Sport

2015.02.20. 08:07

Kockáztatni kell a jövő sikereiért! - Szalay Gyöngyi Veszprém megye legeredményesebb olimpikonja

Tapolca – Szalay Gyöngyi Veszprém megye legeredményesebb olimpikonja. Hiába ötkarikás győztes a tapolcai kalapácsvető, Csermák József. Hiába Atlanta aranyérmese, a szintén kalapácsvető Kiss Balázs, a párbajtőr vívás koronázatlan királynőjét egyelőre nem lehet leszorítani a trónról.

Donát Tamás

Ezt a pozícióját két csapat negyedik hellyel és egy egyéni bronzmedállal vívta ki magának. Egyelőre úgy tűnik, ezt az első helyét semmi sem veszélyezteti ebben a kategóriában.

- Erre sokáig nem is gondoltam, fel sem tűnt ez a megközelítés, először Darcsi István rólam írt könyvében szembesültem vele - mondta Szalay Gyöngyi, akinek atlantai harmadik helye mellett van világbajnoki ezüstje és két bronzérme is, illetve hét csapatvilágbajnoki címe is. - Persze nagyszerű érzés egy ilyen fantasztikus mezőny élén állni. De azzal is tisztában vagyok, hogy a rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket.

- Jövőre lesz tíz éve, hogy Tapolca nagyon megünnepelte híres sportolóját, a már említett remek kötetben minden benne van, amit Szalay Gyöngyiről tudni kell. Eszébe jut még néha,  felidézi azokat a pillanatokat?

- Nem vagyok az a nosztalgikus típus. Ez persze nem azt jelenti, hogy időnként ne gondolnék vissza jó érzéssel az akkor történtekre. Sőt, bevallom, néha még a könyvbe is belelapozom, ha valamire pontosan kell emlékeznem. Viszont a húgom lánya, a hét éves Regina állandóan lapozgatja. Hiszen akkor ő még nem élt. Bátyja, a húsz esztendős Marcell is gyakran forgatta a karrieremet bemutató kötetet. Mindez ma már történelem.

- Azóta mintha kevesebbet lehetne hallani Szalay Gyöngyiről. Vajon miért?

- Nincs ezzel semmi probléma, versenyző koromban is tisztában voltam vele és felkészültem rá, hogy sokkal inkább a sportolóról és nem az edzőről szól a világ. Elégedett vagyok, hiszen azzal foglalkozhatok, amit szeretek. Utánpótlás nevelő edzőként dolgozhatok az SZL Bau Balaton Vívó Klubnál szülő városomban.

- És vannak ott önhöz hasonló tehetségek a párbajtőr vívók között?

- Illúziók nélkül készültem úgy az edzői szerepre, nem biztos, hogy nekem is lesz egy olyan tanítványom, mint amilyen én lehettem edzőmnek, Borosné Eitner Kingának. És igenis vannak tehetségeink, eredményeink, amire büszkék lehetünk. Most már edzőként is.

- Szalay Gyöngyi a vívás Dárdai Pálja? Jól hangzik!

- Gyorsan terjednek a hírek. Ezt az egyik tanítványom édesapja mondta, aki Keszthelyen futballozott. Fia, Cziráki Bálint is tagja volt annak a csapatomnak, amellyel teljesen esélytelenül legyőztük a Vasast. Ezzel megnyertük a kadett férfi párbajtőr magyar bajnokságot.Talán ezért a nem várt sikerért kaptam a "nevesített" elismerést.

- Gondolom tapolcaiként meg kell küzdeni azzal is, hogy a legjobbakat elviszik a tehetősebb klubok.

- Bizony  így van, ezzel nehéz mit kezdeni. Felker Adriennt a tataiak csábították el. Szerencsére Siklósi Enikő és Gergely még velünk van. A fiú testvérnek már Európa-bajnoki érmei is vannak. Csapat arany, egyéni ezüst és világbajnoki hetedik hely. De tényleg nagyon nehéz megszokni és elviselni, hogy valakit felnevelsz, tíz évig dolgozol vele, aztán elmegy.

- Apropó. Talán az egyik legsikeresebb évét zárta a magyar vívó sport utánpótlás szinten. Ebből egyenesen következik majd a felnőtt válogatottban megnyerhető érmek száma is?

- Erre nem lehet pontos választ adni. És én csak a saját szakágamról beszélek. Azt gondolom, hogy sokkal bátrabban kellene a fiatalokhoz nyúlni. Bedobni őket a mély vízbe a világ kupa viadalokon. Egy kicsit kockáztatni a jövőt illetően. Mert így félő, hogy kimaradnak generációk, ahogy a mi időnkben is történt. És az nem jó. De ne legyen igazam. Kezdődnek az olimpiai kvalifikációs versenyek. Attól tartok, hogy ismét a tuti, ismert, nagy neveket veszik elő Rió előtt.

- Márciusban a maribori junior kontinens viadalra utazhat a tanítványaival, mi lesz addig a testnevelési órákkal?

- Nem lehetek elég hálás Varga Tiborné igazgatónőnek, azért mert engedélyezte, hogy fél állásban taníthassak a gimnáziumban. Ezért is tudok most elutazni a fontos versenyre. Remélem, jó eredményekkel tudjuk majd meghálálni, hogy elmehetek.

- Volt négy évig Tapolca alpolgármestere, két évig a megyei közgyűlés tagja. A közéletből teljesen kivonult?

- Polgármesterünk, Ács János váratlan halála miatt két évig dolgoztam a megyei közgyűlésben. Alpolgármesterként pedig 2002-2006 között igyekeztem mindent megtenni Tapolcáért. Tavaly is indultam képviselőjelöltként, de nem nem jutottam be a képviselő testületbe. Maradt a vívás és a testnevelő tanári munka, amely teljesen megfelel és kielégíti minden napjaimat. Ehhez értek a legjobban. Így is késő este van, mire haza érek az edzésékről.

Szalay Gyöngyi a megye egyik legjobb, legsikeresebb sportolójaként megkapta Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét. Pro Comitau díjas és Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetettje is. Tapolca városért díját is átvehette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!