Szemán György.

A Lombard felkészülését kissé megzavarta a hír: a játékosok fizetését csökkentette a klubvezetés (Fotó: Penovác Károly)

A klubigazgató a fizetéscsökkentés mértékére irányuló kérdésünkre nem kívánt pontos számokat mondani, de annyit megjegyzett, nem kell drasztikus pénzlevonásra gondolni.

- Ha a költségvetés egy kicsit hiányossá válik, akkor az azt jelenti, hogy túl sok olyan játékosunk van, akinek viszonylag magas a fizetése. Egyúttal bebizonyosodott a futball egyik alaptétele: jó futballt pénzből lehet csinálni. Nekünk ősszel jó csapatunk volt, de az sokba is került. Mivel nem a tervezettek szerint jöttek a bevételeink – két jelentősebb szponzorral sem tudtunk számolni –, ezért lépnünk kellett. Szerencsés esetben fél év múlva akár javulhat is a helyzet, hiszen a tulajdonosunk folyamatosan tárgyalásban áll lehetséges szponzorokkal, üzleti partnerekkel - mutatott rá a klubigazgató.

Mint mondta, azért is beszélnek most nyilvánosan az anyagi problémákról, mert senkit nem szeretnének hitegetni, becsapni. Ha egy Lombard-játékos úgy érzi, tud magának egy kedvezőbb feltételeket biztosító fociklubot találni, akkor a vezetőség nem gördít akadályt a távozni kívánó labdarúgó elé.

- A játékoskeretünk minden tagja élő szerződéssel rendelkezik, így a változásokkal kapcsolatban értelemszerűen mindkét félnek közös nevezőre kell jutnia. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő mennyiségű játékos fogadja majd el az új ajánlatunkat, tehát a tavaszi szereplésünket semmilyen veszély nem fenyegeti. Előreláthatólag 5-6 új játékos igazolására lesz szükségünk. Az is biztos, hogy magasan jegyzett, magasan kvalifikált játékost nem tudunk megszerezni, ezért elsősorban tehetséges magyar fiatalokkal szeretnénk megerősíteni a keretet - tájékoztatott Szemán György.

- Nem kell temetni minket, van még másfél hónapunk a tavaszi rajtig. Úgy tűnik, nem sikerül egyben tartani a jelenlegi csapatot, de most ez a helyzet állt elő, ezt kell megoldani. Van időnk orvosolni a helyzetet. Bízunk benne, hogy egy olyan csaptunk lesz, amely teljesíti majd a minimális célt, a bennmaradást - nyilatkozta a Naplónak Tóth Bálint, a pápaiak vezetőedzője, aki azt is hozzáfűzte, a jelenlegi nem katasztrófahelyzet, és az NB I-ben jó néhány csapat küszködik hasonló problémákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!